Hopp til innhold

Slik mottas sjokkrapporten i Russland

Myndighetene i Russland beskyldes for å være involvert i systematisk doping. Det kan utvikle seg til å bli en av tidenes største idrettsskandaler, men både russiske aviser og myndigheter ser ut til å dysse det hele ned.

Russiske aviser tirsdag

VARIERENDE MEDIEDEKNING: Den russiske avisen Kommersant har viet topplinja på forsiden til skandalen. Den store avisen Nezavisimaja Gazeta har ingenting om saken.

Foto: Morten Jentoft / NRK

President Vladimir Putins talsmann sa tirsdag at det ikke finnes bevis for påstandene i rapporten, skriver AFP.

– Så lenge vi ikke har sett bevisene, er det vanskelig å vurdere disse anklagene som noe annet enn grunnløse, sier Dmitry Peskov.

Det er tydelig at flere av de største russiske avisene har fulgt myndighetenes linje ved å dysse ned rapporten som ble presentert mandag.

Medier over hele verden slår dette opp på forsidene, mens brorparten av de russiske avisene kun har en mindre artikkel inni tirsdagens utgave, skriver Ap.

– Dette kan også henge sammen med at nyheten kom relativt sent i går russisk tid, og det er andre saker her som er store, som flystyrten i Egypt, sier NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft.

Han sier at dekningen var bred på TV, nett og radio mandag, men bekrefter at det ikke er hovedsaken i avisene i dag. Også mandag var russiske medier senere ute enn internasjonale medier, og de fleste fokuserte ikke på kritikken Russland får.

«Tar de Rio fra oss?»

Den rene sportsavisen Sports Express er en av de få som slår saken stort opp på forsiden. Her står det skrevet: «Tar de Rio fra oss?».

Dick Pound, som har ledet den uavhengige kommisjonen for Verdens Antidopingbyrå (WADA), har anbefalt at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016. Det inkluderer sommer-OL i Brasil.

Få slår stort opp alle de sjokkerende påstandene som kommer frem i rapporten:

  • Utvalget mener dopinglaboratoriet i Moskva skal fratas lisensen sin etter å ha ødelagt 1.417 dopingprøver
  • De mener også å ha avdekket at russiske myndigheter har brukt skremselstaktikker og infiltrasjon av dopinglaboratorier for å skjule positive dopingtester.
  • Utvalget ber Russland trekke sine utøvere fra OL i Rio.
  • De mener å ha avdekket kriminelle forhold, som nå etterforskes av både Interpol og franske myndigheter.
  • Det skal ha foregått forsøk på å skjule doping så sent som i år, etter at etterforskningen var offentlig kjent.

Russerne benekter

Vitaly Mutko

SIER DE SAMARBEIDER: Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko sier de er åpne for å samarbeide, men benekter flere påstander i skandalerapporten. Rapporten hevder at også han har misbrukt sin stilling og godtatt doping.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Det russiske sportsdepartementet sier de er åpne for å samarbeide med WADA for å finne ut om regler er brutt ved laboratoriene, men de er også tydelige på at bevisene ser svake ut.

At de 1.417 dopingprøvene ble ødelagt for å skjule noe, benekter de i sin felles uttalelse. De hevder at prøvene ble ødelagt på oppfordring fra WADA.

– Russland har vært og vil fortsatt være fullt forpliktet til kampen mot doping i idretten, heter det i uttalelsen.

Ap-journalist James Ellingworth skriver på Twitter at det er stor forskjell på den engelske versjonen og den russiske versjonen av departementets uttalelse. I den engelske versjonen skal de ifølge ham legge seg mer flate.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal