Raste etter at han ble disket

– Jeg føler at vi som har spisskompetansen i hoppbakken, ikke blir tatt skikkelig vare på, sier Håvard Klemetsen. Han reagerer på regeltolkningen som satte ham utenfor kombinertrennet i Seefeld lørdag.

Håvard Klemetsen

Håvard Klemetsen er ofte verdens aller beste kombinerthopper. Det koster for finnmarkingens knær, og nå fikk det ham også disket

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det var utrolig kjipt. Jeg har hoppet bra i det siste, og føler jeg ikke helt får som fortjent, sier Klemetsen.

Håvard Klemetsen har sin styrke i hoppbakken, og er en av verdens aller beste kombinerthoppere. Men de mange lange hoppene bakken ned har tatt på knærne til finnmarkingen.

Ville spare knærne

Derfor sto han over prøveomgangen fredag for å spare knærne. Det førte til at han ble disket fra lørdagens kombinertrenn. Han var jo uansett nummer åtte i verdenscupen sammenlagt, og dermed blant de ti beste som var forhåndskvalifisert til selve rennet.

Trodde han og resten av det norske laget. Men FIS ville det ikke slik. De tolket reglene annerledes. Er du ikke med i prøveomgangen, får du heller ikke starte i rennet, sa FIS og utelukket verdens beste kombinerthopper.

Prøveomgangen fredag er nemlig offisiell og obligatorisk, og skal ligge i beredskap for å telle med i konkurransen i tilfelle den egentlige hoppomgangen skulle bli avlyst. Men det ble den ikke.

Ti kilo tyngre enn spesialhopperne

– Dette er som å si til oss at hvis du vil gjøre det godt i kombinert, bør du gi f*** i hopp og satse på langrennsdelen, sier en meget arg Klemetsen til NRK.no på telefonen fra Seefeld, der han nettopp har sittet på tribunen og sett hopprennet han trodde han skulle delta i.

– Vi kombinertløpere er stort sett ti kilo tyngre enn spesialhopperne. Og vi har heller ikke et rtegelversk som gir oss de samme mulighetene til å justere farten opp og ned i løpet av en omgang. Dermed kjører arrangørene hopprennet fra en avsats som gir altfor stor fart for de beste hopperne, fordi showet krever lengst mulig hopp. Da sier det seg selv at landingen går ut over lår og knær, sier Klemetsen.

Trodde han var forhåndskvalifisert

Det var derfor han sto over fredagens treningsomgang, selv om den sto oppført som "provisional competition round" – foreløpig konkurranseomgang. I god tro siktet han seg inn mot konkurransen lørdag, ettersom han er inne blant de ti som er forhåndskvalifisert i verdenscupen.

– Burde ikke lagets ledelse vært oppmerksom på dette?

– Jo, både de og vi aktive. Jeg ønsker ikke å framstå som sutrete, vi kunne nok gjort forberedelsene bedre. Det er våre lederes ansvar å kjenne til reglene. Men det er alt annet enn lett for dem også – FIS bestemmer og endrer regler på toppnivå uten å gi skikkelige beskjeder til oss det gjelder. Det er på tide at de hører hva vi aktive også mener, sier en noe oppbrakt Håvard Klemetsen.

Han har allerede fortalt FIS-representanter hva han mener om disse reglene.

Har aldri skjedd før

Sverre Rotevatn

– Vi mener for det første at regelverket er uklart, for det andre at det tolkes feil av FIS, sier sportssjef Sverre Rotevatn

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Sportssjef Sverre Rotevatn bekrefter Klemetsens historie.

Ja, han har hoppet "for langt" tidligere og er litt skadet. Derfor var han ikke i stand til å hoppe prøveomgangen fredag. Men vi drømte ikke om at det skulle sette ham utenfor rennet, sier sportssjef Sverre Rotevatn til NRK.

Det er en situasjon som ikke har oppstått før. Rotevatn forstår ikke FIS-tolkningen.

– Reglene sier at de 50 beste skal få starte, og de ti beste er forhåndskvalifisert. Hvis det skal være noe poeng med forhåndskvalifisering, bør ikke de ti beste være nødt til å delta i kvaliken, sier en noe irritert Rotevatn.

FIS mener det altså annerledes.

– Vi mener at reglementet er uklart, og også feil. Hadde han hatt problemer med utstyret, kunne han blitt med i langrennet. Jeg stusser over hva som er meningen med dette reglementet. sier Rotevatn, som sier at dette vil bli tatt opp på FIS-møtene til våren.

Men det hjalp ikke Klemetsen i dag.

Norske løpere i "tog"

Tyske Eric Frenzel vant verdenscuprennet. Magnus Moan gikk seg opp fra 19.- til andreplass, men var 20 sekunder bak tyskeren i mål. Han slo Tino Edelmann og Mikko Kokslien i spurten. Kokslien ble dermed nummer fire. Jørgen Graabak endte på sjuendeplass.

Siste nytt

 • Hovland skrev norsk golfhistorie

  Viktor Hovland er som første norske herrespiller i historien inne blant de 100 beste på verdensrankingen i golf. Det ble klart da den oppdaterte listen ble publisert mandag. Der er 22-åringen på 89.-plass. Dermed klatrer han 12 plasser fra forrige ukes 101.-plass. Til sammenligning var han nummer 1157 ved utgangen av 2018. Neste milpæl for Hovland blir å spille seg inn blant de 50 beste. Klarer han det, er han sikret plass til noe nær alle de store turneringene i golfsirkuset. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal