Hopp til innhold

Raste etter at han ble disket

– Jeg føler at vi som har spisskompetansen i hoppbakken, ikke blir tatt skikkelig vare på, sier Håvard Klemetsen. Han reagerer på regeltolkningen som satte ham utenfor kombinertrennet i Seefeld lørdag.

Håvard Klemetsen

Håvard Klemetsen er ofte verdens aller beste kombinerthopper. Det koster for finnmarkingens knær, og nå fikk det ham også disket

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det var utrolig kjipt. Jeg har hoppet bra i det siste, og føler jeg ikke helt får som fortjent, sier Klemetsen.

Håvard Klemetsen har sin styrke i hoppbakken, og er en av verdens aller beste kombinerthoppere. Men de mange lange hoppene bakken ned har tatt på knærne til finnmarkingen.

Ville spare knærne

Derfor sto han over prøveomgangen fredag for å spare knærne. Det førte til at han ble disket fra lørdagens kombinertrenn. Han var jo uansett nummer åtte i verdenscupen sammenlagt, og dermed blant de ti beste som var forhåndskvalifisert til selve rennet.

Trodde han og resten av det norske laget. Men FIS ville det ikke slik. De tolket reglene annerledes. Er du ikke med i prøveomgangen, får du heller ikke starte i rennet, sa FIS og utelukket verdens beste kombinerthopper.

Prøveomgangen fredag er nemlig offisiell og obligatorisk, og skal ligge i beredskap for å telle med i konkurransen i tilfelle den egentlige hoppomgangen skulle bli avlyst. Men det ble den ikke.

Ti kilo tyngre enn spesialhopperne

– Dette er som å si til oss at hvis du vil gjøre det godt i kombinert, bør du gi f*** i hopp og satse på langrennsdelen, sier en meget arg Klemetsen til NRK.no på telefonen fra Seefeld, der han nettopp har sittet på tribunen og sett hopprennet han trodde han skulle delta i.

– Vi kombinertløpere er stort sett ti kilo tyngre enn spesialhopperne. Og vi har heller ikke et rtegelversk som gir oss de samme mulighetene til å justere farten opp og ned i løpet av en omgang. Dermed kjører arrangørene hopprennet fra en avsats som gir altfor stor fart for de beste hopperne, fordi showet krever lengst mulig hopp. Da sier det seg selv at landingen går ut over lår og knær, sier Klemetsen.

Trodde han var forhåndskvalifisert

Det var derfor han sto over fredagens treningsomgang, selv om den sto oppført som "provisional competition round" – foreløpig konkurranseomgang. I god tro siktet han seg inn mot konkurransen lørdag, ettersom han er inne blant de ti som er forhåndskvalifisert i verdenscupen.

– Burde ikke lagets ledelse vært oppmerksom på dette?

– Jo, både de og vi aktive. Jeg ønsker ikke å framstå som sutrete, vi kunne nok gjort forberedelsene bedre. Det er våre lederes ansvar å kjenne til reglene. Men det er alt annet enn lett for dem også – FIS bestemmer og endrer regler på toppnivå uten å gi skikkelige beskjeder til oss det gjelder. Det er på tide at de hører hva vi aktive også mener, sier en noe oppbrakt Håvard Klemetsen.

Han har allerede fortalt FIS-representanter hva han mener om disse reglene.

Har aldri skjedd før

Sverre Rotevatn

– Vi mener for det første at regelverket er uklart, for det andre at det tolkes feil av FIS, sier sportssjef Sverre Rotevatn

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Sportssjef Sverre Rotevatn bekrefter Klemetsens historie.

Ja, han har hoppet "for langt" tidligere og er litt skadet. Derfor var han ikke i stand til å hoppe prøveomgangen fredag. Men vi drømte ikke om at det skulle sette ham utenfor rennet, sier sportssjef Sverre Rotevatn til NRK.

Det er en situasjon som ikke har oppstått før. Rotevatn forstår ikke FIS-tolkningen.

– Reglene sier at de 50 beste skal få starte, og de ti beste er forhåndskvalifisert. Hvis det skal være noe poeng med forhåndskvalifisering, bør ikke de ti beste være nødt til å delta i kvaliken, sier en noe irritert Rotevatn.

FIS mener det altså annerledes.

– Vi mener at reglementet er uklart, og også feil. Hadde han hatt problemer med utstyret, kunne han blitt med i langrennet. Jeg stusser over hva som er meningen med dette reglementet. sier Rotevatn, som sier at dette vil bli tatt opp på FIS-møtene til våren.

Men det hjalp ikke Klemetsen i dag.

Norske løpere i "tog"

Tyske Eric Frenzel vant verdenscuprennet. Magnus Moan gikk seg opp fra 19.- til andreplass, men var 20 sekunder bak tyskeren i mål. Han slo Tino Edelmann og Mikko Kokslien i spurten. Kokslien ble dermed nummer fire. Jørgen Graabak endte på sjuendeplass.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal