Hopp til innhold

Ruud hyllet av Djokovic: – Du er en av de beste personene på touren

Novak Djokovic (36) er historisk som den første mann som når 23 Grand Slam-titler. Han vant 3–0 i sett mot Casper Ruud (24) etter at nordmannen rystet serberen fra start.

France Tennis French Open

FINE ORD: Både Novak Djokovic (venstre) og Casper Ruud (høyre) skrøt av den andre etter finalen.

Foto: Thibault Camus / AP

 • Casper Ruud – Novak Djokovic 6–7, 3–6, 5–7

Det ble til slutt en overlegen seier for Novak Djokovic mot Casper Ruud. Nordmannen har dermed tapt alle de tre Grand Slam-finalene han har vært i, men var full av rosende ord til motstanderen etter kampen.

– Jeg synes vi skal starte med Novak. En ny dag og en ny rekord for deg. En ny dag hvor du skriver tennishistorie igjen. Det er vanskelig å beskrive hvor utrolig det er og hvor god du er. Hvilken inspirasjon du er for så mange ute i verden, sier Ruud i talen etter kampen.

Det var ord Djokovic satte pris på.

– Det er ikke fordi vi står her, men du er en av de beste personene på touren. Beste personlighet. Folk rundt touren, spillere, trenere, alle respekterer, verdsetter og elsker deg. Det er med god grunn, sier Djokovic.

– Jeg måtte si det først, for jeg føler virkelig det er viktig å merke seg det i dagens verden, når noen har virkelige menneskelige verdier og de rette livsverdiene. Du, ditt støtteapparat, faren din, trenerne dine, familien din – alle har vært kjempesnille mot meg og apparatet rundt meg. Du fortjener mye respekt og en stor applaus for det, sier Djokovic videre.

Ruud

TO EKSEMPLARER: Casper Ruud har nå to eksemplarer av premien for andreplassen i Roland-Garros.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Djokovic tror på snarlig Ruud-seier

36-åringen beklaget også til Ruud for resultatet.

– Det var ikke den beste måten å avslutte på for din del, men du har hatt et par utrolige år her, med finale i fjor og finale i år. Du har spilt tre Grand Slam-finaler av de siste fem du har spilt. Det viser kvaliteten i tennisen din og jevnheten din. Jeg ønsker at du skal vinne mot alle du spiller mot, bortsett fra meg, sier Djokovic, til latter fra publikum.

– Det er åpenbart hyggelig å høre fra Djokovic. Det er hyggelige ord, fra en av verdens største idrettsstjerner, sier Ruud på pressekonferansen etter kampen.

Djokovic var tydelig på pressekonfreansen etter kampen at han tror en triumf for Ruud kan være rett rundt hjørnet.

– Det er uheldig for ham å tape sin tredje Grand Slam-finale, men jeg er sikker på at dette ikke er hans siste finale, sier han på spørsmål fra VG.

– Han har utvilsomt kvalitetene til å vinne en Grand Slam-turnering. Han er veldig nær, sier Djokovic, før han kommer med et eksempel fra egen karriere.

– Jeg husker da jeg vant min første Grand Slam-turnering og så vant jeg ikke en på tre år. Jeg tapte flere finaler og flere semifinaler, stort sett mot Nadal og Federer. Det var der jeg virkelig tvilte på meg selv. Om jeg kunne gjøre det eller ikke, for du kommer langt, men så river du på det siste hinderet. Jo flere ganger du faller, jo mer begynner du å stille spørsmål ved alt. Han virker på meg som en fyr som ikke blir dratt ned av nedturene. Han lærer av det og går videre.

French Open

GOD STEMNING: Casper Ruud var tidlig borte hos Novak Djokovic for å gratulere ham med seieren etter kampen.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Historisk tittel for Djokovic

Djokovic hadde vunnet samtlige fire kamper mot Ruud før søndagens kamp, uten å tape et eneste sett.

Seier i strake sett ble det også i Paris søndag for Djokovic.

– Jeg føler at hver gang jeg spiller Novak, så er det i en stor kamp. Jeg har spilt ham mange ganger hvor han er den beste versjonen av seg selv, hvor han er virkelig fokusert og ikke gir deg mye. Han gjør det veldig vanskelig. Han leser spillet veldig bra og det er vanskelig å slå vinnere mot ham. Jeg ga alt, men det var ikke nok, sier Ruud på pressekonferansen etter kampen.

Djokovic tok med det sin Grand Slam-tittel nummer 23 – én mer enn gruskongen Rafael Nadal og tre flere enn Roger Federer.

Novak Djokovic 23

NUMMER 23: Djokovic hadde sikret seg litt spesiell pynt til jakken etter tittelen.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det er utrolig å vite at jeg er foran begge to, når det kommer til antall Grand Slam-titler, sier Djokovic etter kampen.

Etter kampen var Nadal raskt ute på Twitter med en gratulasjon til Djokovic.

– Gratulerer med denne fantastiske prestasjonen. 23 er et nummer som det bare for noen år siden var umulig å tenke på, og du klarte det, skriver Nadal på Twitter etter finalen.

Ruud: – Mer nervøs

For Ruud er det hans tredje tap i en Grand Slam-finale, etter at han i fjor tapte finalene i Roland-Garros og US Open, mot henholdsvis Rafael Nadal og Carlos Alcaraz.

– Jeg var kanskje litt mer nervøs i dag. Man har gjort det før. Man føler det kanskje er litt større vinnermuligheter mot Djokovic enn Nadal, fordi det er på grus. I fjor var man litt mer glad uansett hva som skjedde. Jeg prøvde jo mitt beste da også, men det var en litt annen følelse i dag, sier Ruud om de to finalene i Roland-Garros.

For Ruud var det viktig å ta seg til finalen i Paris for andre år på rad.

– Når man klarer det to ganger på rad, så viser man både seg selv og andre motstandere at Casper kan være en trussel på grus i Roland-Garros i mange år. Det viser at fjoråret ikke var noe som var et heldig engangstilfelle, sier han til NRK.

Djokovic

VINNER: Novak Djokovic falt ned på grusen etter at kampen var avgjort.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Du tenker på f-ordet

Patrick Mouratoglou, som har trent Serena Williams til en rekke Grand Slam-triumfer, kalte det «den vanskeligste kampen i Novaks karriere». Det kunne nesten se slik ut. Da 21 minutter var spilt, lyste det 3–0 til Ruud på lystavlen.

«Det er ikke over ennå, Novak», ropte en fransk publikummer til unison latter fra stadion. Han fikk helt rett. Djokovic brøt tilbake og vant tiebreaket i første sett.

– Vel, det er ikke lov med stygge ord, så jeg vet ikke hva jeg skal si. Men du tenker på f-ordet, for du har nettopp tapt et veldig utfordrende sett, sier Ruud om tapet i det første settet.

Tom Brady

KJENDISTUNGT: Finalen i Paris tiltrakk seg en rekke celebriteter. Her sitter Tom Brady, kjent fra amerikansk fotball, ved siden av Jelena Djokovic (hvit hatt), kona til Novak Djokovic.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Oppgaven derifra ble enorm for Ruud: De 98 foregående kampene i Grand Slam-turneringer hvor serberen har vunnet første sett, har han også vunnet kampen, ifølge The Tennis Podcast.

Det var en statistikk Ruud ble spurt om på pressekonferansen etter kampen.

– Det var jeg ikke klar over. Men det er bare sprøtt. Han har alle rekordene og det viser bare hvilken komplett spiller han er, sier Ruud.

– Hvis hvert poeng er sånn, så orker jeg ikke

Oppgaven skulle også vise seg å bli for stor for Ruud.

Andre sett fikk samme inngang som det første settet, men med motsatt mann i ledelsen. Djokovic brøt og gikk opptil 3–0 før Ruud slo tilbake. Resten av settet styrte han som han ville til 6–3.

– Hvis hvert poeng er sånn, så orker jeg ikke til slutt, ropte Ruud opp til pappa og trener Christian Ruud etter en ballveksling mot slutten av settet.

Etter at Ruud presset Djokovic på fysikken i det første settet, var det nemlig Djokovic som presset Ruud gjennom hele det andre settet. Med gode returer og vinner etter vinner, var Ruud tidvis sjanseløs.

Casper Ruud

KOM TIL KORT: Casper Ruud.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nordmannen snakket flere ganger opp til egen boks, i søken etter en løsning på det gode spillet til Djokovic. Men den fant de aldri.

Det tredje settet ble jevnere og spillerne fulgte hverandre opp til 5–5. Da brøt Djokovic serven til Ruud blankt og fikk dermed muligheten til å serve hjem turneringen.

Det klarte han også, og kunne dermed juble for tittel nummer 23.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

  Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

  Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

  Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

  Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

  Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

  Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

  Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

  – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

  Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

  Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

  I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

  Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

  Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

  B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
 • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

  Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

  I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

  – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

  KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

  – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

  Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

  KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

  I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

  Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

  Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

  KFUM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal