Hopp til innhold

Prestisjepriser for Haaland: Stemt frem av både utøverne og folket

Erling Braut Haaland fikk ingen priser av juryen, men både folket og utøverne selv stemte frem fotballstjernen.

Carabao Cup - Round of 16 - Manchester City v Liverpool

PRISVINNER: Erling Braut Haaland vant to priser på idrettsgallaen.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

– 2022 har vært et «grævla» bra år. Både for meg og ganske mange norske utøvere. Å sette opp idretter mot hverandre er vanskelig. Jeg liker godt idrett og 2022 har vært et «grævla» godt år for ganske mange. Det kunne like godt vært noen andre som vant det, sier Haaland i en videohilsen etter å ha fått utøvernes pris.

– Selvfølgelig er jeg glad for at jeg klarte å gjøre det her. At dette trofeet blir stemt frem av dere er ekstra hyggelig. Å få den anerkjennelsen er gildt og det motiverer meg enda mer til å gå inn i et nytt år, sier Haaland.

Fotballstjernen ble i sommer klar for Manchester City, hvor han har hatt en fantastisk start i Premier League og har satt den ene rekorden etter den andre. I skrivende stund er han toppscorer i Premier League med 21 mål på 16 kamper.

Se oversikt over alle prisene her:

Haaland vant også prisen som årets gjennombrudd i 2020.

Senere på kvelden vant Haaland prisen som årets navn. Brede Hangeland mottok prisen på vegne av fotballstjernen.

De andre finalistene i kategorien årets navn var Viktor Hovland, Casper Ruud, Jesper Saltvik Pedersen, Magnus Carlsen og Jakob Ingebrigtsen.

Hangeland hadde med seg noen ord fra Haaland opp på scenen, som han formidlet.

– Det har vært et fantastisk år for norsk idrett, med uvirkelige prestasjoner. Til Viktor, Jakob, Jesper, Casper og Magnus: Stor respekt. Alle hadde vært verdige vinnere, sier Hangeland.

Breivik fikk hedersprisen

Den tidligere landslagsspilleren og landslagstreneren i håndball, Marit Breivik fikk hedersprisen på idrettsgallaen.

67-åringen debuterte for landslaget i 1975 og spilte der 139 kamper. I 1994 tok hun over som landslagstrener, en stilling hun hadde frem til 2009.

I løpet av årene som landslagstrener ledet hun håndballjentene til 13 medaljer, hvorav blant annet ett OL-gull, fire EM-gull og ett VM-gull.

– Det var fantastisk artig og rørende. Alt på en gang. Det var veldig overraskende, men ikke minst kjempefint, sier Breivik til NRK.

– Det er mange som fortjener denne, så jeg deler gjerne kula her med mange rundt omkring. Det er utrolig spesielt at jeg skulle få denne hederen, og så vet vi at det er mange som burde blitt hedret, sier Breivik.

De siste årene har trenerveteranen jobbet i Olympiatoppen, hvor hun var sommeridrettssjef. Breivik pensjonerte seg i 2022.

Idrettsgalla 2023

HEDERSPRIS: Marit Brevik (venstre) fikk hedersprisen. Idrettspresident Berit Kjøll og statsminister Jonas Gahr Støre delte ut prisen.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Johaug kåret til årets kvinnelige utøver for fjerde gang

2022 markerte året hvor Therese Johaug «endelig» fikk oppfylt drømmen om å ta et individuelt OL-gull. I Beijing vant hun 10, 15 og 30 kilometer og ble den store OL-dronningen i langrenn.

Gullfangsten gjorde at Johaug ble kåret til årets kvinnelige utøver, en pris som ble delt ut av tidligere lagvenninnene Marit Bjørgen og Kjetil Jansrud.

Therese Johaug viser frem tre OL-gull.

GULLFANGST: Therese vant tre OL-gull i Beijing.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Det har vært et fantastisk idrettsår for meg. Det tok 15 år før jeg klarte å ta det individuelle OL-gullet, noe som betydde mye. Veien dit har vært veldig lang og jeg hadde aldri klart det her uten de fantastiske folkene jeg har hatt rundt meg hele livet mitt, sier Johaug, som tidligere denne uken avslørte at hun er gravid.

Det er fjerde gang Johaug vinner prisen som årets kvinnelige utøver, noe hun også gjorde i 2016, 2020 og 2022. Kun Bjørgen (2011, 2012, 2015, 2018 og 2019) har vunnet prisen flere ganger.

Johaug ble også kåret til årets navn i 2012.

– Jeg har opplevd det aller største en idrettsutøver kan få lov til å oppnå, men jeg har også vært i ganske dype, mørke daler og kanskje trodd at karrieren min var over. Jeg klarte å kjempe meg hardt tilbake igjen og da betyr denne her og det jeg gjorde i fjor vinter ekstra mye, sier Johaug til NRK.

Ingebrigtsen kåret til årets mannlige utøver

I kategorien årets mannlige utøver var det hele tolv nominerte, blant andre Jakob Ingebrigtsen, Haaland, Casper Ruud, Johannes Høsflot Klæbo og Johannes Thingnes Bø.

Og prisen gikk til Jakob Ingebrigtsen, som i 2022 tok VM-gull på 5000 meter, VM-sølv på 1500 meter og EM-gull på både 1500 og 5000 meter.

Han løp også inn til innendørsverdensrekord på 1500 meter og tok VM-sølv på samme distanse i innendørs-VM. Ingebrigtsen avsluttet sesongen med å vinne EM i terrengløp.

Det er første gang Ingebrigtsen vinner prisen som årets mannlige utøver. Han har tidligere vunnet utøvernes pris to ganger (i 2019 og 2022) og prisen for årets gjennombrudd i 2019.

Ingebrigtsen er for tiden i Spania på høydeleir, men var likevel med på sendingen.

– Tusen takk for en utrolig gjev pris, sier Ingebrigtsen på video fra treningsleiren.

– Det er kult å være nordmann i året som har vært og i årene som kommer. Per innbygger må vi være den nasjonen med mest kvalitet. Det er ekstremt inspirerende og kult å være en del av, sier Ingebrigtsen.

Ruud ble årets forbilde

Den første prisen som ble delt ut var årets lag. Den gikk til sandvolleyballparet Anders Mol og Christian Sørum. De to vant også prisen i fjor og 2020. Prisen ble ikke delt ut i 2021.

Mol og Sørum vant i 2022 VM-gull for første gang, og de har nå vunnet gull i OL, VM og EM.

– Vi har mange vi skal takke. Jeg har aldri takket deg, Christian. Nå sier jeg takk til deg, sier Mol i takketalen.

Anders Mol og Christian Sørum

ÅRETS LAG: Fra venstre: Christian Sørum og Anders Mol.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Det var litt uforventet, når du ser på de andre nominerte og hva de har levert i fjor. Det at vi klarte å dra i land den prisen her, det er stas. Det var et bra år for oss, med VM-gull som har vært en drøm hele livet, sier Sørum til NRK.

Prisen for årets gjennombrudd gikk til Pål Haugen Lillefosse. Stavhopperen satt i 2022 norsk rekord med 5,85 meter og tok bronse i EM.

I kategorien årets kvinnelige parautøver var det badmintonspilleren Helle Sofie Sagøy som fikk prisen. Sagøy gikk i 2022 helt til topps på verdensrankingen.

– Det her var skikkelig, skikkelig overraskende. Jeg skjelver, sier Sagøy etter å ha fått prisen.

Jesper Saltvik Pedersen ble kåret til årets mannlige parautøver. Pedersen vant i 2022 tre VM-gull og fire gull i Paralympics i paraalpint.

– Denne sesongen har gitt oss litt andre perspektiver. Da vi satt på flyplassen på vei til Kina (hvor Paralympics ble arrangert), så angrep Putin Ukraina. Da ble plutselig idretten ganske uviktig, men vi har gjort vårt beste for å vise frem fine idrettsøyeblikk og få litt fokus på andre ting enn alt det triste i verden, sier Saltvik Pedersen.

Prisen for årets forbilde gikk til Casper Ruud, hvor juryen blant annet begrunnet det med at Ruud i US Open-finalen selv gikk inn og korrigerte en dommerfeil.

Det er første gang Ruud får en pris på idrettsgallaen.

Ruud fikk også en pris for god sportsånd av ATP-touren i 2022.

Håndballtrener Thorir Hergeirsson fikk prisen som årets trener. Islendingen har ledet det norske kvinnelandslaget i håndball siden 2009 og vunnet tre VM-gull, fem EM-gull og ett OL-gull i løpet av de siste 13 årene. I 2022 vant de håndballjentene EM.

Det er første gang Hergeirsson vinner prisen som årets trener alene. Han vant også prisen sammen med tidligere landslagstrener Marit Breivik i 2007. Den gang var Hergeirsson assistenttrener.

– Dette er en pris for kontinuitet. Jeg er den tredje hovedtreneren i norsk kvinnehåndball på nesten 40 år, sier Hergeirsson.

Årets ildsjel ble 73 år gamle Eira Weseth, som har hatt tillitsverv i Hof idrettslag i 37 år og som nå er leder av idrettslaget.

På scenen ble Weseth overrasket av Marit Bjørgen:

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal