Hopp til innhold

Reagerer på glissen cupfinale: – Utrolig synd

Cupfinalen mellom Molde og Glimt ble spilt foran det dårligste publikumsoppmøtet siden 80-tallet. Kjetil Knutsen og Erling Moe vil ha en endring.

Ullevaal

GLISSENT: Det var store deler av flere tribuner som sto folketomme i cupfinalen.

Foto: Egil Sande / NRK

– Jeg vil heller hylle de som var her enn å tenke på de som ikke var her.

Erling Moe har nettopp feiret NM-gull etter seier med Molde, men finalen fikk ikke helt de rammene han hadde drømt om.

Det var 19.718 tilskuere på lørdagens finale. Det er det laveste antallet i en vanlig cupfinale (ikke omkamp) siden Lillestrøm slo Vålerenga i 1985 foran 18.500 tilskuere.

Les også Knutsen kritisk til eget lag etter Breivik-skade: – Det er jeg skuffet over

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde

En som la godt merke til det svake publikumsoppmøtet, er Kjetil Knutsen.

– Nå skal vi pynte juletre

Glimt-sjefen er ikke overrasket over at fremmøtet på Ullevaal lørdag var det dårligste siden 80-tallet i en cupfinale for herrer.

– Det er jo ikke så rart. Nå skal vi pynte juletre … innleder Knutsen, før han beveger seg ut på en lengre argumentasjonsrekke om at cupen i Norge bør endres permanent.

Før begynte sesongen i mai og sluttet i oktober med en cupfinale. Nå er sesongen helt annerledes. Da blir det sånn, det er vanskeligere å fylle Ullevaal 9. desember, og det er utrolig synd. NM blir ikke et dårligere produkt om finalen går i mai. Se den finalen vi hadde 20. mai med Brann og Lillestrøm. Det er sånn det skal være, mener han.

I flere supportermiljøer er motstanden stor mot å endre på cupfinaletradisjonen.

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde (0-1)

LEI DEBATT: Erling Moe vil legge cupfinaledebatten død en gang for alle.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Molde-trener Erling Moe har sett seg lei hele cupfinaledebatten. Hans håp er at det snart blir slutt på den.

– Nå har denne diskusjonen gått over lang, lang tid, og nå er det på tide at ledere som skal ta avgjørelser «stepper opp» og tar den avgjørelsen, så får alle parter forholde seg til det som blir bestemt, sier Moe til NRK.

– Banen var så god som man kan forvente på den årstiden her. Men den er et produkt av tidspunktet kampen blir spilt på, fortsetter Molde-treneren.

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde

Han legger ikke skjul på at han håper cupen permanent blir endret til å ha cupfinaler på våren.

– Jeg har sagt ganske mange ganger at jeg er for mai-alternativet, men man må ha respekt for andres meninger. Det er en kultur for å ha det på denne tiden, og man skal ta på alvor at publikum mener det, sier Moe og legger til:

– Men det er ikke mange år siden jeg var på cupfinale i november, og det er ganske stor forskjell på hvor ustabilt været kan være i Norge i desember og november.

Når vil du ha cupfinalen?

Om det blir avgjort at cupen skal fortsette som i dag, er imidlertid Moe klar for å akseptere det. Han vil bare ha en avgjørelse.

– Jeg tror ikke det er fornuftig for norsk fotball at den diskusjonen går over mange år, og det har den gjort. Nå er det på tide at lederne «stepper opp» og tar et standpunkt, gjentar han.

– Hvilke ledere tenker du på da?

– Det er de som bestemmer dette, og sånn jeg har forstått det ligger dette hos forbundet.

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde (0-1)

CUPMESTER: Erling Moe sikret Molde plass i Europa også neste sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Beslutningen ligger hos NFF-styret

Lise Klaveness er president i Norges Fotballforbund (NFF) og leder forbundsstyret som skal fatte den endelige avgjørelsen om cupens fremtid.

Hun kan love Erling Moe at diskusjonen snart skal få en slutt.

– Da har ikke Erling fått med seg at det skal opp til diskusjon på forbundstinget, og så skal beslutningen fattes etter tinget, sier Klaveness til NRK.

NFF-presidenten forteller at det har vært en klar tilbakemelding fra ligaforeningen Norsk Toppfotball (NTF), kretsene, supporterne og Toppfotball Kvinner om at det er ønskelig med en diskusjon på tinget før NFF-styret fatter en beslutning.

– Men beslutningen ligger hos styret. Når debatten og diskusjonen er tatt på tinget, vil vi fatte en beslutning etter forbundstinget i mars, forsikrer hun.

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde (0-1)

PÅ PLASS: Jonas Gahr Støre, kong Harald og Lise Klavenes under cupfinalen i fotball for menn 2023 mellom Bodø/Glimt og Molde på Ullevaal stadion i Oslo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det såkalte Hangeland-utvalget foreslo i sin innstilling til NFF at finalen skal spilles om våren hvert år.

– Styret legger frem samme innstilling som Hangeland-utvalget fordi vi selv støtter den, men vi ønsker å ha en bred debatt og er bedt om å ha det. Det er vi nødt til å lytte til. Neste år vil cupfinalen være på høst/vinter som i år, men hva som skjer fremover må vi beslutte i mars, sier Klaveness.

– Når du ser finalen mellom Molde og Glimt, med drøyt 19.000 på tribunen, kaldt, snø, dårlig bane … Hva gjør det med lysten til å endre finaleoppsettet?

– Jeg har vært lenger i dette «gamet» til å gjøre vurderinger ut fra enkeltkamper. Men vi satte ned det utvalget fordi vi ønsket å løse utfordringer og finne muligheter i norsk toppfotball. Vi har noen fantastiske tradisjoner i norsk toppfotball. Cupfinalen og NM er en av de tradisjonene, og det beveger mye følelser å endre de tradisjonen, sier hun.

– Nedadgående trend

Men hun mener verden rundt oss har forandret seg mye, og krever at NFF våger å tenke nytt.

– Begge disse lagene skal ut i nye kamper, det er ikke siste kamp for sesongen lenger, og vi har sett en nedadgående trend for NM. Etter hvert også for cupfinalen. Antall tilskuere på kvinnefinalen var det laveste på veldig mange år. Det var kanskje dette vi så i dag også, selv om det var en fantastisk kamp, sier hun.

Glimt tapte mot Molde i cupfinalen.

TUNGT. En skuffet Glimt-supporter måtte konstatere at det ble tap i cupfinalen.

Foto: Bjarne Brandal / NRK

Glimt-trener Kjetil Knutsen er i likhet med Hangeland-utvalget klar på at han ønsker en finale på våren. Han likte dårlig den gressbanen lagene ble servert i lørdagens cupfinale.

– Banen er lik for begge lag, men vi er kommet til 9. desember og banen har vært klar for utskiftning i hvert fall de siste ti årene. Det er en bane som overhodet ikke holder de standarder vi kan forvente, og det har vi sett i X antall landskamper også, sier han til NRK.

– Jeg ønsker bare at vi skal utvikle norsk fotball. Vi snakker om gress og kunstgress og den debatten, men først og fremst ønsker jo alle gode baner. Det tror jeg alle er tjent med. Da spilles det bedre fotball, det blir artigere å se på, og det er det jeg er opptatt av, ingenting annet, legger han til.

NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde (0-1)

BER OM ENDRING: Kjetil Knutsen har veldig tro på en finale på våren.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hangeland-utvalget har gitt sin innstilling og dette skal avgjøres av NFF-styret. Hva tror du de ender opp med?

– Jeg tror det er noen ledere som må ta en avgjørelse som er til det beste for norsk fotball, og da snakker jeg norsk fotball i en internasjonal kontekst, sier Knutsen.

Video til cupsendingen 2023

Siste nytt

 • Borchgrevink utnevnt til ny Vålerenga-kaptein: – En ære

  Christian Borchgrevink ble i dag presentert som Vålerengas nye kaptein.

  Det melder klubben på sin nettside.

  Laget har vært uten kaptein etter at midtstopper og landslagsspiller Stefan Strandberg annonserte at han måtte legge opp etter en livstruende blodpropp.

  – Det er et vanvittig ansvar og rett og slett en ære. Det er stort, og jeg tror de fleste som kjenner meg og som har fulgt Vålerenga lenge nok, kommer til å forstå at dette betyr en del for meg, sier han.

  Vålerenga-trener Geir Bakke mener valget om lagets nye kaptein var enkelt.

  – Han tar ansvar, han bryr seg om folk rundt seg, ser mennesker og skjønner mye fotball. Det valget var egentlig ganske åpenbart, sier han.

  24-åringen har gått gradene i klubben siden han var juniorspiller i klubbens akademi.

  Vålerenga hadde en marerittsesong og rykket ned fra landets toppdivisjon for første gang siden 2000.

  (NTB)

  ZihbJQVyAE4
  Foto: NTB
 • Straffet for bedrageri - meldte mekanikeren på ritt

  Sykkellaget Cynisca Cycling tydde til kreative og ulovlige grep for å få starte rittet Argenta Classic.

  Hvert lag var påkrevd å stille med fem ryttere, men Cynisca Cycling hadde bare fire tilgjengelig. Da ba sportsdirektør Danny Van Heute laget om å lyge og si at den femte rytteren var blitt syk.

  Arrangøren krevde likevel at de måtte være fem. Da sendte Van Haute avgårde lagets mekaniker Moira Barrett, utkledd i lagets drakt og med munnbind for å skjule sin egentlige identitet.

  Hun presenterte seg som og signerte som lagets femte utøver. Stuntet ble avslørt og nå har straffen fra Det internasjonale sykkelforbundet kommet:

  Van Heute er utestengt fra all sykkelsport ut året, mens Barrett kan returnere 1. september. Rytterne Anna Hicks, Cara O’Neil, Katherine Sarkisov og Claire Windsor blir også straffet for bedrageri.

  X90016
  Foto: Stefano Rellandini / Reuters Creative
 • Everton sitt poengtrekk reduseres

  Everton anket dommen de fikk om trekk på ti poeng, og mandag ble den redusert til seks poeng. Det bekrefter Premier League på sin nettside.

  Det gjør at klubben rykker opp to plasser på tabellen, og ligger nå på en 15. plass – fem poeng over nedrykksstreken.

  Everton ble i november trukket ti poeng etter å ha blitt funnet skyldig i brudd på Premier Leagues finansielle fairplay-regler. Det er den strengeste poengstraffen i ligaens historie.

  Det skapte store reaskjoner fra Everton-supporterne. Under hjemmekampen mot Manchester United i november holdt samtlige tilskuere opp plakater med Premier League-logoen og ordet «korrupt».

  uKpWIcM7juo
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal