Hopp til innhold

Riiber kalt inn på teppet av juryen – så kunne han feire historisk sesong

Jarl Magnus Riiber beskriver det som skummelt da juryen konfronterte han med mulige regelbrudd, men til slutt kunne han juble for seier og en sesong med fullstendig norsk dominans.

lLP_vxzpTSQ

SUVEREN SESONG: Lørdag mottok Jarl Magnus Riiber omsider denne kula, som er en av premiene han får som vinner av verdenscupen sammenlagt.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Laster innhold, vennligst vent..

Det ble egentlig rene parademarsjen for Riiber i sesongavslutningen for kombinert i Holmenkollen: Han vant hoppdelen suverent, og var aldri truet av dem som kom bak på langrennsdelen.

Til slutt gikk han i mål i ensom majestet, som den mest suverene kombinertløperen noensinne i løpet av én sesong.

Han har tatt 14 av 17 mulige seiere, mer enn noen andre har klart før i samme sesong.

– Skummelt

Men Riiber var ikke langt unna å få beskjed om å ikke få starte langrennsdelen, bekrefter Lasse Ottesen, kombinertsjef i det internasjonale skiforbundet.

Han kalte selv Riiber inn til en liten alvorsprat like etter hoppdelen, hvor Riiber hadde landet på solide 135 meter – og med det sikret seg 40 sekunders forsprang til nestemann.

Riiber sikret seieren med dette solide hoppet.

Ottesen forklarer at det hadde blitt lagt merke til at Riiber hadde «vært borte i» dressen og skoene sine etter at utstyrskontrollen var gjennomført, noe som ikke er lov. Dette ble meldt inn av kontrolløren på toppen, og deretter så juryen på video.

Faktisk kontrollerte og pratet de med Riiber to ganger etter hoppingen, den andre gangen etter å ha sett nærmere på videoen.

– Vi følte at Riiber ikke var helt innenfor på det vi ønsker. Men så fikk vi en god forklaring på hvorfor han gjorde det, og vi ble enige om at vi skal ha en god kommunikasjon på det og at han forstår våre regler, sier Ottesen, som dermed lot Riiber starte langrennsdelen.

– Hvor nær var han å bli disket?

– Vi disker jo på gram og millimeter, så veldig langt unna var han ikke... Det var derfor vi ønsket en forklaring fra Jarl, og det fikk vi, sier Ottesen.

Riiber sier han ble redd da juryen kalte ham inn på teppet, og begynte å lure på om han ville bli snytt for muligheten til å gå på hjemmebane – et renn han har gledet seg til lenge.

– Det var litt skummelt, men det ordnet seg. Det er godt å få gå skirenn, særlig på hjemmebane, sier han.

Dobbelt norsk på topp

– Ble du bekymret?

– Ja, absolutt. Det var ikke noe gøy. Du er på hjemmebane og vil jo gå. Men det gikk greit, og da var det bare å glede seg til langrennet, sier Riiber.

Det hele dreide seg om at han ville justere på en pad inne i skoen, og juryen godtok til slutt forklaringen hans på hvorfor han rørte ved utstyret.

– Det viste seg at innlegget han har på skoen var delvis ødelagt og måtte justeres, og det går på sikkerheten hans, forklarer Ottesen.

22-åringen hadde for lengst sikret sammenlagtseieren i verdenscupen før dagens konkurranse i Holmenkollen, og har vært helt i egen klasse i to sesonger på rad.

– Han er et unikt talent, og han har også et godt skiapparat rundt seg, sier sportssjef Ivar Stuan.

hnmXT-b0b-4

Det norske kombinertlandslaget stilte med 11 utøvere i Holmenkollen. Her feirer hele laget og støtteapparatet jubelsesongen.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Riiber sier det ikke er store hemmeligheter som ligger bak suksessen.

– Det er ikke så mye hokus pokus annet enn å ha gode rutiner. Jeg står opp morgenen mandag og trener, og prøver også å få nok hvile mellom. Det er nok til å prestere nok i helgene, sier han med et smil.

Kombinertlandslaget nådde også en annen milepæl ved at Jørgen Graabak sikret andreplassen bak Riiber.

Det er første gang Norge har både første- og andreplassen i verdenscupen sammenlagt.

Samtidig understrekes den norske dominansen av at landslagsdebutanten Jens Luraas Oftebro ender som nummer fire i sammendraget, og at Norge ble beste nasjon.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal