Hopp til innhold

Privatlag mistet sponsor – flyttet inn i smøreboder

HOLMENKOLLEN (NRK): Privatlaget Team Mesterbakeren bor til vanlig på hotell under samlingen i Holmenkollen. Da Scandic måtte trekke seg som sponsor, flyttet skiskytterne inn i smøreboder.

Anders Øverby

NATT I SMØREBODEN: Trener Anders Øverby demonstrerer hvordan han sover i smøreboden om natta. En lyssensor registrerer bevegelse, men Øverby sover med halsvarmer over øynene.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Vi bor veldig enkelt, men vi får trent. Trening er gratis, så vi prøver å fokusere mest mulig på dét, sier lagsjef og trener Knut Tore Berland til NRK.

Norges største privatlag i skiskyting merker godt at reiselivsnæringen står midt i en krise etter koronautbruddet.

Hotellkjeden Scandic kan ikke lenger sponse laget. Med det forsvant 100.000 kroner i inntekt og muligheten til å overnatte for en rimelig gruppepris.

Lampene lyser automatisk om natta

Nå er hotellrom byttet ut med smøreboder, som medfører enkelte utfordringer.

– Det fungerer fint. Det eneste er at lyset har bevegelsessensor, som gjør at det går av og på, sier trener Anders Øverby.

Han har opplevd at lyset går på om natta. Da har han en halsvarmer tilgjengelig, som han trer over hodet.

– Det pleier å funke når jeg tar på den, sier han med et smil.

Hjalp landslagsstjerne til VM-gull

Team Mesterbakeren består av unge, sultne utøvere som har lyst til å danke ut de på verdenscup. Verdensmester Vetle Sjåstad Christiansen frykter svekket konkurranse og rekruttering dersom laget må legge ned.

Følgene av koronapandemien truer nemlig lagets eksistens.

– Mesterbakeren var en stor del av min vei tilbake. Jeg var to år der etter at jeg stod av landslaget da jeg fikk sjukdomssymptomer. De var redningen for meg, og en stor del av æren for at jeg fant tilbake til meg selv og tok VM-gull, sier Christiansen.

28-åringen gra Geilo mener norsk skiskytings bredde er svært sårbar.

– Det er ekstremt viktig å ha et privatlag som på en måte er kvisa på forbundets rumpe. Vi kan ikke få roen med bare junior-, rekrutt- og elitelandslag. Det er viktig at et privatlag kommer utenfra og skaper litt kaos i uttak. Ro skaper ikke så mye utvikling.

– Bredden i nok skiskyting er tynn nok som den er. Vi trenger ikke færre privatlag, men flere. Det blir mye mindre konkurranse uten, sier Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen

VETLE-VARSKO: Vetle Sjåstad Christiansen mener konkurransesituasjonen i norsk skiskyting svekkes dersom Norges beste privatlag ikke kan satse videre.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Frykter utestengelse fra festival

Lagsjef Knut Tore Berland bekrefter at laget er på vei utfor stupet dersom de ikke klarer å snu situasjonen.

– Ja, vi føler litt på det, faktisk. Vi er rammet i den forstand at vi har mistet noen av de litt mindre sponsorene våre, og de er preget av korona. Vi har også signaler om at vi kan miste større sponsorer neste år. Så vi er virkelig preget av situasjonen. Utvilsomt.

Noe av frykten er at koronarestriksjonene skal hindre laget i å få delta under Blink-festivalen i Sandnes i august. Det er nemlig satt begrensninger på hvor mange deltakere som kan stille til start. Landslagsutøvere er prioritert til konkurransen.

– Vi håper vi får bli med. Det er her vi har sjansen til å vise fram sponsorer som finansierer driften, sier Berland.

Karrieretruende

I ytterste konsekvens må utøvere med en landsslagsdrøm legge opp dersom laget forsvinner.

– Da står ganske mange uten lag, og da vil mange måtte satse for seg selv. Du får ikke like gode trenere, og det blir en veldig stor utfordring. Jeg håper ikke det skjer, sier Ida Emilie Herfoss.

Sikkert er det i alle fall at utøverne er innstilt på flere netter i smørebod for å oppnå drømmene sine.

– Du går litt ned i standard, men det er samme jobben som må gjøres uansett, sier Lotte Lie, som gikk VM for Belgia i vinter.

Ida Emilie Herfoss, Team Mesterbakeren

HÅPER: Ida Emilie Herfoss forteller at satsing uten lag blir vanskelig dersom Team Mesterbakeren må legge ned.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Sportsnyheter

Warholm

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Siste nytt

 • Casper Ruud med finaletap i Mexico

  For andre uke på rad ble Casper Ruud slått i en finale på mexicansk jord. Natt til søndag ble det tap for Alex de Minaur i ATP500-turneringen i Acapulco.

  Nordmannen måtte slukøret se en ny tittelsjanse glippe med settsifrene 6-4, 6-4. For australske de Minaur betød seieren karrierens åttende tittel på ATP-touren.

  Ruud må på sin side skru kalenderen elleve måneder tilbake for å finne forrige turneringsseier. Den kom i portugisiske Estoril i begynnelsen av april i fjor.

  Natt til lørdag norsk tid gikk Ruud seirende ut av den skandinaviske storduellen mot Holger Rune i semifinalen i Acapulco-turneringen. 25-åringen havnet under 1-0 i sett, men nordmannen slo kraftig tilbake og vant kampen 2-1.

  – Jeg er som en kakerlakk. Jeg går ingen steder, og sniker meg bare inn igjen, spøkte Ruud.

  Søndagens finale i Acapulco var Ruuds 20. i karrieren. Sist uke tok han seg til finale i Los Cabos, der det ble tap for Jordan Thompson.

  Den siste periodens sterke resultater på hardcourt gir ham uansett garantert selvtillit inn mot to av årets store turneringer i USA foruten Grand Slam-turneringene: Indian Wells (ATP 1000) og Miami Open (ATP 1000).

  I slutten av mai går Ruud i gang med Roland-Garros, der han de siste to årene har tatt seg hele veien til finale. Begge gangene endte det imidlertid med tap, først mot Rafael Nadal i 2022, før Novak Djokovic ble for sterk i 2023.

  I september 2022 var Ruud rangert som verdens nest beste tennisspiller etter at han tok seg til finale i US Open. Siden har 25-åringen falt på ATP-rankingen, og ved inngangen til denne ukens turnering i Mexico var Snarøya-mannen rangert som nummer elleve.

  (©NTB)

  Casper Ruud
 • Seieren glapp etter skjebnesvanger feil - Haugan på pallen

  Det blåste voldsomt under andreomgangen i Aspen. Så mye at skjermene tidvis gikk i svart hos Viaplay og rennet måtte stoppes en periode.

  Etter hvert fikk imidlertid utøverne igjen klarsignal til å sette utfor storslalåmløypa, og det var en spent Alexander Steen Olsen som ventet på toppen.

  Det 22 år gamle stortalentet ledet nemlig etter første omgang. Ni hundredeler foran Loic Meillard, 32 hundredeler foran verdens suverent beste storslalåmkjører, Marco Odermatt.

  Sveitseren hadde elleve seiere på rad før lørdagens storslalåm. Var Steen Olsen mannen som kunne bryte Odermatts elleville rekke og sikre en etterlengtet norsk jubeldag?

  Det norske herrelandslaget er inne i sin lengste seierstørke siden sesongen 1994/95. Da kom den eneste seieren i sesongens siste renn. Hvert år siden 1989 har Norge tatt minst én verdenscupseier på herresiden.

  Før rennet i Aspen var Aleksander Aamodt Kildes seier i nettopp Aspen 4. mars i fjor lagets forrige triumf. Og ventetiden frem til neste seier ble enda lenger lørdag kveld.

  For Steen Olsen klarte ikke å forsvare ledelsen fra første omgang. 22-åringen startet på strålende vis, men kom på innerski og drømmen om seier ble knust.

  Feilen ble skjebnesvanger for Steen Olsen, som endte på 17. plass. Odermatt vant rennet og sikret 12 seiere på rad. Timon Haugan kjørte seg opp til 3. plass i andre omgang og sikret karrierens første pallplass i storslalåm.

  rvR9KsCPmU0
  Foto: AP
 • Drama i VM: Fransk stavhopper fraktet ut på båre

  Margot Chevrier (24) falt stygt i lørdagens stavfinale i innendørs-VM i friidrett. Den franske utøveren ble båret ut av hallen.

  Uhellet forsinket avviklingen av stavkonkurransen i Glasgow. Chevrier trengte medisinsk tilsyn og ble senere fraktet bort på båre til applaus fra publikum.

  Fallet skjedde da hun prøvde å ta seg over 4,65 meter.

  Chevrier er flere ganger blitt fransk mester i stavsprang. (NTB)

  Chevrier stavsprang
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal