Hopp til innhold

Privatlag mistet sponsor – flyttet inn i smøreboder

HOLMENKOLLEN (NRK): Privatlaget Team Mesterbakeren bor til vanlig på hotell under samlingen i Holmenkollen. Da Scandic måtte trekke seg som sponsor, flyttet skiskytterne inn i smøreboder.

Anders Øverby

NATT I SMØREBODEN: Trener Anders Øverby demonstrerer hvordan han sover i smøreboden om natta. En lyssensor registrerer bevegelse, men Øverby sover med halsvarmer over øynene.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Vi bor veldig enkelt, men vi får trent. Trening er gratis, så vi prøver å fokusere mest mulig på dét, sier lagsjef og trener Knut Tore Berland til NRK.

Norges største privatlag i skiskyting merker godt at reiselivsnæringen står midt i en krise etter koronautbruddet.

Hotellkjeden Scandic kan ikke lenger sponse laget. Med det forsvant 100.000 kroner i inntekt og muligheten til å overnatte for en rimelig gruppepris.

Lampene lyser automatisk om natta

Nå er hotellrom byttet ut med smøreboder, som medfører enkelte utfordringer.

– Det fungerer fint. Det eneste er at lyset har bevegelsessensor, som gjør at det går av og på, sier trener Anders Øverby.

Han har opplevd at lyset går på om natta. Da har han en halsvarmer tilgjengelig, som han trer over hodet.

– Det pleier å funke når jeg tar på den, sier han med et smil.

Hjalp landslagsstjerne til VM-gull

Team Mesterbakeren består av unge, sultne utøvere som har lyst til å danke ut de på verdenscup. Verdensmester Vetle Sjåstad Christiansen frykter svekket konkurranse og rekruttering dersom laget må legge ned.

Følgene av koronapandemien truer nemlig lagets eksistens.

– Mesterbakeren var en stor del av min vei tilbake. Jeg var to år der etter at jeg stod av landslaget da jeg fikk sjukdomssymptomer. De var redningen for meg, og en stor del av æren for at jeg fant tilbake til meg selv og tok VM-gull, sier Christiansen.

28-åringen gra Geilo mener norsk skiskytings bredde er svært sårbar.

– Det er ekstremt viktig å ha et privatlag som på en måte er kvisa på forbundets rumpe. Vi kan ikke få roen med bare junior-, rekrutt- og elitelandslag. Det er viktig at et privatlag kommer utenfra og skaper litt kaos i uttak. Ro skaper ikke så mye utvikling.

– Bredden i nok skiskyting er tynn nok som den er. Vi trenger ikke færre privatlag, men flere. Det blir mye mindre konkurranse uten, sier Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen

VETLE-VARSKO: Vetle Sjåstad Christiansen mener konkurransesituasjonen i norsk skiskyting svekkes dersom Norges beste privatlag ikke kan satse videre.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Frykter utestengelse fra festival

Lagsjef Knut Tore Berland bekrefter at laget er på vei utfor stupet dersom de ikke klarer å snu situasjonen.

– Ja, vi føler litt på det, faktisk. Vi er rammet i den forstand at vi har mistet noen av de litt mindre sponsorene våre, og de er preget av korona. Vi har også signaler om at vi kan miste større sponsorer neste år. Så vi er virkelig preget av situasjonen. Utvilsomt.

Noe av frykten er at koronarestriksjonene skal hindre laget i å få delta under Blink-festivalen i Sandnes i august. Det er nemlig satt begrensninger på hvor mange deltakere som kan stille til start. Landslagsutøvere er prioritert til konkurransen.

– Vi håper vi får bli med. Det er her vi har sjansen til å vise fram sponsorer som finansierer driften, sier Berland.

Karrieretruende

I ytterste konsekvens må utøvere med en landsslagsdrøm legge opp dersom laget forsvinner.

– Da står ganske mange uten lag, og da vil mange måtte satse for seg selv. Du får ikke like gode trenere, og det blir en veldig stor utfordring. Jeg håper ikke det skjer, sier Ida Emilie Herfoss.

Sikkert er det i alle fall at utøverne er innstilt på flere netter i smørebod for å oppnå drømmene sine.

– Du går litt ned i standard, men det er samme jobben som må gjøres uansett, sier Lotte Lie, som gikk VM for Belgia i vinter.

Ida Emilie Herfoss, Team Mesterbakeren

HÅPER: Ida Emilie Herfoss forteller at satsing uten lag blir vanskelig dersom Team Mesterbakeren må legge ned.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal