Reagerer på trekning: – Det er helt uproft

NRK-ekspert Torstein Bae mener VM-arrangøren skaper unødvendige spekulasjoner med sin enkle trekning av brikker før omspillet.

Her trekker Carlsen og Karjakin om hvem som skal starte med hvite brikker.

Siden det tolvte VM-partiet endte med et rekordraskt antiklimaks, skal Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spille om VM-tittelen i et intenst omspill onsdag.

Torstein Bae

KRITISK: NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Her starter spillerne med fire partier hurtigsjakk, og spillerne trakk derfor hvem som skal åpne omspillet med hvite brikker.

Men selve trekningen var av den originale sorten.

Hoveddommer Takis Nikolopoulos fortalte at han hadde to bønder i forskjellige farger i hver sidelomme på dressjakken, og da Carlsen ble spurt om hvilken side han ønsket, trakk dommeren en svart brikke opp av den venstre lommen.

– Ny tv-sport

– Det er helt uproft. Det er et av tegnene vi ser på at sjakk er en ganske ny sport som tv-sport. Det er litt å hente på å være profesjonell i alle ledd, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Han understreker at det ikke er noen grunn til å tro at Carlsen ble lurt, men metoden er med på å skape unødvendige spekulasjoner.

Nikolopoulos tok opp den hvite bonden fra den andre lommen, men han viste aldri at lommene var tomme, og derfor fikk ikke publikum noen garantier på at dommeren ikke hadde flere brikker å velge fra.

– Det var jo han som valgte at Magnus skulle trekke, så teoretisk sett kunne han hatt svarte brikker i begge lommene. Det gjør det hele uproft, sier Bae.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kan «miste» hvitt parti

Internasjonal mester Atle Grønn mener trekningen ble både «useriøs» og «amatørmessig», men eksperten mener også at den hadde sin sjarm.

– Det er sånn man trekker farger i barneturneringer eller når du er på hytta. Det viser på en måte at sjakk til syvende og sist dreier seg om treklosser på et trebrett, sier Grønn.

På pressekonferansen fikk Carlsen spørsmål om hvilken farge han ønsker i en eventuell armageddon, altså finalen, og her hintet nordmannen om at han ønsker svart på grunn av alle remisene så langt i VM.

Men i åpningen med hurtigsjakk er det en fordel med hvitt, mener Bae.

– Hvis Karjakin vinner sine partier med hvitt, og det tredje ender remis, får jo Carlsen aldri spilt med hvitt i det siste. Men det er lite sannsynlig at det blir en knusende seier, og fargene har ikke like stor betydning i hurtigsjakk, sier Bae.

– Det er en forskjell på hvitt og svart, men hva som faktisk lønner seg, er ikke så lett å si, sier Grønn.

Onsdagens omspill vil fortsette med lynsjakk hvis det står uavgjort etter partiene med hurtigsjakk.

Hvis det fortsatt ikke er kåret en vinner, blir VM avsluttet med såkalt armageddon.

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal