Var nervøs før hun løp fra Johaug: – En duell som blir for mye hausset opp

BISLETT STADION (NRK): Karoline Bjerkeli Grøvdal klarte OL-kravet, men innrømmer at hun ble stresset av at Therese Johaug stilte opp i løpet.

therese johaug og karoline bjerkeli grøvdal

IMPONERTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal (til høyre) satte ny personlig rekord, kvalifiserte seg for 10.000-meteren i OL og slo Therese Johaug med klar margin.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Begge satte personlig rekord i løpet i 10.000-meteren på Bislett lørdag. Tidene ble 30.50,84 på Grøvdal og 31.32,88 på Johaug.

Det betyr at Grøvdal klarte OL-kravet 31.25, mens Johaug ikke klarte det.

Johaug hadde en personlig rekord på 31.40,67 fra Bislett i fjor, mens Grøvdals rekord var 31.14,07.

Etterpå avslørte Grøvdal at hun ikke satte pris på oppstyret som oppsto rundt løpet da det ble klart at Johaug kom til å stille opp.

– Det var litt annerledes enn det som var planen. Etter løpet jeg hadde forrige helg skulle jeg ta OL-kravet og ikke løpe av meg beina. Men jeg har vært ekstra nervøs, erkjenner Grøvdal.

– Når det bygges opp mot en duell som etter mitt syn blir for mye hausset opp, føler jeg et visst press for å prestere. Det er deilig å vise at jeg holdt planen min. Og nå får jeg litt øvelse i dette før et OL. Det er der det virkelig gjelder, sier Grøvdal.

– Jeg tenker at det var greit. Det er en øving på det mentale, at det er litt mer oppstyr. Det vil det også være på de store mesterskapene og Diamond League også, sier trener Knut Jæger Hansen.

– Hun er 1000 ganger bedre

Johaug understreker på sin side at hun overhodet ikke så på det som en duell.

Holmenkollstafetten 2021

GA ALT: Therese Johaug.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg har aldri hatt noe mål om å henge på Karoline. Hun er 1000 ganger bedre enn meg på dette. Jeg kjemper mot meg selv og lyset. Det så dere og, jeg lot dem gå og kjørte mitt eget løp. Jeg har ikke sjans i havet, rett og slett. Så enkelt er det.

– Du var ikke frista til å følge?

– Nei! Nei, nei, nei, nei. Da hadde jeg ikke kommet til mål, sier Johaug.

– Nå fikk folk den duellen de har spurt etter så mange ganger. Kanskje de har lagt den død nå, sier Grøvdal.

– Kunne det være aktuelt med et samarbeid mellom dere?

– For min del har ikke jeg behov for et samarbeid med en skiløper, men hvis hun har lyst til å få tips eller være med på økter er hun velkommen til det.

– Måtte jobbe mye hardere

Begge er uansett fornøyd med sine løp. Johaug erkjenner at det ble tøffere enn da hun løp på Bislett i fjor.

– Det var to vidt forskjellige løp i år og i fjor. I fjor la vi oss på en helt annen tid, nesten 30 sekunder saktere enn det vi la oss på i år. Så jeg kjente at jeg måtte jobbe mye, mye tidligere enn i fjor, sier Johaug.

Det største spørsmålet før start var om Johaug ville ha disiplin til å følge sin egen lyshare i stedet for ryggen til Grøvdal, som skulle åpne hardere. Det klarte hun på imponerende vis, og kastet stadig vekk blikk ned til venstre for å se at hun holdt farten til det røde lyset som indikerte OL-kravet på 30.25.

Men etter hvert måtte hun slippe lyset noen sekunder foran seg.

Hadde ikke dratt til Tokyo uansett

– Det ble litt for tungt midtveis, jeg kjente at hvis jeg skal prøve å holde løpet ut, måtte jeg slippe det litt. Men fremdeles synes jeg at jeg klarte å stå løpet ut, og jeg er utrolig fornøyd med å få ny pers, sier hun til NRK

– Hvorfor satte du lyset på OL-kravet?

– Det er motiverende, jeg vil ha noe å strekke meg etter. Jeg var sju sekunder unna. Samtidig er jeg utrolig stolt og fornøyd med løpet i dag, sier Johaug.

Samtidig avslører hun at hun ikke hadde tenkt seg til Tokyo selv om hun hadde kvalifisert seg.

– Uansett om jeg hadde tatt kravet skal jeg ikke reise til OL. Målet mitt er OL i Beijing til vinteren. Jeg gjør dette for å få motivasjon, sier Johaug.

FORNØYD: Slik svarte Therese Johaug etter sin nye personlige rekord.

Hennes fantastiske medaljesamling mangler nemlig et individuelt OL-gull. Tar hun det i Beijing, kan det blir mer aktuelt å satse mot VM og EM neste år.

– Det hadde vært moro. Jeg føler at kapasiteten har jeg. Det tekniske på bane må bli bedre, sier Johaug.

Grøvdal: – Deilig

Foran hadde Karoline Bjerkeli Grøvdal underveis tilsynelatende små problemer med å følge sitt grønne blinklys, som indikerte en sluttid på 30.50. Med fire runder igjen begynte også Grøvdal å slippe sitt lys, men ikke i samme grad som Johaug.

Med 30.51,37 smadret hun sin gamle rekord på 31.14,07, som hadde stått siden OL i Rio i 2016. Dermed bekreftet Grøvdal at hun er på et helt annet nivå enn tidligere i karrieren.

– Det er deilig å kjenne at jeg har tatt steg. Jeg har vist at det jeg gjorde i høst ikke var et enkeltløp, sier Grøvdal.

På forhånd hadde hun nemlig varslet at hun ikke hadde tenkt å ta ut alt.

– Det var OL-kravet som var jobben i dag. Å komme under 31. Det var det jeg klarte, sier Grøvdal til NRK.

Hanne Mjøen Maridal blr for øvrig nummer tre i lørdagens løp på 33.37,38, du kan se hele resultatlista her.

Sportsnyheter

Löw lyttet ikke til legendenes krav – svarte med festfotball

Eksperter og tidligere spillere ba Joachim Löw om å bytte formasjonen etter tapet i åpningskampen mot Frankrike. Men Tyskland-sjefen sto på sitt, stilte med samme lagoppstilling og knuste de regjerende europamesterne.

Frankrike-stjernen tatt på senga av EM-tilskuere: – Klarte ikke høre hverandre

Ungarn hadde lenge Frankrike i kne, men Antoine Griezmann sørget for at de regjerende verdensmesterne slapp unna en kjempefadese. Etterpå innrømte Frankrikes målscorer at fansen gjorde det vanskelig for dem.

Siste nytt

 • Ishockey: Norsk seier i para-VM

  Norge slo Italia 4-3 etter straffeslag på første dag av para-VM i ishockey. Audun Bakke ble tremålsscorer i tsjekkiske Ostrava.

  Det norske laget var best i straffeslagkonkurransen. Der scoret både Bakke og Ola Bye Øiseth, mens det ble bom for italienerne.

  I selve kampen ordnet Bakke to mål med 39 sekunders mellomrom i første periode, men Italia skulle slå hardt tilbake. I tredje periode kom det tre italienske mål på rappen, og med noen få minutter igjen styrte Norge mot tap på første VM-dag.

  Bakke skulle imidlertid komme det norske laget til unnsetning. Med sin 3-3-scoring tvang han fram spilleforlengelse, og på straffer var Norge sterkest.

  De norske spillerne møter Slovakia søndag og Russland tirsdag i de to siste gruppekampene.

 • Myhre og Kvalvåg leverte i lag-EM

  Norge endte på åttendeplass med 134 poeng etter første dag i lag-EM i friidrett i rumenske Cluj-Napoca. Finland har samme poengsum, men holder plassen over.

  Med 175 poeng leder Nederland over Tsjekkia og Hviterussland med henholdsvis 160.5 og 158 poeng.

  Av utøverne som utmerket seg tar vi med oss Magnus Tuv Myhre som vant 5000-meteren foran belgiske Michael Somers som jaget hardt de siste hundre meterne.

  Ferdinand Kvan Edman satte ny personlig rekord på 1500 meter med tiden 3.38,63 og forbedret sin personlige rekord med én hundredel.

  Hedda Kvalvåg leverte sitt beste utendørshopp i tresteg noensinne og endte på 13 blank. Det holdt dessverre ikke til topplassering.

  I lengdekonkurransen for menn endte Ingar Kiplesund på sjetteplass med 7,63 meter, mens Jon Nerdal ble femtemann i slegge med et lengstekast på 67,53 meter.

  I spydkonkurransen for kvinner kastet USA-baserte Marie-Therese Obst 57,07 og ble nummer tre. OL-aktuelle Marcus Thomsen endte på samme plassering i kule for menn med 19,90. I tresteg for kvinner satte Hedda Kvalvåg personlig rekord med 13,00 meter. Det ga sjuendeplass.

  De største norske friidrettsstjernene, med Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen, deltar ikke i lag-EM i Romania.

  20 av 40 øvelser ble gjennomført lørdag. Søndag gjennomføres de 20 siste.

  Hedda Kvalvåg
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Hauger imponerte i Frankrike

  Dennis Hauger klinka til med ein sterk 2.-plass på laurdagens andre løp i formel 3-runda i Frankrike. Dermed held han fast ved leiinga si i meisterskapet.

  Nordmannen blei berre slått av stallkamerat Arthur Leclerc i det andre av laurdagens to løp. Det første løpet resulterte i ein 9.-plass.

  – Eg synest vi gjorde maksimalt av det vi kunne få til i dag. Det første løpet blir litt rotete, men det var deilig å slå tilbake i det andre, sa Hauger i eit intervju med Vsport.

  Hauger delar leiinga i meisterskapsserien med franske Victor Martins etter fem av 21 løp.

  På søndag er helgas siste løp, og også det som gir flest poeng i samandraget. Der startar Hauger som nummer to.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal