NRK Meny
Normal

Swix om landslagets smørebekymring: – De har misforstått

Avviser at fluor-forbud i skismurning vil innføres i 2016.

Vidar Løfshus

FORVIRRING: Det ser ikke ut som om Vidar Løfshus og resten av det norske teamet trenger å bekymre seg for et eventuelt forbud mot fluor i skismurning med det første.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det var på en pressekonferanse onsdag at landslagssjef Vidar Løfshus informerte om EU-direktivet som skal gjøre fluor i skismurning forbudt.

Allerede i mai omtalte NRK farene smørere utsetter seg selv for ved å jobbe med de farlige stoffene.

Stoffet er likevel et av smørernes viktigste våpen i jakten på best mulig gli, og informasjonen om at det nå skal forbys har skapt bekymring i skimiljøet.

– Det er et EU-forbud mot organiske fluorstoff. Altså, produksjon og bruk av fluorstoffer blir etter det vi har forstått forbudt, fortalte landslagssjefen onsdag.

Swix reagerer

Men informasjonen som kom frem på pressekonferansen, og ble videreformidlet av flere medier, blant annet NRK, får administrerende direktør i Swix, Ulf Bjerknes, til å reagere.

– Informasjonen som kom ut i går er helt feil. Det EU ønsker er snillere Fluor-produkter. Dette er noe vi allerede har jobbet med og forberedt oss på i lang tid. Så innenfor skiverden er ikke dette noe krise. Det er veldig udramatisk, sier han til NRK.

Under pressekonferansen onsdag informerte Løfshus de fremmøtte om at forbudet ville tre i kraft fra 1. januar 2016. Det er helt feil, ifølge Swix-sjefen.

Ulf Bjerknes

REAGERER: Administrerende direktør i Swix Ulf Bjerknes (t.h.).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– EU vurderer et nytt regelverk som de skal jobbe med i 2016, og hvor de, etter det vi har hørt, håper å komme frem til en beslutning i slutten av neste år. Den beslutningen vil tre i kraft rundt sesongen 2019/20, så vi snakker om en overgangsperiode på rundt tre år etter at vedtaket eventuelt blir gjort, forteller han.

Landslagssjefen beklaget

Bjerknes har selv vært i kontakt med landslagssjefen, som har beklaget feilinformasjonen som har kommet ut.

– Jeg har snakket med Løfshus, som beklager at dette har kommet frem på denne måten og innrømmer at de har misforstått. Dette er ganske nytt for veldig mange, og vi skal ha en prat med Skiforbundet, som vi har et godt samarbeid med, sier han.

– Ingen grunn til bekymring

De kommende regelendringene har uansett skapt bekymring for forskjellsbehandling i langrennssporten. Nasjoner utenfor EU, som Russland og Canada, har løpere i verdenstoppen - noe som kan by på utfordringer.

Bjerknes er imidlertid trygg på at det ikke er grunn til bekymring.

– Vi har jobbet med regelendringen veldig lenge og vi vil være godt forberedt med ny raske gliprodukter når vi får nytt regelverk. Vi har allerede over flere år merket de «nye» fluor-produktene med Future Cera. Både vi og FIS vil ha god tid til å tilpasse oss, så jeg tviler på om det vil være mulig å jukse når den tid kommer, sier han.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

FARLIG STOFF: I mai fortalte NRK om risikoen ved å jobbe som skismører.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal