NRK Meny
Normal

Reuters: Etterforsker mulig russisk hevnaksjon

Hackerangrepet mot Wada blir sett på som en russisk hevnaksjon i USA, og amerikanske myndigheter skal ifølge Reuters etterforske om det har vært statlig involvering.

OL

AVSLUTTET: Russisk idrett følte seg urettferdig behandlet da flere russiske utøvere ble utestengt fra OL i Rio. Nå er lekene i Brasil historie, men arbeidet med å reise troverdighet til russisk antidopingarbeid pågår fortsatt.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Tirsdag bekreftet Wada at hackere har brutt seg inn i deres database og publisert flere utøveres medisinske journaler, og antidopingbyrået hevder hackergruppene har operert fra Russland.

Wada, USADA (USAs antidopingbyrå) og IOC har alle understreket at ingen dopingregler er brutt, men samtlige reagerer sterkt på lekkingen av medisinske detaljer.

Angrepet skjer etter at Wada og den såkalte McLaren-rapporten avslørte statlig organisert doping i Russland i sommer.

Etter avsløringene ble en rekke russiske utøvere utestengt fra OL, og ingen russere fikk delta i Paralympics.

Williams

RAMMET: Venus Williams fikk medisinsk informasjon spredt, men tennisspilleren, Wada og USADA understreker at det ikke er brutt noen regler.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / Afp

Russiske myndigheter har avvist enhver kjennskap og tilknytning til angrepet, men ifølge Reuters, som viser til to anonyme kilder, finnes det bevis for at russiske myndigheter er involvert.

Derfor vil amerikanske myndigheter etterforske angrepet, skriver nyhetsbyrået.

– Vendt seg i vrede

– Fra russisk hold avviser man at det er statlig styrt, men de som har undersøkt disse hackergruppene, mener at gruppene har sitt opphav i Russland. Og det har vært antydet at i alle fall én av dem skal ha forbindelse til det russiske militæret, sier NRKs Russland-korrespondent Morten Jentoft.

Antidoping-kilder hevder overfor The Guardian at angrepet er en hevnaksjon overfor Wada, men også et forsøk fra russiske myndigheter på å overbevise russerne om at doping er like utbredt andre steder.

Russland, både utøvere og president Vladimir Putin, har ment at dopingstraffen mot Russland var politisk motivert og kalte russisk idrett «offer for en politisk kampanje».

– Hele det russiske samfunnet har vendt seg i vrede mot både Wada og Den internasjonale komité for utelukkelsen i Paralympics. Man mener at det var en politisk hevnaksjon mot de aller svakeste i samfunnet, så det er ingen tvil om at det som skjer nå, skjer på en bølge av misnøye med det internasjonale samfunnet, som man mener bruker sporten i et skittent, politisk spill mot Russland, sier Jentoft.

Avfeier Kremlin-kobling

Selv om Wada hevder at hackergruppene opererer fra Russland, har ikke organisasjonen antydet at russiske myndigheter er direkte involvert.

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin, har allerede avvist anklagene om statlig involvering på det sterkeste.

– Det kan slås fast med all sikkerhet at det ikke er noen involvering fra det offisielle Moskva, myndighetene eller etterretningstjenester. Det er helt utelukket, sier Peskov.

Hackerangrepet skjer kun to uker etter at Wada fortalte om hyppige hackingforsøk fra Russland overfor NRK.

Generalsekretær Olivier Niggli hevdet at også dopingvarslere ble utsatt for hacking, avlytting og tyveriforsøk.

Den russiske ambassaden i Oslo slo kraftig tilbake mot anklagene.

– Disse grunnløse beskyldningene virker som et klønete forsøk på å finne nok en grunn til å angripe Russland, skrev presseattaché Andrej Kolesnikov i en e-post til NRK.

– Russland har selvfølgelig ingenting å gjøre med dataproblemene til Wada, skrev Kolesnikov.

Siste nytt

 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad