Hopp til innhold

Regionløper avvist i uttak – freser mot ski-ledelsen: «Feigt, respektløst og latterlig»

BEITOSTØLEN (NRK): Pål Trøan Aune var klar på at han fortjente å bli vurdert til verdenscup neste helg etter å ha blitt nummer to på sprinten i sesongåpningen. Men ønsket ble blankt avvist. Da tente han på alle plugger.

OX3ktM4EehQ

KLAR BESKJED: Fra Pål Trøan Aune (venstre) til sprintlandslagstrener Arild Monsen etter rennet på Beitostølen fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er jo bare gratulere da – om de ikke har mer respekt for pallplasser. Da er det greit, sier Aune, som til vanlig går for Team Veidekke Midt-Norge, et regionslag for utøvere basert i Trøndelag.

– Føler du det er dårlig behandling?

– Ja, det føler jeg. Om man ikke har mer respekt enn det, så synes jeg det er latterlig.

– Hva kan du gjøre med det?

– Nei, jeg kan jo ikke gjøre noe annet enn å fortsette å gå fort på ski. Men det jo ganske feigt av de da. Hvis de som faktisk går fortest på ski nå i Norge ikke skal få gå verdenscup.

Foran Klæbo og nesten hele landslaget

Først tar vi et lite tilbakeblikk på fredagens konkurranse.

Trøan Aune var nemlig råsterk gjennom heatene og tok seg til finalen. Der leverte han igjen. Til slutt kunne han juble for andreplass der han havnet bare noen tideler bak vinner Erik Valnes, men for eksempel langt foran Johannes Høsflot Klæbo.

Og foran en rekke andre landslagsløpere, som for eksempel Emil Iversen, som alle røk ut i kvart- og semifinale.

2JrLsuYIqjI

FREDAGENS PALL: Pål Trøan Aune, Erik Valnes og franske Lucas Chanavat var de tre beste under sprinten på Beitostølen fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Måtte vunnet med 50 meter

I pressesonen etter rennslutt smilte Aune naturligvis fra øre til øre. Da 27-åringen fikk spørsmål om han burde bli vurdert til verdenscupen i Ruka i Finland neste helg, var han klokkeklar: «Selvfølgelig er jeg det. Noe annet er ikke snakk om en gang».

Men det er sprintlandslagstrener Arild Monsen som styrer akkurat det. Han svarer slik på om Aune blir en del av diskusjonen:

– Nei, hvorfor skulle han det? spør Monsen.

Når NRK påpeker at Trøan Aune er nest best i klassisk sprint fredag, så viser Monsen til sesonginformasjonen til Norges Skiforbund. Han mener den er kommunisert både muntlig og skriftlig.

Til verdenscupåpningen i Ruka er det bare to ledige plasser fordi åtte mann allerede er tatt ut. Eliteløperne prioriteres.

– Det er verdensmestere som ikke har fått klarsignal dit. Det vet Pål Trøan innerst inne. Da måtte han i så fall ha vunnet med 50 meter. Minst. Dersom han skulle komme i den diskusjonen, sier Monsen, som likevel mener det vil komme sjanser i verdenscupen før jul.

NRK har i ettertid fremført all kritikken fra Aune overfor Monsen. Han vil ikke kommentere den utover å si at han gratulerer sprinteren med resultatet og ber ham være litt mer tålmodig i fremtiden.

JESjIBplA4U

SPRINTLANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her i målområdet underveis i sprintkonkurransen på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

«Latterlig»

Det utspillet er ikke Trøan Aune veldig imponert over.

– Det kunne faktisk ikke brydd meg mindre, om han sier det bare er landslagsløpere. Hva er vitsen med å gå på ski da, når vi faktisk slår landslagsløperne, så får vi ikke sjansen. Det er jo litt spesielt å si at det er så uaktuelt da. Det må jeg si.

Den høyreiste og sterke sprinteren innrømmer at han er klar over at han i utgangspunktet var langt unna og at uttakshistorikken til ski-ledelsen til første verdenscuphelg viser nettopp det. Men han synes det er «ganske latterlig at ledelsen ikke har mer respekt enn dette».

– Hvor tror du at du havner en eventuell reserveliste?

– Det kunne ikke brydd meg mindre faktisk, sier Aune.

Aune

ENGASJERTE: Pål Trøan Aune og trener for Team Veidekke Midt-Norge, Kristian Skrødal, her på langrennsstadion på Beitostølen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Klippekort

Trener for Team Veidekke Midt-Norge, Kristian Skrødal, var naturligvis en glad mann etter rennet fredag. Han forstår at «eleven» er skuffet over å ikke bli vurdert til Ruka-helgen, men forstår at det blir vanskelig til en mini-tour.

De har fått beskjed om at muligheten for regionløperne å slå seg inn i verdenscupen er veldig liten.

– Men hvor viktig er denne helga for dere?

– Nei, du ser jo når du egentlig ikke har muligheten nå til Ruka, så er den jo ikke viktig, sier Skrødal.

– Er det synd å si at det ikke er viktig?

– Ja, absolutt. Det burde kanskje vert amerikansk uttak. De som er best burde fått gått, men landslagsløpere har jo klippekort før jul, så sånn er det.

Et endelig «nei» til å bli vurdert til Ruka, betyr at Trøan Aune reiser til Gålå for Norgescup neste helg i stedet.

– Målet er å fortsette og prestere. Men når man er på pall og slår de fleste, jeg slår jo faktisk alle som er uttatt til Ruka per dags dato da, så synes jeg det er sykt at de ikke har mer respekt for oss hakket bak. At de bare avskriver det med en gang, sier Pål Trøan Aune.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Sikret seieren på overtid med sitt første landslagsmål

  Sluttminuttene mellom Tsjekkia og Portugal var ikke for de med svakt hjerte.

  To minutter på overtid sendte Fransisco Conceicao hele Portugal til himmels med sitt aller første landslagsmål. Da røk både hemningen og drakta.

  21-åringen spilte bare sin fjerde landskamp tirsdag. Poengene han sikret var svært viktige for portugiserne, som er storfavoritter til å ta seg videre fra gruppe F.

  Og bare fem minutter tidligere rakk Diogo Jota å være i himmelen et lite minutt, da han stanget inn en Ronaldo-retur. Men scoringen ble VAR-annullert for en marginal offside.

  Men det var Tsjekkia som skulle få den første nettkjenningen, mot spillets gang.

  For dette mesterskapet har vist seg å være et for de vakre målene. Lukas Provod hadde fått med seg det. For da tsjekkerne bet seg fast i angrep, havnet ballen hos Slavia Praha-spilleren på 18–19 meter, og han prøvde lykken.

  Utagbart for Portugals sisteskanse gikk ballen i lengste hjørne, og tsjekkerne hadde, dog noe ufortjent, gått i ledelsen.

  – Det er mye følelser og en forbanna Ronaldo.

  Det sa NRKs kommentator Nora Johnsen da 1–0 var et faktum.

  Den skulle ikke vare lenge. Portugiserne fortsatte å trykke på, og fikk både betalt og tsjekkisk hjelp.

  Nuno Mendes la inn foran mål, men det hadde Stanek kontroll på. Keeperen bokset ut, men klareringen gikk rett i beina på Robin Hranac. Ballen spratt inn i målet, og lagene var like langt.

  Francisco Conceicao jubler for å ha vunnet kampen for Portugal.
  Foto: AP
 • IK Starts medlemmer godkjente avtalen med amerikansk investorgruppe

  Roger Loughney, David Grim og Jean Bley er hovedaksjonærene som nå skal investere i Start gjennom en såkalt dualmodell. Start har inngått en tiårsavtale med aksjeselskapet «Stein på Stein 1905», som har signalisert at de skal inn med 40 millioner kroner.

  4. juni gjorde klubben det kjent at de hadde landet en avtale med investorgruppen. Dermed var det opp til medlemmene å stemme over den.

  360 stemmeberettigede stemte for avtalen, mens 85 stemte mot. Åtte medlemmer stemte blankt.

  Det krevdes to tredels flertall for at samarbeidet skulle bli noe av.

  Daglig leder i Start, Sveinung Hedding-Valvik, påpekte i sitt innlegg tirsdag at klubben er avhengig av sju millioner kroner for å unngå konsekvenser som fratrekk av poeng og degradering.

  Hedding-Valvik omtalte det som et «sjansespill» å ikke akseptere avtalen.

  Det er ingen hemmelighet at Start har slitt økonomisk. Som følge av et underskudd på 8,6 millioner kroner i 2022, gikk klubben inn i 2023 med en egenkapital på 3,3 millioner kroner.

  Fjoråret endte så med et nytt estimert underskudd på rundt 10,5 millioner. (NTB)

  Sparebank Sør-Arena
  Foto: NTB
 • Tennislegenden Murray nådde utrolig milepæl – passerte 1000 kamper på ATP-touren

  To ganger olympisk mester Andy Murray tok seg tirsdag videre til 2. runde i ATP500-turneringen i London. Det var britens 1000. kamp på ATP-touren i karrieren.

  37-åringen står bokført med to Wimbledon-titler og én US Open-tittel. Karrierens største triumf sikret han under OL i 2012, da han tok gull på hjemmebane.

  I tillegg til tre Grand Slam-titler har Murray spilt hele fem finaler i Australian Open.

  Roger Federer (1526) har rekorden for flest kamper på ATP-touren gjennom tidene. Bak sveitseren følger Novak Djokovic (1324), Rafael Nadal (1300) og David Ferrer (1111).

  Jordan Thompson er Murrays neste motstander i London. Turneringen er viktig i oppladningen til prestisjetunge Wimbledon senere i sommer.

  I november 2016 tronet Murray øverst på verdensrankingen.

  (NTB)

  koFTFOJK_DQ
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal