Reagerer på trekning: – Det er helt uproft

NRK-ekspert Torstein Bae mener VM-arrangøren skaper unødvendige spekulasjoner med sin enkle trekning av brikker før omspillet.

Her trekker Carlsen og Karjakin om hvem som skal starte med hvite brikker.

Siden det tolvte VM-partiet endte med et rekordraskt antiklimaks, skal Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spille om VM-tittelen i et intenst omspill onsdag.

Torstein Bae

KRITISK: NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Her starter spillerne med fire partier hurtigsjakk, og spillerne trakk derfor hvem som skal åpne omspillet med hvite brikker.

Men selve trekningen var av den originale sorten.

Hoveddommer Takis Nikolopoulos fortalte at han hadde to bønder i forskjellige farger i hver sidelomme på dressjakken, og da Carlsen ble spurt om hvilken side han ønsket, trakk dommeren en svart brikke opp av den venstre lommen.

– Ny tv-sport

– Det er helt uproft. Det er et av tegnene vi ser på at sjakk er en ganske ny sport som tv-sport. Det er litt å hente på å være profesjonell i alle ledd, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Han understreker at det ikke er noen grunn til å tro at Carlsen ble lurt, men metoden er med på å skape unødvendige spekulasjoner.

Nikolopoulos tok opp den hvite bonden fra den andre lommen, men han viste aldri at lommene var tomme, og derfor fikk ikke publikum noen garantier på at dommeren ikke hadde flere brikker å velge fra.

– Det var jo han som valgte at Magnus skulle trekke, så teoretisk sett kunne han hatt svarte brikker i begge lommene. Det gjør det hele uproft, sier Bae.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kan «miste» hvitt parti

Internasjonal mester Atle Grønn mener trekningen ble både «useriøs» og «amatørmessig», men eksperten mener også at den hadde sin sjarm.

– Det er sånn man trekker farger i barneturneringer eller når du er på hytta. Det viser på en måte at sjakk til syvende og sist dreier seg om treklosser på et trebrett, sier Grønn.

På pressekonferansen fikk Carlsen spørsmål om hvilken farge han ønsker i en eventuell armageddon, altså finalen, og her hintet nordmannen om at han ønsker svart på grunn av alle remisene så langt i VM.

Men i åpningen med hurtigsjakk er det en fordel med hvitt, mener Bae.

– Hvis Karjakin vinner sine partier med hvitt, og det tredje ender remis, får jo Carlsen aldri spilt med hvitt i det siste. Men det er lite sannsynlig at det blir en knusende seier, og fargene har ikke like stor betydning i hurtigsjakk, sier Bae.

– Det er en forskjell på hvitt og svart, men hva som faktisk lønner seg, er ikke så lett å si, sier Grønn.

Onsdagens omspill vil fortsette med lynsjakk hvis det står uavgjort etter partiene med hurtigsjakk.

Hvis det fortsatt ikke er kåret en vinner, blir VM avsluttet med såkalt armageddon.

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal