Pettersen: – Ja, jeg har jukset med vilje

BEITOSTØLEN (NRK): På spørsmål om hva det verste tilfellet av «smugskøyting» Øystein Pettersen har sett, trekker han fram en historie om seg selv.

Øystein Pettersen

JUKS: Øystein Pettersen innrømmer at han har smugskøytet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Da må jeg trekke fram meg selv som skøytet under NM på Voss i 2012. Jeg løp fiskebein og skøytet rundt en sving, det er det verste jeg har sett, innrømmer Øysten Pettersen når han blir bedt om å trekke fram det verste eksemplet han har med «smugskøyting» i renn.

– Du jukset bevisst?

– Jeg gjorde det da, ja.

– Ikke bare de med blanke ski som jukser

Denne helgen stiller Team United Bakeries-løperen til start under sesongåpningen på Beitostølen. Der det vil bli slått hardt ned på de som skøyter under de klassiske rennet.

På vårmøtet i FIS ble det vedtatt at juryen ikke lenger trenger bildebevis. Det holder at to jurymedlemmer har sett samme forseelse. Utøverne har også mistet retten til å forklare seg.

Det betyr at juryen kan straffe en løper midt i løpet. Jukser man i første sving, kan man bli diskvalifisert der og da.

– Jeg synes det er bra at det skal følge godt med. Og så synes jeg det er trist hvis de bare skal følge med på de som går uten feste. Det handler om å ta de som jukser, og enten man går med eller uten feste er det ikke lov i jukse, sier Pettersen.

– Mener du at det er for mye juksing?

– Ja, jeg mener det. Men jeg tror ikke mange jukser bevisst.

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen gjør ingen forsøk på å framstille seg selv som bedre enn andre når det gjelder smugskøyting. Her er han på Beitostølen før sesongåpningen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Vil ha klare regler

Pettersens lagkamerat, Simen Østensen, stiller til start på Beitostølen i sesongåpningen uten feste. Han tror man fort kan se en vinner med blanke ski fredag om føret er raskt.

– Jeg synes det er på sin plass. Skal man få bukt med det må man slå hardt ned. Det må være en klar linje om at bryter du reglene så er det grunnlag for disk, sier Østensen.

Også Johan Kjølstad, som er tilbake etter å ha fått forrige sesong ødelagt av skade, er positiv til oppryddungen.

– Man skal ikke skøyte i klassisk, selv ikke med blanke ski. Så hvis alle går i seg selv og følger med tror jeg det skal gå fint, sier Kjølstad og er klar på at han ikke kan komme på noen situasjon med «smugskøyting» han har dårlig samvittighet for, sier Kjølstad, som også tidligere har staket på Beitostølen.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal