Hopp til innhold

Rekord-Johaug avslører det enorme timetallet – er oppe i Sundbys ekstremmengder

LAHTI (NRK): Therese Johaug fortsetter å bryte barrierer som ski-løper. Etter å ha passert Marit Bjørgen i antall distanseseire lørdag, forteller den norske skistjernen hvor mange treningstimer som ligger bak en form som aldri har vært bedre.

5Yf5ltcnh4E

SEIER - IGJEN: For Therese Johaug, her på pallen i Lahti lørdag.

Foto: LEHTIKUVA

Laster innhold, vennligst vent..

De norske langrennsjentene har ikke for vane å fortelle hvor mange timer de trener gjennom et år, men Johaug åpner opp hvordan det ser ut i treningsdagboken.

– Hvis mange andre ligger på 700-900 timer så ligger jeg på 1100 timer. De årene jeg var utestengt trente jeg nok rundt 1200-1250 timer i året, forteller Johaug til NRK under verdenscupen i Lahti.

Hun er snar med å understreke:

– Men det er viktig å huske at hver kropp responderer forskjellig. For min del har det vært en del av suksessen for at jeg har blitt så god og stabil som jeg er.

– Ingen snarvei til suksess

Martin Johnsrud Sundby er den løperen på herresiden som er kjent for å tøye de fleste grenser innen trening. Han har ligget opp mot 1250 timer i året i de mest ekstreme periodene, men i enkelte sesonger også 1100 timer.

1G3KudeXUsU

VANT MED KNAPP MARGIN: Therese Johaug over målstreken i Lahti lørdag. Det holdt akkurat i en intens sekundstrid mot Ebba Andersson.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Jeg har trent 1100 i mange år, så det er ingen snarvei til suksess, sier Johaug.

Johaug er strålende fornøyd i pressesonen i Lahti. På 10 kilometeren i intervallstart i klassisk stil ble det nok en verdenscupseier. Det var imidlertid ingen selvfølge denne gangen. For det var bare 3,4 sekunder ned til svenske Ebba Andersson på andreplass.

Råsterk sesong

Johaug fulgte svenskens målgang fra sin posisjon i lederstolen i målområdet. Hun jublet høylytt da hun så at hennes argeste rival havnet akkurat like bak. Krista Pärmäkoski skapte for øvrig ordentlig jubel blant publikum i Lahti ved å bli nummer tre, bare 11,3 sekunder bak Johaug.

Men det er ikke første gang Andersson og Pärmäkoski må se seg slått av Johaug denne sesongen. Johaug har vunnet Tour de Ski og Ski Tour 2020. Ifølge Det internasjonale skiforbundet tok 31-åringen sin 17. seier på de 19 siste forsøkene på distanse.

Totalt har hun gjennom tidene 63 seire på distanse og gikk lørdag forbi Marit Bjørgen som hadde rekorden med sine 62.

– Jeg tok deg, nå må du bare trene og komme tilbake! Da får du kanskje tronen din tilbake, sier Therese Johaug til NRK mens hun smiler godt inn i kameraet.

Ber konkurrentene være med nysgjerrige

Marit Bjørgen er klar på at de andre nasjonene «er nødt til å gjøre en jobb» for å gjøre noe med Norges- og spesielt Johaugs dominans på distanse.

Den tidligere langrennsdronningen understreker det åpenbare – at trening tross alt er gratis – men at Johaugs konkurrenter må være mer nysgjerrige på hva de norske faktisk gjør.

– For Norge kan ikke gjøre jobben dårligere, sier Bjørgen.

Bjørgen

KLAR BESKJED: Fra Marit Bjørgen, når temaet er Johaugs dominans i ski-sporet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Når det gjelder Johaug, sier hun:

– Jeg tipper hun trener 200-300 timer mer enn de fleste i feltet. Hun får igjen i gode resultater også. Det kreves mye for å være der. Det har Therese skjønt. Det å stadig utvikle seg, tenke nytt, utvikle de områdene man er svak på... Det er hun knalltøff og folk noe å lære, er skussmålet fra 39-åringen.

– Ingen grunn til å trene mindre enn gutta

Bjørgen har ganske så rett om akkurat det med timetall.

Heidi Weng, som ble nummer syv i rennet lørdag, sier følgende:

– Jeg går knapt 700 timer. Jeg teller ikke timer. Det beste er å gjøre det som passer best for deg selv. Og så blir jeg verken skremt av det ene eller det andre, sier hun.

Ingvild Flugstad Østberg er den løperen som ligger nærmest Johaug på det norske landslaget. På spørsmål om 1100 treningstimer er overraskende høyt, svarer hun slik:

– Det er ingen grunn til at jentene skal trene mindre enn gutta...

– Hadde vært heftig

Nøkkelen til de enorme treningsmengdene gjennom året handler ikke om jobben som gjøres sommer og høst. Der ligger Johaug forholdsvis likt med flere av lagvenninnene, forteller landslagstrener Geir Endre Rogn.

Men det er i sesong Johaug tør å legge ned store mengder, noe som imponerer Rogn stort. Spesielt under NM på Konnerud og senere i prøve-VM i Oberstdorf var Johaug stinn av trening.

Johaugs nærmeste utfordrere i Lahti var naturligvis de svenske jentene. Ebba Andersson og Frida Karlsson innrømmer at det er en lang vei opp til Johaugs 1100 timer.

sfR98D7p0wc

SVENSK YNDLING: Frida Karlsson, her i løypene i Lahti lørdag. Til slutt ble hun nummer fire, bare 21 sekunder bak Johaug.

Foto: Markku Ulander

Når de begge blir fortalt at Marit Bjørgen mener konkurrentene må være mer nysgjerrig på hva Johaug gjør, vil de veldig gjerne bli med Johaug på treningssamling, slik blant annet Jessica Diggins og Charlotte Kalla har gjort tidligere.

– Det ville vært motiverende og ordentlig bra sparring. Det hadde vært heftig, sier Frida Karlsson til NRK.

– Jeg hadde vært kjempeinteressert bare om hun hadde hatt en stor utgreining for meg her nå. Men det betyr ikke at jeg ville kopiert alt til det fulle. For vi utøvere er ulike og har tro på ulike måter å gjøre det på. Det er ikke sikkert det som passer for henne passer for meg, sier Ebba Andersson.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal