NRK Meny
Normal

Putin om dopingskandalen: – Noen må ta personlig ansvar

Russlands president, Vladimir Putin, sier de tar dopingpåstandene på alvor.

Russian President Vladimir Putin

I MØTER: Russlands president Vladimir Putin var onsdag i Sotsji for å møte den russiske friidrettspresidenten.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Putin var onsdag i møter med landslagsledelsen i russisk friidrett i OL-byen Sotsji. Det var et møte som hadde vært planlagt lenge, men ikke overraskende ble WADA-rapporten som ble lagt frem mandag et tema.

– Disse påstandene har vår fulle oppmerksomhet. Russland må gjøre alt vi kan for å utrydde dopingproblemet, sier Putin ifølge Reuters.

Han sier videre at Russland kommer til å starte sin egen etterforskning for å se på påstandene om at enkelte utøvere har drevet med systematisk doping.

Men han legger til at dette problemet ikke bare er begrenset til Russland.

– Det er nødvendig å samarbeide med internasjonale organisasjoner med et så åpent sinn som mulig, sier Putin.

1400 ødelagte prøver

Rapporten, som sjokkerte en hel idrettsverden, viser blant annet korrupsjon og systematisk doping. Ved et laboratorium i Moskva skal over 1400 positive prøver ha blitt ødelagt.

– Noen må ta personlig ansvar for denne skandalen, sier presidenten.

Det uavhengige utvalget satt ned av WADA, som mandag la frem den rystende rapporten, ber Russland trekke alle sine utøvere fra OL i Rio neste år.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gått ut og sagt at hvis det ikke ryddes opp i russisk idrett vil landet blir utestengt fra framtidige mesterskap.

– Doping-utestengelser må være individuelt og ikke kollektivt. Vi må sørge for at våre utøvere frastår fra forbudte prestasjonsfremmende stoffer, sier Putin.

Ber om mer tid

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, har gitt russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Det russiske friidrettsforbundet har bedt om mer tid til å svare.

– Dette er et stort dokument med mange sider. Vi trenger naturlig nok tid på å svare detaljert på dette, sa generalsekretær i Det russiske friidrettsforbundet, Mikhail Butov, til NRK tirsdag.

Siste nytt

 • Hamilton nærmer seg ny VM-tittel

  Lewis Hamilton vant USA Grand Prix foran nærmeste utfordrer Sebastian Vettel.

  Nå skiller det 66 poeng de to imellom i VM-sammendraget. Alt tyder på at det er bare et tidsspørsmål før Hamilton har avgjort duellen.

  FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-USA
  Foto: CLIVE MASON / AFP
 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm