NRK Meny
Normal

Her søker politiet etter dop hos det kasakhstanske laget

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): Politiet har gjennomført en razzia mot det kasakhstanske skiskytterlandslaget. De skal ha beslaglagt medikamenter og medisinsk utstyr.

VM i skiskyting 2017

DRAMATIKK I VM: Fra razziaen mot landslaget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Like før VM i skiskyting ble innledet torsdag med mix stafett, kom nyheten om en razzia mot et av deltagerlagene.

Politiet gjennomførte en undersøkelse hos det kasakhstanske laget natt til i dag. 30 politibetjenter var involvert i razziaen mot hotellet der utøverne bodde.

Skiskyrting

Fra pressekonferansen om razziaen mot det kasakhstanske skiskytterlandslaget. På bildet: Vincenz Kriegs-Au, pressetalsmann for Criminal Intelligence Service i Østerrike.

Representanter for politiet og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bekrefter at medikamentene ble beslaglagt på de aktuelle utøvernes rom.

Medikamentene og medisinene er nå tatt hånd om av antidopingbyrået i Østerrike, Nada.

– Det er forferdelig trist. Hvis det stemmer at de har funnet ulovlige midler, så er det forferdelig at folk ikke lærer, sier president i Det norske skiskytterforbundet, Erlend Slokvik til NRK.

Fant forskjellige medisiner

Politiet bekreftet under en pressekonferanse at det ble gjennomført en undersøkelse hos det kasakhstanske teamet i går.

Der ble det oppdaget forskjellige medisiner og medikamenter på rommene. Det ble også funnet ampuller.

Razziaen ble gjennomført i samarbeid med IBU, og det skal ha blitt foretatt blodtester og urintester. NRK får opplyst at resultatene av prøvene ikke er klare.

– Jeg er overrasket over at de har tatt sjansen på å ta med seg så mye medisinsk utstyr, ampuller og sånt, som det ble sagt, forteller Slokvik.

Stiller til start

IBU forteller at de ble orientert om beslagene først i formiddag, og opplyser at det nå er gjennomført tester av alle kasakhstanske utøvere.

I påvente av resultatene av disse, får de likevel starte i dag.

Erlend Slokvik, president Norges Skiskytterforbund

Erlend Slokvik, president i Norges Skiskytterforbund.

Foto: Norges Skiskytterforbund

– Det sier vel litt om kulturen der. De burde ha tenkt seg om, sier Slotvik på spørsmål om at de likevel velger å stille til start.

Det som skal ha fått politiet til å få mistanke til det kasakhstanske laget var observasjoner av en privatperson som skal ha kastet flere kasser medisinsk materiell på en bensinstasjon i Øst-Tyrol i januar i år.

I kassen var det en betydelig mengde brukt medisinsk engangsmateriale som engangssprøyter, ampuller og håndskrevne notater som omhandlet doping.

Det fantes også ulike akkrediteringer til konkurranser arrangert av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

– De har fått et hint på en måte. Det minner oss litt om ting som har skjedd i sykkel tidligere, der det også har blitt fraktet mye medikamenter for lag. Det er dramatisk, sier Slokvik.

– Det viser at de har en helt annen kultur.

Det internasjonale skiskytterforbundet vedtok på den ekstraordinære kongressen i går å skjerpe dopingstraffene og går nå inn for åtte års utestengelse for dopingtatte utøvere. Det er opp til WADA å endre de nåværende straffene.

Siste nytt

 • Antonsen forlenger med Tromsø

  Kent-Are Antonsen har signert ny kontrakt med TIL. Venstrebackens nye avtale strekker seg ut 2020.

  – Jeg er veldig stolt over å kunne representere TIL i tre år, og så er det greit å få det ut av verden, sier Antonsen til klubbens hjemmeside.

  Motorsaga
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Tre kamper utsatt

  Tre kamper i Toppserien er utsatt, melder NFF. Lørdagens oppgjør mellom Stabæk og Avaldsnes ryker. Det samme gjør to kamper i 2. runde: Avaldsnes-Klepp og Kolbotn-Røa.

  Utfordrende baneforhold er årsaken, nye kampdatoer er ikke klare.

  Semifinale i NM-cupen fotball kvinner 2017: Avaldsnes - Arna-Bjørnar (1-0).
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • VG: Martinsen tilbake til NHL

  Andreas Martinsen hentes opp til NHL-laget Chicago Blackhawks, melder VG.

  Han har spilt for farmerlaget Rockford IceHogs de siste månedene, men hentes nå opp til Chicago. Han kan få debuten natt til onsdag, mot gamleklubben Colorado Avalanche.

  Andreas Martinsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag