NRK Meny
Normal

Swix om landslagets smørebekymring: – De har misforstått

Avviser at fluor-forbud i skismurning vil innføres i 2016.

Vidar Løfshus

FORVIRRING: Det ser ikke ut som om Vidar Løfshus og resten av det norske teamet trenger å bekymre seg for et eventuelt forbud mot fluor i skismurning med det første.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det var på en pressekonferanse onsdag at landslagssjef Vidar Løfshus informerte om EU-direktivet som skal gjøre fluor i skismurning forbudt.

Allerede i mai omtalte NRK farene smørere utsetter seg selv for ved å jobbe med de farlige stoffene.

Stoffet er likevel et av smørernes viktigste våpen i jakten på best mulig gli, og informasjonen om at det nå skal forbys har skapt bekymring i skimiljøet.

– Det er et EU-forbud mot organiske fluorstoff. Altså, produksjon og bruk av fluorstoffer blir etter det vi har forstått forbudt, fortalte landslagssjefen onsdag.

Swix reagerer

Men informasjonen som kom frem på pressekonferansen, og ble videreformidlet av flere medier, blant annet NRK, får administrerende direktør i Swix, Ulf Bjerknes, til å reagere.

– Informasjonen som kom ut i går er helt feil. Det EU ønsker er snillere Fluor-produkter. Dette er noe vi allerede har jobbet med og forberedt oss på i lang tid. Så innenfor skiverden er ikke dette noe krise. Det er veldig udramatisk, sier han til NRK.

Under pressekonferansen onsdag informerte Løfshus de fremmøtte om at forbudet ville tre i kraft fra 1. januar 2016. Det er helt feil, ifølge Swix-sjefen.

Ulf Bjerknes

REAGERER: Administrerende direktør i Swix Ulf Bjerknes (t.h.).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– EU vurderer et nytt regelverk som de skal jobbe med i 2016, og hvor de, etter det vi har hørt, håper å komme frem til en beslutning i slutten av neste år. Den beslutningen vil tre i kraft rundt sesongen 2019/20, så vi snakker om en overgangsperiode på rundt tre år etter at vedtaket eventuelt blir gjort, forteller han.

Landslagssjefen beklaget

Bjerknes har selv vært i kontakt med landslagssjefen, som har beklaget feilinformasjonen som har kommet ut.

– Jeg har snakket med Løfshus, som beklager at dette har kommet frem på denne måten og innrømmer at de har misforstått. Dette er ganske nytt for veldig mange, og vi skal ha en prat med Skiforbundet, som vi har et godt samarbeid med, sier han.

– Ingen grunn til bekymring

De kommende regelendringene har uansett skapt bekymring for forskjellsbehandling i langrennssporten. Nasjoner utenfor EU, som Russland og Canada, har løpere i verdenstoppen - noe som kan by på utfordringer.

Bjerknes er imidlertid trygg på at det ikke er grunn til bekymring.

– Vi har jobbet med regelendringen veldig lenge og vi vil være godt forberedt med ny raske gliprodukter når vi får nytt regelverk. Vi har allerede over flere år merket de «nye» fluor-produktene med Future Cera. Både vi og FIS vil ha god tid til å tilpasse oss, så jeg tviler på om det vil være mulig å jukse når den tid kommer, sier han.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

FARLIG STOFF: I mai fortalte NRK om risikoen ved å jobbe som skismører.

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal