Reagerer på trekning: – Det er helt uproft

NRK-ekspert Torstein Bae mener VM-arrangøren skaper unødvendige spekulasjoner med sin enkle trekning av brikker før omspillet.

Her trekker Carlsen og Karjakin om hvem som skal starte med hvite brikker.

Siden det tolvte VM-partiet endte med et rekordraskt antiklimaks, skal Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spille om VM-tittelen i et intenst omspill onsdag.

Torstein Bae

KRITISK: NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Her starter spillerne med fire partier hurtigsjakk, og spillerne trakk derfor hvem som skal åpne omspillet med hvite brikker.

Men selve trekningen var av den originale sorten.

Hoveddommer Takis Nikolopoulos fortalte at han hadde to bønder i forskjellige farger i hver sidelomme på dressjakken, og da Carlsen ble spurt om hvilken side han ønsket, trakk dommeren en svart brikke opp av den venstre lommen.

– Ny tv-sport

– Det er helt uproft. Det er et av tegnene vi ser på at sjakk er en ganske ny sport som tv-sport. Det er litt å hente på å være profesjonell i alle ledd, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Han understreker at det ikke er noen grunn til å tro at Carlsen ble lurt, men metoden er med på å skape unødvendige spekulasjoner.

Nikolopoulos tok opp den hvite bonden fra den andre lommen, men han viste aldri at lommene var tomme, og derfor fikk ikke publikum noen garantier på at dommeren ikke hadde flere brikker å velge fra.

– Det var jo han som valgte at Magnus skulle trekke, så teoretisk sett kunne han hatt svarte brikker i begge lommene. Det gjør det hele uproft, sier Bae.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kan «miste» hvitt parti

Internasjonal mester Atle Grønn mener trekningen ble både «useriøs» og «amatørmessig», men eksperten mener også at den hadde sin sjarm.

– Det er sånn man trekker farger i barneturneringer eller når du er på hytta. Det viser på en måte at sjakk til syvende og sist dreier seg om treklosser på et trebrett, sier Grønn.

På pressekonferansen fikk Carlsen spørsmål om hvilken farge han ønsker i en eventuell armageddon, altså finalen, og her hintet nordmannen om at han ønsker svart på grunn av alle remisene så langt i VM.

Men i åpningen med hurtigsjakk er det en fordel med hvitt, mener Bae.

– Hvis Karjakin vinner sine partier med hvitt, og det tredje ender remis, får jo Carlsen aldri spilt med hvitt i det siste. Men det er lite sannsynlig at det blir en knusende seier, og fargene har ikke like stor betydning i hurtigsjakk, sier Bae.

– Det er en forskjell på hvitt og svart, men hva som faktisk lønner seg, er ikke så lett å si, sier Grønn.

Onsdagens omspill vil fortsette med lynsjakk hvis det står uavgjort etter partiene med hurtigsjakk.

Hvis det fortsatt ikke er kåret en vinner, blir VM avsluttet med såkalt armageddon.

Siste nytt

 • Mot 3.-plass til Aamodt Kilde

  26-åringen køyrer eit rått utfor i Wengen og ser ut til å sikre seg ein 3.-plass, 14 hundredelar bak Vincent Kriechmayr frå Austerrike og Beat Feuz. Svindal ligg på 4.-plass, medan Jansrud ikkje får det til og hamnar lagt bak. Smiseth Sejersted køyrer ut.

 • Vikhagen Gjeitnes på andreplass

  Kari Vikhagen Gjeitnes var med i seierskampen helt inn på den siste kilometeren i Ski Classics-rennet La Diagonela i Sveits lørdag, men tsjekkiske Katerina Smutna ble for sterk. Astrid Øyre Slind, som falt underveis, tok fjerdeplassen i rennet.

  Kari Vikhagen Gjeitnes
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Dale på pallen i IBU-cupen

  Johannes Dale måtte strekke våpen til slutt, men ble nummer to på sprinten i IBU-cupen i skiskyting i tyske Arber lørdag. Franske Aristide Begue vant. Tore Leren, Håvard Gutubø Bogetveit og Fredrik Gjesbakk ble henholdsvis nummer fem, seks og sju.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: Klassisk sprint, finaler
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup skiskyting: Stafett kvinner
V-cup skiskyting: Stafett kvinner
V-cup kombinert: 10 km langrenn
V-cup kombinert: 10 km langrenn
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Laghopp menn
Vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag