Hopp til innhold

Norge vant fram, bikinitvangen kan bli opphevet: – Kjenner folk som har sagt nei

Katinka Haltvik håper flere får lyst til å spille når Norges Håndballforbund har fått med seg Det europeiske håndballforbundet (EHF) på å jobbe for nye draktregler i strandhåndball.

PenyCxYWfCU

GLADMELDING: Katinka Haltvik (t.h.) synes nye draktregler er verdt å juble for.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

– I starten syntes jeg det var kjempeubehagelig. Man blir mer opptatt av at trusa ikke skal være på avveie enn å spille håndball, sier Katinka Haltvik om sin første opplevelse med landslagsdrakten i strandhåndball.

Det internasjonale regelverket er nemlig meget spesifikt på hvordan kvinnelige strandhåndballspillere skal være kledd:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene.»

Regelverket har lenge vært omstridt. Og nå kan det bli endret, etter at Norges Håndballforbund i helga fikk igjennom sitt forslag på kongressen i Det europeiske håndballforbundet (EHF).

Har vært en begrensning

– Forslaget ble applaudert. EHF skal nå jobbe opp mot det internasjonale forbundet, ettersom dette er internasjonale regler, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

jZArKDEu_ng

FIKK MED SEG EUROPA: Håndballpresident Kåre Geir Lio fikk gjennomslag for Norges forslag.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

– Hvorfor har ikke dette skjedd før?

– Det har ikke blitt tatt opp på ordentlig vis før nå. Men vi har sett oss lei av at bekledningen skal være en begrensning for folk som har lyst til å spille strandhåndball, sier Lio.

Katinka Haltvik bekrefter at bikinitvangen har vært en begrensende faktor for idretten.

– Jeg kjenner folk som har sagt nei til å spille på grunn av reglene, sier hun til NRK.

Kroppspress

Hun forteller at de norske landslagsspillerne har jobbet aktivt for en endring.

– Vi synes det har vært dumt at spillere i Norge og andre land ikke har hatt lyst, eller ikke har hatt lov, til å være med. Det er generelt for mye kroppspress, sier Haltvik.

Kåre Geir Lio tør ikke si når et nytt internasjonalt regelverk kan være på plass.

– Det må gudene vite. Vi har lyst til at det skal tre i kraft så fort som vi klarer, men det blir når prosessene er ferdig. Vi rekker nok ikke å få det klart til OL, men neste mesterskap må være et mål, sier håndballpresidenten.

Katinka Haltvik håper det fører til at flere vil spille.

– Hvis det hjelper oss til å rekruttere flere, er det helt supert. Det skal ikke være sånn at man ikke har lyst til å være med på grunn av drakten, fastslår hun.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

  • Tysk gulltrener vil nedgradere Nagelsmann: – Bør være assistent

    Tyskland sliter også under Julian Nagelsmann. Han bør ikke være landslagssjef i neste års sluttspill, mener tidligere EM-vinner Berti Vogts.

    Nagelsmann tok over som Tyskland-trener i september etter sparkingen av Hansi Flick. 36-åringen har ikke klart å løfte laget, som står med to strake tap og kun én seier på Nagelsmanns fire første kamper.

    Før ansettelsen steppet landslagsdirektør Rudi Völler inn som vikar og ledet Tyskland til 2-1 over Frankrike.

    – Rudi Völler må være landslagssjef, mens Julian Nagelsmann bør være hans assistent. For meg er det veien å gå hvis vi ønsker å være suksessfulle i EM, sier Vogts til Bild.

    Neste års sluttspill spilles i nettopp Tyskland. Vogts er fortsatt den siste treneren til å ta nasjonen til en EM-tittel (1996).

    – Vår beste prestasjon på årevis kom under Rudi mot Frankrike. Han har mye kunnskap og mye mer erfaring enn Nagelsmann, påpeker Vogts.

    Völler var tysk landslagssjef mellom 2000 og 2004. Han ledet Tyskland til VM-finalen i 2002, men ga seg etter exiten i EMs gruppespill to år senere. (NTB)

    Germany Turkey Soccer
    Foto: Markus Schreiber / AP
  • Dopingtest-trøbbel før OL i 2026: – Et kappløp med tiden

    De italienske arrangørene av vinter-OL i 2026 er usikre på om dopingtester kan analyseres i vertslandet. Italias eneste Wada-godkjente testarena er for liten.

    – Vi er i et kappløp med tiden, og vi har ikke mer å tape, sier laboratoriets direktør Francesco Botre.

    Verdens antidopingbyrå (Wada) var i 2017 på befaring på FMSI-laboratoriet i Roma. Der ble arbeidet laboratoriet gjorde godkjent, men det ble samtidig gitt beskjed om at det var for lite og for nært utøverne.

    Rundt testbygget ligger arenaer for rugby, fektehaller og et treningssenter for Italias OL-komité. Det mener Wada knytter for tette bånd til antidopingarbeidet.

    – De fortalte oss at vi hadde to år på å utvide anlegget, men i mellomtiden ble vinterlekene i 2026 tildelt Milano-Cortina. Det var ingen måte den foreslåtte utvidelsen kunne ha håndtert økningen i testing for OL, så Wada ga oss mer tid, sier Botre.

    I OL skal 150 tester analyseres hver dag. Det vil ta det årlige tallet opp til 20.000, noe som er 8000 mer enn ellers.

    Den «olympiske belastningen» vil være en tilnærmet umulig oppgave for de 25 ansatte ved det 400 kvadratmeter store laboratoriet i Roma. Til sammenligning er størrelsen på testarenaen for neste års Paris-OL på 3000 kvadratmeter.

    I alt vil det koste om lag 233 millioner kroner å flytte testarena under OL. Det er medregnet driftskostnadene under lekene.

    Wada krever at et testsenter skal være operativt minst ett år før OL-start. Dermed begynner Botre og co. å få det travelt. OL starter i februar 2026.

    Hvis testsenteret i Roma ikke blir klart, må testingen gjørs utenlands, enten i Paris eller Köln, skriver AFP. (NTB)

    Antidoping Norge
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Omstridt dansk dressurrytter får ikke delta i OL

    Andreas Helgstrand får ikke være en del av det danske landslaget i dressurridning i 2024. Fungerende generalsekretær i det danske rytterforbundet, Jakob Ravnsbo, sier til Nordjyske at det dermed ikke blir noe OL for Helgstrand.

    – Det er helt utelukket, sier Ravnsbo.

    Helgstrand har vært i hardt vær etter en dokumentar på dansk TV 2, som med skjult kamera viste det som eksperter har beskrevet som mishandling og vold mot Helgstrands hester.

    Den danske 46-åringen har blant annet en OL-bronse i lagkonkurransen i dressurridning fra 2008. Bronse ble det også i samme øvelse i årets EM.

    – Jeg har alltid vært stolt over å representere Danmark på landslaget, og jeg hadde sett frem til å kanskje ri for Danmark i OL, sier Helgstrand til Nordjyske, og legger til at han derfor er lei seg for forbundets beslutning, men at han tar den til etterretning.

    Andreas Helgstrand
    Foto: Susan Walsh / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal