Hopp til innhold

Riiber-rival raser etter kaosrenn: – Vi så ut som barn i snøen

Langrennet i Seefeld søndag var preget av mange fall. Johannes Lamparter var blant dem som falt, og etter rennet raste han mot arrangøren.

FALT FRA PALLEN: Østerrikske Johannes Lamparter var med i kampen om pallen i søndagens kombinertrenn på hjemmebane i Seefeld. Et fall gjorde pallmulighetene vanskelig.

– Forholdene var forferdelige. Vi så ut som barn i snøen der ute.

Det var en skuffet Johannes Lamparter som møtte NRK etter målgang i Seefeld. Kombinertløperne fikk det tungt i langrennet søndag. Sportssjef for det norske kombinertlandslaget, Ivar Stuan, beskrev forholdene som «snøsuppe» tidligere på dagen.

Flere av utøverne fikk et ublidt møte med «suppa». Blant dem Lamparter. Østerrikeren lå som nummer tre da han falt i en utforkjøring.

– Forholdene holder ikke verdenscupstandard. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke saltet løypa i dag, sier han.

bzjXVwPd75k

HOLDER IKKE MÅL: Østerrikske Johannes Lamparter var kritisk mot FIS etter rennet.

Foto: NTB

Litt foran i løypa var Jarl Magnus Riiber nok en gang suveren og vant Seefeld-trippelen for tredje gang. Han var også kritisk til forholdene etter ha tatt sin 68. verdenscupseier.

– Jeg har aldri vært borte i sånt skiføre. Det var ekstremt dårlige forhold, sier han.

Verdenscuplederen skjønner heller ikke hvorfor løypa ikke ble saltet, spesielt med tanke på at de østerrikske løperne gikk på hjemmebane.

– Som østerriksk arrangør ville jeg gjort det enklere for gutta mine. De er gode til å hoppe og hvis løypa hadde vært saltet hadde de hatt bedre muligheter til å hevde seg, sier Riiber.

FALT: Også finske Otto Niittykoski fikk smake på «snøsuppa» i Seefeld. 

Fikk ikke lov til å salte

Renndirektør i Det Internasjonale Skiforbundet, Lasse Ottesen, erkjenner overfor NRK at løypene ikke var optimale søndag, og sier det er deres ansvar å legge til rette for utøverne.

– Først og fremst må vi delvis beklage forholdene slik de utviklet seg. Det er vårt ansvar å legge til rette for dem. Samtidig er det en del faktorer som spiller inn, sier han.

Lasse Ottesen

BEKLAGER: Lasse Ottesen, renndirektør i FIS, anerkjenner at løypeforholdene ikke var optimale i Seefeld søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Spesielt trekker han fram været og de høye temperaturene som faktorer for at løypa ble som den ble.

– Vi preparerte løypene på samme møte som lørdag, men med 13 plussgrader ble det veldig løse forhold, sier Ottesen.

Både Lamparter og Riiber mener forholdene kunne vært bedre om arrangøren hadde saltet løypa – noe Ottesen sier var umulig.

– Løypa ligger for det meste i et naturreservat der vi ikke har lov til å salte løypa, så det kunne vi ikke gjøre, sier han.

Riiber var på sin side glad han hadde et stort forsprang til konkurrentene da forholdene var som de var.

– Jeg måtte ikke bruke så mye krefter i dag, men da Jørgen (Graabak) begynte å ta meg igjen måtte jeg gire om. Selv om det var nesten umulig sånn løypeforholdene var, sier Riiber.

Vant trippelen for tredje gang

Selv om Riibers lagkamerat kom bakfra i en forrykende fart var verdenscuplederen aldri truet.

Dermed vant 26-åringen vant sin tredje Seefeld-trippel søndag. De to foregående gangene var i 2020 og 2021.

Ts3r-xsLUWs

SUVEREN ... SOM ALLTID: Jarl Magnus Riiber vant nok en gang, og tok sin tredje Seefeld-trippel.

Foto: AP

Rennhelgen omtales som årets store høydepunkt for kombinertutøverne.

Riiber gikk ut først i langrenn og var aldri truet i sporet.

Jørgen Graabak gikk ut som nummer syv, men med en forrykende fart i sporet hentet han raskt inn de foran seg og øynet muligheten for pallen. Trønderen kom kjapt opp i ryggen på Lamparter da han falt.

Graabak passerte østerrikeren og Stefan Rettenegger. Da var det kun landsmannen Riiber foran i sporet, men Graabak var aldri i nærheten av å hente han igjen. Dermed ble det dobbelt norsk på pallen.

Torsdagens provisoriske hopprenn ble grunnlaget for langrennet, etter at søndagens hopprenn ble avlyst på grunn av sterk vind.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Storhamar sikret gullet foran hjemmefansen etter «sudden death»

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten.

  Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

  Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

  Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

  Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
  skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

  – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

  I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

  mn1xUzO0GqM
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal