Prevcs stil vekker oppsikt: – Skjønner ikke at han tør

PLANICA (NRK): 17 år gamle Domen Prevc har hodet nærmest under skia i skiflygingsbakken. Flystilen er imponerende, men gjør at sloveneren kan tape mange meter.

Domen Prevc

MYK: Den utrolige flystilen til Slovenske Domen Prevc har blitt et samtaletema i hoppmiljøet – med god grunn.

Foto: NRK

Det går et øredøvende jubelrop i bunn av skiflygingsbakken i Planica når hjemmehåpet Domen Prevc setter utfor. 17-åringen er fortsatt ikke like populær som sin storebror Peter, men minst like mye omtalt den siste uka.

Og da spesielt for sin utrolige flystil i hoppbakken. I Vikersund var det veldig tydelig. Kroppen gikk så langt ned at han hadde hodet nærmere snøen enn skia – som han til tider nærmest måtte holde igjen med armene.

– Slangemenneske

– Han er hypermobil i leddene, som et slangemenneske, så det bare skjer. Han har ikke noe valg, mener Johann André Forfang.

Domen Prevc står for en av de mer ekstreme hoppstilene i moderne skiflyging. Her hopper han 243,5m i Vikersund under Raw Air.

SE VIDEO: Peter Prevc hoppet 243,5 meter i Vikersund forrige helt. Hoppet ble lagt merke til av flere grunner.

– Jeg skjønner ikke at han tør. Gjennom svevet der er det helt ekstremt, sier Andreas Stjernen.

– Det ser ut som han er for myk i kroppen. Jeg har sett ham tøye også, og han er nok unik, skryter Anders Fannemel.

Men imponerte hoppere hjelper lite.

– Det ser kult ut, men er ikke veldig effektivt, slår NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen fast.

Vil gjerne endre stil

Og det er heller ikke sånn at Domen Prevc ønsker å fly nedover bakken på denne måten, forteller han. Tidligere denne uken gikk han til og med ut på sin egen Facebook-side og skrev at han ønsker å endre teknikken, etter alt pratet om den spektakulære stilen.

– Jeg får veldig mange kommentarer om dette, men jeg liker det ikke, for jeg vet at dette egentlig er et problem og ikke en bra ting, forteller Prevc til NRK.

– Hvorfor skjer det?

– Jeg vet det noe jeg kan gjøre med det, skifte ski og kontrollere hendene mine og alt vil være okay. Med denne hoppingen kan jeg ikke kontrollere farten like mye og det bremser.

Johan Remen Evensen

– LITE EFFEKTIVT: Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han vil vente til etter sesongen med å bytte ut skiene, men da tror han også det kan gå lenger i bakken

– Det kommer jo helt an på forholdene, men vi har testet på mindre bakker og da var det rundt 10 meter, sier sloveneren.

Det er NRKs hoppekspert enig i.

– Det vanskelig å si eksakt, men han kunne nok fått en 10, 15, 20 meter ekstra tror jeg, hvis forholdene og alt lå til rette for det, sier Evensen.

 • Skiflygningrennet fra Planica kan du følge på NRK1 fra 15.00!

Siste nytt

 • Haugesund slått av 3. divisjonslag

  Haugesund er slått ut av cupen etter straffetap for 3. divisjonslaget Stord. Etter at laga hadde teke ni straffer kvar, vann Stord straffekonken med 7-6 over eliteserielaget.

  Haugesund leia kampen oppskriftsmessig 2-0 tidleg i 2. omgang, men greidde å rote det bort. Martin Pedersen utlikna for heimelaget fire minutt på overtid.

  Ekstraomgangane gav ingen mål, og Haugesund rauk ut då Mads Solberg Johannessen settet sin straffe over mål.

  Kristiansund måtte også slite, og låg under med to mål for Volda. Men dei greidde å snu det, og vann 4-2 etter ekstraomgangar.

  Volda leia 2-0 ved pause, og hadde både ein og to sjansar til å auke tidleg i andre omgang.

  Men etter KBKs redusering etter ein time, blei Volda meir og meir pressa. Utlikninga kom fire minutt før ordinær tid var ute.

  I ekstraomgangane var KBK klart best og avgjorde med to mål. Brynjulfur Willumsson scora tre av KBKs mål, deriblant begge i ekstraomgangane.

  Også Stabæk fekk tøff motstand. Først fem minutt på overtid av andre ordinære omgang sikra Kornelius Normann Hansen 1-0 over Follo.

  Stort lettare var det ikkje for Odd. Det måtte ein straffe i det 89. minutt til før Eik blei slått 1-0.

  Dei andre eliteserieklubbane som var i cup-aksjon laurdag, tok klar sigrar. Runderekorden stod Tromsø for, med 11-0 over Skånland.

  Brann knuste Bjarg med 5-0, og Lillestrøm slo FuVo 4-0

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Slet seg til seier i åpningskampen

  Anders Mol og Christian Sørum fikk store problemer mot Chris McHugh og Damien Schumann fra Australia.

  Kampen endte 21-18, 18-21 og 15-13.

  Norge kom til OL som en av de store favorittene, og begynte også bra i sin første kamp i gruppespillet. Duoen vant det første settet mot Australia.

  I det andre settet fikk imidlertid Mol og Sørum store problemer mot et lag som viste overraskende lite respekt for verdensenerne. Spesielt Chris McHugh skapte problemer for nordmennene.

  På et tidspunkt ledet australierne hele 11-3.

  Den norske duoen kjempet seg tilbake, men Australia vant til slutt det andre settet 21-18. Dermed gikk kampen til et tredje og avgjørende sett.

  Det siste settet ble svært jevnt. De to lagene fulgte hverandre hele tiden, men Norge avgjorde til slutt og vant sin første kamp i OL.

  – Det var utrolig deilig å dra det i land til slutt. Det var tungt og de presset oss hardt i dag, sier Anders Mol til NRK.

  – Jeg visste at de kunne spille god volleyball, men vi har ikke sett dem på lenge. De spiller en utradisjonell form for volleyball. Dessuten server de utrolig tøft, kommenterer Sørum.

  – Det er en boost å krige så hardt og så få igjen for det. Vi står igjen med en seier, og det er det aller viktigste.

  Mol og Sørum møter spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira i sin neste kamp mandag. Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  – Det er et vanskelig lag å spille mot, og det visste vi, sier trener Kåre Mol til NRK.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Johansen signerte med QPR

  Stefan Johansen (30) blir værende i Queens Park Rangers på permanent basis. Klubben har kjøpt ham ut av kontrakten med Fulham.

  Det får NTB bekreftet lørdag ettermiddag. Johansen skal ha skrevet under på en treårsavtale med London-klubben.

  Dermed fortsetter nordmannen karrieren i den engelske mesterskapsserien. Han var utlånt til nettopp QPR siste halvdel av forrige sesong.

  – Det kjennes veldig bra å kunne fortsette i QPR etter et fint låneopphold i vår. Jeg var fornøyd med vårsesongen for min egen del også, så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen med QPR, sier Johansen. (NTB)

  Stefan Johansen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal