Hopp til innhold

Rallycross blir elektrisk: – Vil savne lyden

Fra 2020-sesongen blir alle rallycrossbiler i VM elektriske. Det har skapt reaksjoner.

VM rallycross

Med elektriske rallycrossbiler kan man forvente langt mindre lyd fra bilene, med mindre produsentene velger å legge på ekstra lyd.

Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix

Petter Solberg

Petter Solberg ønsker elektriske rallycrossbiler velkommen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er jo fremtiden, sier Petter Solberg (43).

Rallycrossføreren testet elbil for første gang i 2001, og har siden prøvd ut en rekke forskjellige biler som kjører på strøm. At sporten hans nå skal bli helelektrisk, ser Solberg lyst på.

– Det ser jeg faktisk veldig positivt på! Elbilene vil akselerere fortere enn bilene vi har nå, og rallycross er en perfekt oppvisning for å teste ut hvor mye hestekrefter du kan få i en bil.

– Mer familievennlig

Det var under VM-helgen på Hell i Trøndelag det ble klart at rallycross-VM i 2020 utelukkende skal bestå av elbiler. Utenom den åpenbare miljøvennlige konsekvensen av skiftet, forsvinner den karakteristiske motorlyden, bensinlukten og sannsynligvis også girene.

Det er særlig lyden som kommer til å bli savnet av rallycrossentusiaster.

– Det mest negative er jo selvfølgelig å miste sjarmen med bensinlukten og lyden. Det er noe vi vil savne, men verden er jo i utvikling og jeg mener det var på tide at elbiler tok over, sier bergenser Andreas Bakkerud.

Audi-sjåføren får støtte fra sin svenske kollega i Volkswagen, Johan Kristoffersson.

– Hardcore-fansen kommer nok til å savne lyden, men jeg tror ikke det er dumt å åpne opp for et mer familievennlig rallyevent med mindre lyd, sier han.

– Nå må fartsfølelsen bli at det hviner i dekkene, der er grensen, ler Bakkerud.

VM-runde i rallycross på Lånkebanen på Hell.

Andreas Bakkerud etter VM-seieren på Hell i 2017. Johan Kristoffersson står bak ham.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ut av bygda

Både Solberg, Bakkerud og svenske Kristoffersson er samstemte om at elektrifiseringen av rallycross vil løfte sporten, mens direktøren i Volkswagen Racing, Jost Capito, mener utviklingen er uunngåelig.

– Industrien går mot elektriske biler og man må finne attraktive motorsporter med elektriske biler. Rallycross er viktig her, og jeg tror rally vil bli enda raskere med elektriske biler, sier Capito.

De største bilmerkene er godt i gang med å posisjonere seg for en elektrisk fremtid i rallycrossen. Denne utviklingen kan også bidra til at arrangementene kan flyttes fra bygda til byen.

– Uten lyden er det en større mulighet for å komme nærmere byene, og min store drøm er jo å kjøre VM i rallycross i hjembyen Bergen, forteller Bakkerud.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal