Hopp til innhold

Rai Benjamin: – Hadde du sagt jeg ville løpe så fort og tape, ville jeg gitt deg juling

TOKYO/OSLO (NRK): Han løp inn til en fantastisk tid i OL-finalen, men måtte se seg slått av Karsten Warholm (25) på de siste 50 meterne. Etter løpet rangerte Rai Benjamin (23) 400 meter hekk-konkurransen tirsdag som det beste løpet i friidrett noen gang.

reJ6_G71-HE

Karsten Warholm knuste både verdsrekorden og konkurrentane i OL-finalen på 400 meter hekk.

Han var stolt, men samtidig langt nede. I de aller fleste tilfeller holder tiden 46,17 til verdensrekord og seier på 400 meter hekk.

Men ikke denne tirsdagen i Tokyo.

Karsten Warholm var hakket sterkere og klinket til med både gull og verdensrekord som nå lyder på utrolige 45,94 sekunder.

«La meg være i fred, slutt å snakk med meg»

Amerikaneren satte ord på følelsen av å ha levert noe utrolig sterkt, men samtidig bare sitte igjen med sølv.

jw19UyWo9DM

SKUFFET: Han løp utrolig, men måtte seg slått. Ikke rart smilet manglet hos Rai Benjamin etter 400 meter hekk-finalen tirsdag.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Jeg trodde 46,4 ville holde til seier i dag. Hvis du hadde sagt at jeg skulle løpe på 46,1 og tape, ville jeg antakelig ha gitt deg juling, sa Benjamin til NTB og andre medier i pressesonen etter finalen.

Til NRK sier han det slik dersom noen hadde fortalt ham at et løp på 46,17 sekunder ikke ville holdt til gull:

– Jeg ville sagt «la meg være i fred, slutt å snakk med meg», men det er naturen til sporten.

Kyrion McMaster ble nummer fire i OL-finalen. Han ristet på hodet da han gikk forbi intervjusonen.

– Da jeg så tiden tenkte jeg bare «holy shit». Han løper på 45 sekunder. Han er helt utrolig. Det dere så i dag, det er det største, sier McMaster

Fulgte Warholm nesten til målstreken

Publikum har hatt til gode å få servert en ordentlig duell mellom verdens beste 400 meter hekk-løpere i lang tid nå. Warholm har omtrent gjort som han ville med internasjonale konkurrenter i over ett år. Der har ikke Benjamin deltatt.

Dermed har det blitt bygget opp en spenning rundt duellen, spesielt nå som medaljene skulle deles ut.

Og for et løp det ble.

Benjamin fulgte nordmannen tett og nærmest som en skygge i 350 meter. Alt ble avgjort i den siste hekken. Da rykket Warholm fra.

wVS8nKj3u6M

RYKKET LITT FRA: Karsten Warholm og Rai Benjamin inne på den siste hekken på oppløpssiden under 400 meter hekk-finalen tirsdag.

Foto: ANTONIN THUILLIER / AFP

– Beste løpet i friidrett noen gang

Bak Benjamins navn på resultattavlen stod det 46,17. Det var en langt sterkere tid enn den tidligere verdensrekorden Warholm hadde før OL-finalen. Bedre med god margin, faktisk og på hele 53 hundredeler.

Men det holdt altså ikke.

Bak Warholms navn stod det nemlig utrolige 45,94...

f2521a6s16M

SÅ REKORDTIDER: Karsten Warholm og Rai Benjamin ser bort på resultattavlen etter OL-finalen

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Benjamin klarte å sette prestasjonene på friidrettsbanen i Tokyo i perspektiv selv om han var skuffet. For Benjamin var ikke i tvil om at han hadde vært med på en helt spesiell idrettsbegivenhet i Tokyo tirsdag.

– Ingen har noensinne gjort det vi to akkurat gjorde. Ingen. Jeg er definitivt enig med dem som sier at dette var det beste løpet i friidrett noen gang. Ikke engang Usain Bolts 9,5 på 100 meter var bedre enn dette, sier Benjamin.

– Går gjennom taket

Han sier til NRK at han føler seg både bra og trist. Han vet han var med på et historisk løp.

M8ofizCrqWQ

ENORME GLEDESSCENER: Fra brasilianske Alisson dos Santos, som tok bronsen.

Foto: Charlie Riedel / AP

For i tillegg til Warholm og Benjamin løp brasilianske Alisson dos Santos inn til bronse på 46,72 sekunder. Det er bare to hundredeler dårligere enn Karsten Warholms gamle verdensrekord. Og den fjerde beste tiden noensinne.

– Vi vil være de beste og de gutta er ekte konkurrenter. Dette eventet går gjennom taket akkurat nå, og jeg er bare så glad for å være en del av det. Jeg skal sørge for at vi fortsetter å løpe fort, sier Benjamin, som også hevder han klarer å være glad på rivalens vegne.

– Han presterer når det betyr noe hele tiden, og det er det man vil ha. Jeg vil ikke at det skal være lett, jeg vil at det skal være vanskelig. Det er bare slik jeg er. Ingenting verdt å ha kommer enkelt. Jeg er bare glad for at vi er i stand til å gjøre dette og kan vise verden hva vi kan gjøre i denne konkurransen.

– Det verste jeg har sett

Warholm hylles ikke bare av konkurrentene han møtte på banen i dag. Kongehuset er blant dem som tirsdag morgen stiller seg i rekken av gratulanter:

– Kongen har sendt en hilsen og gratulert med gullmedalje, verdensrekord og som olympisk mester på 400 meter hekk, opplyser Slottet til NRK.

Til BBC uttaler Colin Jackson, to ganger VM-gullvinner på 110 meter hekk, følgende om Warholm-rekorden:

– Når vi snakker om verdensrekorder, så er denne der oppe med Usain Bolts 9,58 sekunder på 100 meter, der oppe med Florence Griffith-Joyners 10,49 sekunder på 100 meter. Dette er en av de mest fremragende verdensrekordene, og jeg er ganske sikker på at denne rekorden vil overleve meg.

bB7Sa8jsALk

FULL AV LOVORD: Colin Jackson, her under et sponsortreff med blant annet Karsten Warholm, i Oslo for to år siden.

Foto: Fredrik Hage

Tidligere OL-sølvvinner på 1500 meter, Steve Cram, fulgte opp Jacksons utspill:

– Ikke rart han river drakten sin i stykker. Han er «Supermann» på dette stevnet. Jeg kan ikke tro hva jeg har sett. To menn som løper tider du bare kan drømme om, sier han.

Prestasjonen ble også lagt merke til i Sverige. De svenske kommentatorene for Discovery var mildt sagt imponert over mannen fra Ulsteinvik.

– Det er det verste jeg har sett. Det er så usannsynlig bra at det ikke går an. Det er en av de største løperne gjennom alle tider, det der, sa en begeistret Tommy Åström under Discovery Plus Sveriges sending.

– Jeg fatter ingenting, sier hans kollega Peter Häggstöm.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal