Polsk hopplegende ville ha laget vekk fra Norge – presidenten sendte eget fly

TRONDHEIM (NRK): De polske hopperne var redde for å bli værende i Norge etter at Raw Air-turneringen ble avlyst torsdag. Da fikk hopplegenden Adam Malysz hjelp fra den polske presidenten.

-

PÅ PLASS: Tidlig fredag morgen var det polske landslaget på Værnes. Adam Malysz (t.v) hadde ordnet et eget fly - sendt av presidenten.

Foto: Brede Bleiklie Thomassen / NRK

– Jeg vet ikke om jeg skal være glad, redd eller bekymret. For vi vet ikke hvordan vi kommer hjem, eller når vi kommer hjem. Det er rart. Min prioritering er å komme hjem til min kone, og det er mitt eneste ønske nå.

Det sa den polske Raw Air-vinneren Kamil Stoch til NRK etter at det torsdag ble klart at resten av rennene i verdenscupen ble avlyst på grunn av koronaviruset.

De polske hopperne hadde fly hjem mandag, men var redde for at de måtte bli værende i Norge på ubestemt tid.

Stoch

BEKYMRET: Kamil Stoch vant Raw Air etter at turneringen ble stoppet torsdag. Men det han ønsket mest, var å komme hjem.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Da tok Adam Malysz, som er sportssjef for det polske hopplandslaget, grep.

Den tidligere verdensmesteren kom med et ønske til den polske presidenten, Andrzej Duda, via tv-stasjonen TVP torsdag ettermiddag.

Han ønsket at det polske hopplandslaget skulle hentes av et fly å fort som mulig.

Da bestemte presidenten seg for å sende et regjeringsfly.

«President Andrzej Duda sender et fly til Trondheim, slik at vi kommer oss kjapt hjem fra Norge til vårt land. Tusen hjertelig takk på vegne av hele hopplandslaget», skrev Malysz på sin Facebook-side torsdag kveld.

Fredag la sportsministeren i Polen ut dette bildet på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Veldig viktig for oss

NRK møter Adam Malysz tidlig fredag morgen. Han har dårlig tid i det han haster ut fra hotellet på vei mot flyplassen.

– Det var veldig viktig for oss å komme oss hjem. Og jeg synes dette var en veldig god beslutning fra regjeringen vår, sier Malysz til NRK.

Vi følger den tidligere verdensmesteren og resten av laget til Værnes. Der venter flyet som skal ta dem hjem.

– Hva vil du si til presidenten?

– Tusen hjertelig takk, sier han smilende.

Lundby og Malysz

HISTORISKE: Adam Malysz og Maren Lundby er de eneste hopperne som har vunnet verdenscupen sammenlagt tre år på rad.

Foto: Brede Bleiklie Thomassen / NRK

– Jeg har vært bekymret

Kamil Stoch vant Raw Air-turneringen, men delte sine tanker overfor situasjonen etter at turneringen ble avlyst torsdag.

Fredag er han lykkelig for at han kommer seg hjem.

– Jeg har vært bekymret, som alle andre. Men jeg er glad for at vi kommer oss hjem, sier Stoch til NRK i det han haster ut i bussen som skal kjøre laget til flyplassen.

Stoch

VINNER: Kamil Stoch var glad for å komme seg hjem.

Foto: Brede Bleiklie Thomassen / NRK

Den polske hopperen Dawid Kubacki, som vant den tysk-østerrikske hoppuka, forteller at laget har vært bekymret for situasjonen med koronaviruset.

– Jeg er veldig glad for at vi kommer oss hjem. Vi tenker på dette. Vi vet ikke om vi er syke og er redd for å møte folk og smitte dem. Vi prøver å holde oss unna sykdommen, men det er jo uunngåelig, sier Kubacki til NRK fredag morgen.

Siste nytt

 • Fluorforbud vedtatt i FIS-styret

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gradvis fase inn et forbud mot fluorprodukter med mål om fullstendig nulltoleranse fra 2022/23-sesongen. Det ble vedtatt da styret i FIS holdt videomøte mandag.

  Allerede i fjor høst ble det besluttet at et fluorforbud skulle innføres i alle grener innen FIS, men styret ser at det kan bli vanskelig å ha en nullgrense allerede fra kommende sesong.

  I en pressemelding fra forbundet heter det at man skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller gjennom sommeren, og at resultatene derfra skal være med på å sette en grense for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

  Det vil innføres fluorkontroller i start- og målområdene i skirenn allerede fra november i år.

  Ski
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Ingen positive koronatester

  Norges Fotballforbund konkluderer med at fase 1 av gjenstarten av toppfotballen har vært vellykket, men ber eliteserieklubbene vente med treningskamper.

  Det opplyser NFF i en pressemelding om den første evalueringsrapporten av den såkalte testpiloten for fotballen.

  – Treningskamper er en naturlig og viktig del av treningen inn mot sesongstart, og det er bred enighet i idrettsmedisinske miljøer om at treningskamper er viktig for å forebygge skader. NFF har likevel bedt klubbene vente med treningskamper de første to ukene, ettersom fellestreninger med kamp vil innebære noe reising, særlig for klubber helt nord i landet, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

  Eliteserien 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Superligaen i England avsluttet

  De to øverste divisjonene i engelsk fotball for kvinner ble mandag avsluttet med umiddelbar virkning. Nå skal det diskuteres hvordan man skal avgjøre seriene.

  Englands fotballforbund (FA) skriver i en pressemelding at beslutningen om å avslutte sesongene i superligaen og mesterskapsserien er tatt i kvinnefotballens beste interesse.

  Dette skjer samtidig som at herrefotballen i Premier League prøver å få startet opp i juni.

  Britain Soccer Women's Super League
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal