Hopp til innhold

Raser mot påstått forskjellsbehandling i junior-VM: – Burde skamme seg

Flere alpinstjerner reagerer sterkt på det de mener er forskjellsbehandling av menn og kvinner i junior-VM. NRKs ekspert kaller det uakseptabelt.

Nina Haver-Løseth og Charlie Guest

KRITISK: NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth (t.v) og britiske Charlie Guest er ikke imponert over Det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Foto: Gabriele Facciotti / NRK/NTB/AP

– De har tabbet seg ut og burde rett og slett skamme seg, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth til NRK.

NRKs alpinekspert er blant mange som reagerer kraftig på det flere mener er forskjellsbehandling av kvinner og menn i junior-VM.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018

TØFT GJORT: Nina Haver-Løseth gir skryt til alpinisten Charlie Guest, og synes det er tøft av henne å ta tak i det her.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Alpinisten Charlie Guest har fått massiv respons etter at hun la ut et lengre innlegg på sin Instagram, der hun går hardt ut mot FIS sitt valg om å ikke sende kvinnenes slalåm- og storslalåmrenn under juniorverdensmesterskapet i Frankrike nylig.

– Jeg synes dette sender et fryktelig dårlig signal til yngre løpere, sier alpinist Maria Tviberg til NRK.

– Total mangel på forståelse

Guest, som har representert Storbritannia i to vinter-OL, fikk enormt med respons fra mange alpinister og fans etter Instagram-innlegget, som i tillegg ble delt av blant andre Ragnhild Mowinckel og Mikaela Shiffrin. Guest sier det tok av etter at sistnevnte kom på ballen.

guesty skjermdump1
Foto: Skjermdump / Instagram
skjemdump guesty 2
Foto: Skjermdump / Instagram

– Valget om å utelate kvinnenes renn fra et verdensomspennende publikum, sender et ødeleggende budskap til alle kvinnelige alpinister i alle aldre, skriver Guest i innlegget.

30-åringen skriver at man igjennom mesterskapet hadde «fantastisk» tilgang til nesten alle rennene via livestrømming. Men hun legger til et stort «men»: Det ble ikke vist noe fra kvinnenes slalåm eller storslalåm, til tross for at herrenes renn i samme grener ble vist.

Charlie Guest

STØTTE FRA MILJØET: Charlie Guest har vært med i to OL og har flere seiere i europacupen.

Foto: Privat

– Jeg ble ekstremt sint da jeg først så det, og deretter frustrert over at vi den dag i dag fortsatt ser en total mangel på forståelse av likestilling fra idrettsorganisasjoner og styrende organer, og det ødeleggende budskapet som videreføres med handlinger som denne, sier Guest til NRK.

Hun sier at tankene gikk til både utøverne, som må føle at de konkurrerer i et annenrangs event, men også familiene og sponsorer som ikke fikk sett sine konkurrere.

– Junior-VM er en milepæl i den alderen og det kan være et springbrett for utøvere med tanke på sponsorer og lignende. Og når man unnlater kvinner fra dekningen, så blir en stor mulighet tatt fra dem.

Se FIS' svar til Guest lenger ned i saken.

Les også Kilde kan ikke garantere comeback: – Det er en uklar situasjon

Aleksander Aamodt Kilde

Forventer beklagelse

Haver-Løseth hadde slalåm og storslalåm som sine hoveddisipliner i sin aktive karriere. Hun synes sporten har vært flinke på å legge premissene likt, men at dette er et steg tilbake for idretten.

– Jeg synes ikke dette er akseptabel oppførsel fra FIS. Det en selvfølge at dette skal være på plass i 2024, sier Haver-Løseth.

– De sender et signal som er veldig dårlig for de som er på vei oppover i idretten.TV-dekning er viktig for å promotere sponsorer og ikke minst for å vise likestillingen i idretten. Jeg håper FIS tar tak i dette, og rydder opp det de har stelt i stand.

Det norske laget som tok gull i parallell-konkurransen i junior-VM.

BLE VIST: Norge tok gull i den blandede lagkonkurransen i junior-VM, og den ble vist på livestream.

Foto: Norges Skiforbund

Tviberg, regjerende verdensmester i parallellslalåm, er overrasket over at noe som dette kan skje.

– Jeg synes ofte FIS har vært gode på likestilling der de blant annet deler ut like premiepenger til damer og herrer i alle renn. Derfor blir dette et karakterbrist og jeg under svært på hvorfor de velger å gjøre dette, sier Tviberg til NRK.

– Jeg håper FIS etter hvert tar bladet fra munnen og kommer med en offentlig beklagelse og en ekstremt god grunn til at de gjorde dette. Mesterskapet fant sted på samme arena som guttene, og jeg ser absolutt ingen grunn til at de skulle gjøre dette.

Les også Tok grep etter dødsfall i same sving i 1991 – no krev Kilde endring frå FIS

Til venstre: Dødsulykken i Wengen i 1991. Til høyre: Aleksander Aamodt Kildes fall i 2024.

– Tar tilbakemeldingene som en påminnelse

Ikke lenge etter at Guest publiserte innlegget, kom FIS med en kommentar under innlegget på Instagram og skrev følgende:

– Kjære Charlie. Vi erkjenner at livestreaming av kun herrenes slalåm og storslalåm, ikke er i tråd med FIS sine verdier om like muligheter og kjønnsbalanse. FIS burde ha presset hardere på for å gi de samme eksponeringsmulighetene til kvinner som for menn, og vi tar tilbakemeldingene dine som en påminnelse om å være tro mot å utvikle og fremme kvinnelig deltakelse i tiden fremover.

Flere uttrykte i kommentarfeltet at svaret ikke holdt. Også Guest var skuffet, og i likhet med Tviberg ønsker hun en beklagelse.

Charlie Guest, her under et renn i Schladming i 2021.

IKKE FORNØYD: Charlie Guest, her under et renn i Schladming i 2021.

Foto: GEPA PICTURES

NRK har vært i kontakt med FIS, som referer til sin offisielle uttalelse på sine nettsider.

De skriver at de har mottatt mange kommentarer fra utøvere og fans om mangelen på kjønnsbalanse i livestreamene.

Også organisasjonskomiteen i det franske Skiforbundet, som også sendte mesterskapet, har kommet med en uttalelse.

De skylder blant annet på spredte konkurransearenaer, tekniske utfordringer med å være flere steder samtidig og økte kostnader på over 30.000 euro dersom de skulle dekket alt. De skriver at de ikke hadde klart å dekke dette alene.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Siste nytt

 • Ødegaard scoret i Arsenal-seier

  Arsenal vant til slutt 2-0 mot Wolverhampton etter scoringer fra Leandro Trossard og Ødegaard.

  Belgiske Trossard sendte Arsenal i ledelsen like før pause, mens Ødegaard dukket opp på overtid og satte spikeren i kista.

  Dermed klatrer Arsenal opp på toppen av tabellen i Premier League, men de har en kamp mer spilt enn rivalene Liverpool og Manchester City,

  Premier League - Arsenal v Brentford, Martin Ødegaard
  Foto: David Klein / Reuters
 • Norge vant B-VM i paraishockey

  Norges landslag i paraishockey vant B-VM på hjemmebane og rykket opp etter 4-3-seier over Tyskland i siste kamp.

  Morten Varnes scoret vinnermålet i forlegning, og trener Ole Eskild Dahlstrøm kunne dermed juble for VM-opprykk på hjemmebane.

  Ole Eskild Dahlstrøm
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Lyon med råsterk snuoperasjon uten Hegerberg

  Ada Hegerberg var ikke i troppen, og det så blytungt ut for Lyon da de lå under 0–2 mot PSG i mesterliga-semifinalen lørdag kveld.

  Så snudde Hegerbergs lagvenninner kampen, og i løpet av seks magiske minutter fra det 80. il 86. minutt ble 0–2 til 3–2 i Lyon.

  Hegerbergs lag leder dermed 3–2 før returkampen i Paris om en uke.

Sendeplan

Kl. Program Kanal