Hopp til innhold

NISO-utspill får Inge Andersen til å rase

NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang for å finne ut om Norsk Tipping-modellen er den rette måten å finansiere norsk idrett på. Dét får generalsekretær i NIF, Inge Andersen, til å se rødt.

Walltin og Andersen

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, (t.h.) forstår ikke hvorfor NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang av Norsk Tipping-modellen.

Foto: NTB scanpix

Larsåsen

Stavhopper Cathrine Larsåsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dette har vært utredet. Hvis Joachim Walltin hadde fulgt godt med på de prosessene som har foregått i norsk idrett siden 2002-2003, så hadde han sett at en samlet norsk idrett står bak dette, sier Inge Andersen.

– Og det er i tillegg tydelig beskrevet i stortingsmeldingen om idrett, som ble behandlet i Stortinget denne våren. Det ville vært helt meningsløst å starte en ny prosess nå.

– Uheldig situasjon

Den siste tiden har debatten rast rundt de norske idrettsprofilene Cathrine Larsåsen, John Arne Riise og Mats Zuccarello Aasen som alle har inngått sponsoravtaler med utenlandske spillselskaper. Dette har ikke falt i god jord hos forbundene:

Riise, som har flest A-landskamper av alle, blir ikke gjort ære på av Norges Fotballforbund. Larsåsen kan bli fratatt muligheten til å delta i internasjonale mesterskap. Og Zuccarello Aasen har fått beskjed om at han ikke er velkommen på ishockeylandslaget så lenge han har en avtale med Unibet.

I dag tar NISO-sjef Walltin til orde i dagens Dagbladet for en utredning om Norsk Tippings rolle og betydning for norsk idrett. Han sier til avisen at modellen der Norsk Tipping er den eneste sponsoren til idretten ikke nødvendigvis er den rette, og nå ønsker han en grundig gjennomgang.

Zucca

Ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Nå er det en situasjon hvor utøvere, forbund og andre organisasjoner blir utfordret og da ser vi behovet for å ta en sånn utredning for å få mer informasjon på bordet. Da er det lettere å få forståelse for hvilken løsning man lander på – hva som er best for norsk idrett, sier Walltin til NRK.no.

NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) er en landsomfattende fagorganisasjon for idrettsutøvere. Walltin ble koblet inn i denne saken på grunn av konflikten mellom Larsåsen og Norges Friidrettsforbund.

Walltin påpeker at de tre utøverne faktisk ikke gjør noe ulovlig.

– Se på Zuccarello. Han spiller i et annet land og der er det lov å inngå en slik avtale. Dette er et valg han tar, men moralen blir diskutert her til lands. Nå blir forbund og utøvere satt opp mot hverandre og det er en veldig kjedelig og uheldig situasjon, sier Walltin.

– Når ikke frem til alle

Hvis Norsk Tipping fortsatt skal være synonymt med idrett mener Walltin at det bør forklares bedre til utøverne.

– Det er viktig at også folk flest forstår det. Jeg tror noen synes at skillet begynner å viskes ut. Man kan vise til moralen, men jeg tror ikke det når frem til alle, sier han.

Inge Andersen kan ikke skjønne at noen utøverne ikke forstår rollen Norsk Tipping har i idretten.

– Det må være lov å ha spåpass forventninger til utøvere som har passert 20 år – at de har forstått hvordan idretten finansieres på, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Riise

Fulham-backen John Arne Riise inngikk et samarbeid med Betsson etter at han la landslagskarrieren på hylla. Da ble det bråk.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ser mot Danmark

Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet, ser heller ikke et behov for en utredning. Hun gir denne forklaringen på at modellen med Norsk Tipping er den beste løsningen:

– Den er under offentlig kontroll. Norsk Tipping har et omfattende trygghetsregime for sine spillere og ser vi at det er problemer med enkelte spill der, kan vi stoppe det umiddelbart. Det vil ikke være mulig med kommersielle aktører som har helt andre formål enn å betale for norske idrettsanlegg.

Frem til 2015 kommer over to milliarder kroner av overskuddet til Norsk Tipping til å gå til idretten.

I Danmark har man åpnet for at kommersielle selskaper kan støtte utøvere fordi de sliter med å skaffe nok sponsorpenger. Det er i tillegg konkurranse på noen spill, mens andre spill har monopol.

– Er det en løsning dere ser for dere, Walltin?

– Jeg vet ikke om jeg vil si at den er bedre. Men det er et alternativ som kunne ha vært med i gjennomgangen, svarer NISO-sjefen.

– Ikke aktuelt

Men denne modellen er langt fra aktuelt, mener Gerhardsen.

– Når de har åpnet for flere har det gitt mer aggressiv markedsføring. Dét er vi veldig redde for fordi vi vet at det vil føre til flere med spilleproblemer. Så vi føler ikke det er noe inspirasjon å hente fra danskene, sier statssekretæren.

– Det synes heller ikke idretten fordi de ser at det blir enda mindre penger til idrett med den modellen.

Det mener NISO-leder Joachim Walltin etter at flere utøvere har inngått avtaler med utenlandske spillselskaper. Men han får ingen støtte hos politikere og idrettsledelsen.

- Norsk Tipping trenger ikke være den eneste rette for idretten

Siste nytt

 • Joshua King: – Jeg er ferdig i Watford

  Den norske landslagsspissen Joshua King kommer ikke til å fortsette i Watford etter nedrykket fra Premier League. Det bekrefter King til TV 2 lørdag.

  Watford forbereder seg på spill i mesterskapsserien, men laget kommer ikke til å få med seg King i den nest øverste divisjonen i England.

  – Jeg kan si at jeg er ferdig i Watford. Men noe annet enn det kan jeg ikke si, sier Joshua King til TV 2.

  Kontrakten hans med Watford varer egentlig fram til 30. juni 2023, men nordmannen kommer til å bytte arbeidsgiver i løpet av sommeren.

  Han melder at han enda ikke har bestemt seg for noen ny klubb.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • NFF vurderer ekstra beredskap på landskampen

  Det er ventet drøye 15.000 tilskuere til Ullevaal stadion når Norge tar imot New Zealand til privatlandskamp lørdag ettermiddag. Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, bekrefter at kampen spilles som planlagt til tross for hendelsene i Oslo i natt.

  – Vi er i dialog med politiet. Det vurderes forsterket beredskap, sier Fisketjønn til NRK.

  Politiinspektør Tore Soldal uttalte på en pressekonferanse lørdag at hverken festivalen Tons of Rock eller landskampen avlyses.

  – Vi mener at vi skal klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt både synlige og usynlige grep i samfunnet, sier Soldal.

  Trening kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Kampen mellom Molde og Jerv utsettes grunnet smitteutbrudd

  Eliteseriekampen mellom Molde og Jerv som skulle spilles søndag har blitt avlyst. Grunnen er et smitteutbrudd hos Jerv.

  Det bekrefter Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til Discovery.

  Det stemmer at kampen mellom Molde og Jerv utsettes. Vi må bare innrette oss med det. Det er ikke første gang det skjer og sannsynligvis ikke siste gang, sier Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til kanalen.

  Mange av Jervs spillere har blitt smittet av koronaviruset. Fredag kveld meldte Jervs daglige leder Jon Ole Reinhardsen til VG at klubben ikke hadde 15 tilgjengelige spillere til kampen mot Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Jerv - Sarpsborg 08 (0-5)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste