Hopp til innhold

Publikum skaper trøbbel for Norge – Lægreid vurderer ekstra VM-tiltak

Elleville tsjekkere gjør det vanskelig for Norge å holde kontroll i VM-løypene. Sturla Holm Lægreid ser på kreative løsninger for å hanskes med støyet.

Det er som å entre Colosseum, som gladiatorene gjorde i gamle dager. Man kommer inn der og blir omringet av lyd og gærne folk, sier Sturla Holm Lægreid om forholdene i Nove Mesto.

Tsjekkerne elsker skiskyting og lager et ekte lurveleven på tribunene. Det er solgt over 200 000 billetter til VM, og tidvis er lyden så høy at det går utover utøvernes forutsetninger for å prestere.

Under åpningsrennet slet Tarjei Bø med å høre sekunderingene fra trenerne på grunn av støyen fra tribunene, og klarte aldri å få helt kontroll på hvor stor avstanden til konkurrentene var.

Vi hørte ingenting. Så vi må nok legge en bedre plan til resten av helgen. For vi må få mer sekundering skal vi få ut mer av vår indre galskapen til sprinten, sier han før lørdagens NRK-sendte VM-renn.

 • Herrenes sprint ser du lørdag kl. 16.30 på NRK1.
LYDTRØBBEL: Sekundantene ute i løypa sliter med å overbringe beskjeder til utøvere på grunn av all støyen fra elleville tilskuere.

LYDTRØBBEL: Sekundantene ute i løypa sliter med å overbringe beskjeder til utøvere på grunn av all støyen fra elleville tilskuere.

«La stå!»

Under VMs åpningsrenn vurderte de norske trenerne å hente frem tavler hvor de kunne skrive beskjeder til løperne. Det ble vanskelig i høljeregnet som øste ned over arenaen.

Meldinger er viktig for å legge taktikken videre, men kanskje vi må finne frem tavle og kritt til helga. Jeg har lært at om du skriver «la stå!» i hjørnet så er det ingen som visker det ut, sier Bø.

Lillebror Johannes Thingnes Bø forteller også at det var vanskelig å oppfatte trenernes beskjeder i de mest folkerike områdene. Derfor måtte han være litt kreativ.

Johannes Thingnes Bø

STJERNE: Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB

Jeg var på en måte forberedt på at her kommer det til å være lyd, så jeg prøver å bruke blikket, finne storskjermene og finne informasjon selv, rett og slett, sier han.

Thingnes Bø håper likevel på en endring til lørdagens sprint.

De plasserer sekunderingssoner der det står 10.000 mennesker rett bak, og det er kanskje ikke den beste plassen.

Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen vil det være mulig for trenerne å stå på bedre strategisk plasserte steder med litt mindre folk under lørdagens renn.

Jeg hørte jo egentlig ikke så mange sekunderinger der ute, så at jeg skjøt for en VM-medalje det visste jeg ikke, forteller Ida Lien etter kvinnenes sprint.

Hanna Öberg så frem til en god natts søvn etter VM-bronsen på blandet stafett, men en uvelkommen gjest sørget for at hun bråvåknet på morgenen.

Hanna Öberg så frem til en god natts søvn etter VM-bronsen på blandet stafett, men en uvelkommen gjest sørget for at hun bråvåknet på morgenen.

Lægreids VM-grep

Lægreid gikk ikke blandet stafett på VMs åpningsdag, men registrerte at lagkompisene slet med lydforholdene.

Man må være litt forberedt på det, så man ikke blir tatt på senga, sier han.

Og avslører at både iPad og høyttaler er blitt diskutert som mulig tiltak for å nå frem med sekunderingene.

Lægreid er også inne på tanken om å bruke ørepropper for å beholde fokus underveis i rennet.

Jeg har prøvd det under renn før for å stenge ute ting, men da slet jeg med å få sekunderinger. Nå har jeg skjønt at det er umulig å få det på grunn av lydnivået her, så nå kan det hende at jeg drar frem øreproppene igjen, forteller han.

Toppbilde

LYDVEGGEN: Flere titalls tusen skiskytterfans venter Lægreid under lørdagens sprint.

Foto: NTB

Høy lyd blir det uansett for alle utøverne, uavhengig av nasjon. Også hos svenskene har de fått føle på trykket fra publikumsmassene.

Sebastian Samuelsson fikk med seg noen av beskjedene fra trenerne på onsdag, men frykter at det blir enda verre under helgens renn med enda flere folk på tribunen.

Da hører jeg kanskje ingenting, ler han.

Det er et veldig høgt lydvolum. Man hører ikke coachingen helt 100 prosent, så må man slenge et blikk bakover for å være helt sikker, supplerer lagvenninne Elvira Öberg.

null
Spiller nå
Medalje-glipp på VM: - Jeg prøvde å stjele den 00:27
Neste

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal