Hopp til innhold

Regionløper avvist i uttak – freser mot ski-ledelsen: «Feigt, respektløst og latterlig»

BEITOSTØLEN (NRK): Pål Trøan Aune var klar på at han fortjente å bli vurdert til verdenscup neste helg etter å ha blitt nummer to på sprinten i sesongåpningen. Men ønsket ble blankt avvist. Da tente han på alle plugger.

OX3ktM4EehQ

KLAR BESKJED: Fra Pål Trøan Aune (venstre) til sprintlandslagstrener Arild Monsen etter rennet på Beitostølen fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er jo bare gratulere da – om de ikke har mer respekt for pallplasser. Da er det greit, sier Aune, som til vanlig går for Team Veidekke Midt-Norge, et regionslag for utøvere basert i Trøndelag.

– Føler du det er dårlig behandling?

– Ja, det føler jeg. Om man ikke har mer respekt enn det, så synes jeg det er latterlig.

– Hva kan du gjøre med det?

– Nei, jeg kan jo ikke gjøre noe annet enn å fortsette å gå fort på ski. Men det jo ganske feigt av de da. Hvis de som faktisk går fortest på ski nå i Norge ikke skal få gå verdenscup.

Foran Klæbo og nesten hele landslaget

Først tar vi et lite tilbakeblikk på fredagens konkurranse.

Trøan Aune var nemlig råsterk gjennom heatene og tok seg til finalen. Der leverte han igjen. Til slutt kunne han juble for andreplass der han havnet bare noen tideler bak vinner Erik Valnes, men for eksempel langt foran Johannes Høsflot Klæbo.

Og foran en rekke andre landslagsløpere, som for eksempel Emil Iversen, som alle røk ut i kvart- og semifinale.

2JrLsuYIqjI

FREDAGENS PALL: Pål Trøan Aune, Erik Valnes og franske Lucas Chanavat var de tre beste under sprinten på Beitostølen fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Måtte vunnet med 50 meter

I pressesonen etter rennslutt smilte Aune naturligvis fra øre til øre. Da 27-åringen fikk spørsmål om han burde bli vurdert til verdenscupen i Ruka i Finland neste helg, var han klokkeklar: «Selvfølgelig er jeg det. Noe annet er ikke snakk om en gang».

Men det er sprintlandslagstrener Arild Monsen som styrer akkurat det. Han svarer slik på om Aune blir en del av diskusjonen:

– Nei, hvorfor skulle han det? spør Monsen.

Når NRK påpeker at Trøan Aune er nest best i klassisk sprint fredag, så viser Monsen til sesonginformasjonen til Norges Skiforbund. Han mener den er kommunisert både muntlig og skriftlig.

Til verdenscupåpningen i Ruka er det bare to ledige plasser fordi åtte mann allerede er tatt ut. Eliteløperne prioriteres.

– Det er verdensmestere som ikke har fått klarsignal dit. Det vet Pål Trøan innerst inne. Da måtte han i så fall ha vunnet med 50 meter. Minst. Dersom han skulle komme i den diskusjonen, sier Monsen, som likevel mener det vil komme sjanser i verdenscupen før jul.

NRK har i ettertid fremført all kritikken fra Aune overfor Monsen. Han vil ikke kommentere den utover å si at han gratulerer sprinteren med resultatet og ber ham være litt mer tålmodig i fremtiden.

JESjIBplA4U

SPRINTLANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her i målområdet underveis i sprintkonkurransen på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

«Latterlig»

Det utspillet er ikke Trøan Aune veldig imponert over.

– Det kunne faktisk ikke brydd meg mindre, om han sier det bare er landslagsløpere. Hva er vitsen med å gå på ski da, når vi faktisk slår landslagsløperne, så får vi ikke sjansen. Det er jo litt spesielt å si at det er så uaktuelt da. Det må jeg si.

Den høyreiste og sterke sprinteren innrømmer at han er klar over at han i utgangspunktet var langt unna og at uttakshistorikken til ski-ledelsen til første verdenscuphelg viser nettopp det. Men han synes det er «ganske latterlig at ledelsen ikke har mer respekt enn dette».

– Hvor tror du at du havner en eventuell reserveliste?

– Det kunne ikke brydd meg mindre faktisk, sier Aune.

Aune

ENGASJERTE: Pål Trøan Aune og trener for Team Veidekke Midt-Norge, Kristian Skrødal, her på langrennsstadion på Beitostølen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Klippekort

Trener for Team Veidekke Midt-Norge, Kristian Skrødal, var naturligvis en glad mann etter rennet fredag. Han forstår at «eleven» er skuffet over å ikke bli vurdert til Ruka-helgen, men forstår at det blir vanskelig til en mini-tour.

De har fått beskjed om at muligheten for regionløperne å slå seg inn i verdenscupen er veldig liten.

– Men hvor viktig er denne helga for dere?

– Nei, du ser jo når du egentlig ikke har muligheten nå til Ruka, så er den jo ikke viktig, sier Skrødal.

– Er det synd å si at det ikke er viktig?

– Ja, absolutt. Det burde kanskje vert amerikansk uttak. De som er best burde fått gått, men landslagsløpere har jo klippekort før jul, så sånn er det.

Et endelig «nei» til å bli vurdert til Ruka, betyr at Trøan Aune reiser til Gålå for Norgescup neste helg i stedet.

– Målet er å fortsette og prestere. Men når man er på pall og slår de fleste, jeg slår jo faktisk alle som er uttatt til Ruka per dags dato da, så synes jeg det er sykt at de ikke har mer respekt for oss hakket bak. At de bare avskriver det med en gang, sier Pål Trøan Aune.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal