NRK Meny
Normal

Ramadan stopper ikke OL

Sommer-OL i London i 2012 blir ikke flyttet til tross for at lekene kolliderer med ramadan.

Muslimer ber i Badshahi moskeen i Pakistan
Foto: Arif Ali / AFP

Da det for en måned siden ble kjent at sommer-OL kolliderer med ramadan var det flere som reagerte på dette. Men et enstemmig styre i IOC har nå bestemt at lekene ikke flyttes

- Nei det er ikke aktuelt. Vi har diskutert og funnet ut at de datoene ble satt av London den gang de søkte om lekene, vi har snakket med London da de ble tildelt lekene, og vi har kommet til at det ikke er mulig å flytte lekene. Det er så veldig mange hensyn å ta at vi mener at vi har funnet er brukbart tidspunkt, og derfor blir tidspunktet det som har blitt fastsatt, sier styremedlem i den internasjonale olympiske komité, Gerhard Heiberg,  til NRK Sporten.

- Det er så mange hensyn å ta og hvis vi hadde flyttet OL ville dette skapt problemer for andre religiøse grupper og andre idrettsarrangementer. I tillegg har arrangørene i London innstilt seg på datoene 27.juli til 12.august, sier Heiberg videre. 

Ramadan er muslimenes hellige fastemåned, og de skal avstå fra å spise mellom soloppgang og solnedgang i denne perioden. Hvert år forflyttes Ramadan, og vil derfor falle i tiden 21. juli til 20. august i 2012.

Dere er ikke redde for at mange utøvere dermed ikke kan delta i OL ?

- Vi håper ikke det. Vi har selvfølgelig konsultert også muslimske ledere og vi håper at de kan innstille seg på at disse datoene blir OL. Vi snakker om 2012 så det burde være god nok tid for utøvere med forskjellig religiøs bakgrunn å innstille seg på dette, avslutter IOK-medlemmet.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo