Hopp til innhold

NISO-utspill får Inge Andersen til å rase

NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang for å finne ut om Norsk Tipping-modellen er den rette måten å finansiere norsk idrett på. Dét får generalsekretær i NIF, Inge Andersen, til å se rødt.

Walltin og Andersen

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, (t.h.) forstår ikke hvorfor NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang av Norsk Tipping-modellen.

Foto: NTB scanpix

Larsåsen

Stavhopper Cathrine Larsåsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dette har vært utredet. Hvis Joachim Walltin hadde fulgt godt med på de prosessene som har foregått i norsk idrett siden 2002-2003, så hadde han sett at en samlet norsk idrett står bak dette, sier Inge Andersen.

– Og det er i tillegg tydelig beskrevet i stortingsmeldingen om idrett, som ble behandlet i Stortinget denne våren. Det ville vært helt meningsløst å starte en ny prosess nå.

– Uheldig situasjon

Den siste tiden har debatten rast rundt de norske idrettsprofilene Cathrine Larsåsen, John Arne Riise og Mats Zuccarello Aasen som alle har inngått sponsoravtaler med utenlandske spillselskaper. Dette har ikke falt i god jord hos forbundene:

Riise, som har flest A-landskamper av alle, blir ikke gjort ære på av Norges Fotballforbund. Larsåsen kan bli fratatt muligheten til å delta i internasjonale mesterskap. Og Zuccarello Aasen har fått beskjed om at han ikke er velkommen på ishockeylandslaget så lenge han har en avtale med Unibet.

I dag tar NISO-sjef Walltin til orde i dagens Dagbladet for en utredning om Norsk Tippings rolle og betydning for norsk idrett. Han sier til avisen at modellen der Norsk Tipping er den eneste sponsoren til idretten ikke nødvendigvis er den rette, og nå ønsker han en grundig gjennomgang.

Zucca

Ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Nå er det en situasjon hvor utøvere, forbund og andre organisasjoner blir utfordret og da ser vi behovet for å ta en sånn utredning for å få mer informasjon på bordet. Da er det lettere å få forståelse for hvilken løsning man lander på – hva som er best for norsk idrett, sier Walltin til NRK.no.

NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) er en landsomfattende fagorganisasjon for idrettsutøvere. Walltin ble koblet inn i denne saken på grunn av konflikten mellom Larsåsen og Norges Friidrettsforbund.

Walltin påpeker at de tre utøverne faktisk ikke gjør noe ulovlig.

– Se på Zuccarello. Han spiller i et annet land og der er det lov å inngå en slik avtale. Dette er et valg han tar, men moralen blir diskutert her til lands. Nå blir forbund og utøvere satt opp mot hverandre og det er en veldig kjedelig og uheldig situasjon, sier Walltin.

– Når ikke frem til alle

Hvis Norsk Tipping fortsatt skal være synonymt med idrett mener Walltin at det bør forklares bedre til utøverne.

– Det er viktig at også folk flest forstår det. Jeg tror noen synes at skillet begynner å viskes ut. Man kan vise til moralen, men jeg tror ikke det når frem til alle, sier han.

Inge Andersen kan ikke skjønne at noen utøverne ikke forstår rollen Norsk Tipping har i idretten.

– Det må være lov å ha spåpass forventninger til utøvere som har passert 20 år – at de har forstått hvordan idretten finansieres på, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Riise

Fulham-backen John Arne Riise inngikk et samarbeid med Betsson etter at han la landslagskarrieren på hylla. Da ble det bråk.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ser mot Danmark

Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet, ser heller ikke et behov for en utredning. Hun gir denne forklaringen på at modellen med Norsk Tipping er den beste løsningen:

– Den er under offentlig kontroll. Norsk Tipping har et omfattende trygghetsregime for sine spillere og ser vi at det er problemer med enkelte spill der, kan vi stoppe det umiddelbart. Det vil ikke være mulig med kommersielle aktører som har helt andre formål enn å betale for norske idrettsanlegg.

Frem til 2015 kommer over to milliarder kroner av overskuddet til Norsk Tipping til å gå til idretten.

I Danmark har man åpnet for at kommersielle selskaper kan støtte utøvere fordi de sliter med å skaffe nok sponsorpenger. Det er i tillegg konkurranse på noen spill, mens andre spill har monopol.

– Er det en løsning dere ser for dere, Walltin?

– Jeg vet ikke om jeg vil si at den er bedre. Men det er et alternativ som kunne ha vært med i gjennomgangen, svarer NISO-sjefen.

– Ikke aktuelt

Men denne modellen er langt fra aktuelt, mener Gerhardsen.

– Når de har åpnet for flere har det gitt mer aggressiv markedsføring. Dét er vi veldig redde for fordi vi vet at det vil føre til flere med spilleproblemer. Så vi føler ikke det er noe inspirasjon å hente fra danskene, sier statssekretæren.

– Det synes heller ikke idretten fordi de ser at det blir enda mindre penger til idrett med den modellen.

Det mener NISO-leder Joachim Walltin etter at flere utøvere har inngått avtaler med utenlandske spillselskaper. Men han får ingen støtte hos politikere og idrettsledelsen.

- Norsk Tipping trenger ikke være den eneste rette for idretten

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP
  • Trekker ikke Ingebrigtsen-boka: – Innholdet står seg

    Aschehoug gjør ingen endringer knyttet til salget av boka «Gjerts metode» etter at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot Gjert Ingebrigtsen.

    Det bekrefter Jan Swensson, forlagssjef sakprosa på Aschehoug, til NRK.

    – Gjerts metode handler om trening, om sønnenes karrierer og om å prestere. Den handler om andre temaer enn det som er oppe i dag. Det foreligger ingen forhold som tilsier at vi skal trekke boka, skriver Swensson.

    Han legger til:

    – Innholdet i boka står seg uavhengig av det som nå har kommet fram.

    Gjert Ingebrigtsen ble mandag tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner. Han bestrider tiltalen.

    2k1aonjDqW0
    Foto: NTB
  • Filip Skari tatt ut på juniorlandslaget – går i mamma Bentes langrennsspor

    Filip Skari er én av fem løpere på herresiden som har fått plass på neste sesongs juniorlandslag i langrenn.

    Det er klart etter at Norges Skiforbund presenterte uttaket tirsdag.

    Skari-navnet klinger godt i langrennsøyemed. Bente Skari er en Norges store legender på kvinnesiden. Nå er sønnen Filip på vei opp og fram.

    Nittedal-løperen har fått plass på neste sesongs juniorlandslag sammen med Lars Heggen (Harestua), Mons Melbye (Årvoll), Halvor Kvennås (Byåsen) og Torjus Magnus Harbo (Fossum).

    På kvinnesiden består laget av Milla Grosberghaugen Andreassen (Bækkelaget), Hanna Engesæter Sørbye (Røa), Eline Klevberg Lerfall (Lånke), Johanne Bjugan (Leksdal) og Veronika Vikhamar Schuler (Heming).

    – Vi har tatt ut ti veldig spennende løpere. Vi har ekstremt mange dyktige juniorer i Norge, slik at et uttak som dette alltid vil være vanskelig. Resultater i junior-VM og Equinor norgescup sammenlagt er lagt til grunn for uttaket av årets Equinor juniorlandslag, sier landslagstrener Kristian Dahl. (NTB)

    Filip Skari
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal