Hopp til innhold

«Tutta» jobber for Solheim Cup til Norge

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no): Suzann Pettersen (32) samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Verdenstoeren håper staten vil bidra med penger for å arrangere verdens største golfturnering for kvinner.

Suzann Pettersen samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Pettersen møtte kulturminister Thorild Widvey for å snakke om et norsk golfeventyr i 2019.

– Solheim Cup er kanskje det største vi golfspillere kan spille. Golf er en individuell idrett og her får vi spille sammen som et lag. Den gleden over å vinne som et lag er helt fantastisk. Man bygger vennskap for livet og opplever øyeblikk som er helt ubeskrivelige, sier Suzann Pettersen til NRK.no.

Pettersen og kulturminister Widvey

GA KULTURMINISTEREN PUTTETIPS: Suzann Pettersen sammen med kulturminister Thorild Widvey tirsdag.

Foto: NRK

Den norske golfdronningen er i Norge på ferie. På besøk i Oslo har hun stilt opp for Norges Golfforbund (NGF) for å fri til kulturdepartementet.

Både «Tutta» og golf-Norge har nemlig satt seg et hårete mål om få arrangere golfturneringen Solheim Cup i 2019 - et av verdens største golfarrangement.

«Verdens største golfturnering»

Solheim Cup er den kvinnelige versjonen av Ryder cup, og er regnet som verdens største golfturnering for kvinner (les mer i faktaboks). Begivenheten blir TV-sendt over hele verden.

– Skal vi få frem flere toppspillere må vi få en større bredde, sier Pettersen, som ser på Solheim Cup i Norge som et «karrierehøydepunkt».

Mangler 50 millioner

Men det er bare et stort «men»: Norges Golfforbund trenger penger. Tirsdag var Pettersen og representanter fra golfforbundet derfor på besøk hos kulturminister Thorild Widvey (H) for å diskutere en eventuell pengestøtte fra regjeringen.

NGF jobber i disse dager med å utarbeide en formell Solheim Cup-søknad, og generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, avslører overfor NRK at det er snakk om et beløp på rundt 50 millioner kroner som på plass før Norge er i stand til å invitere den kvinnelige verdenseliten til Norge om seks år.

Thorild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey ønsker ikke å forhaste seg i uttalelsene om et Solheim Cup i Norge kan vente seg statlig pengestøtte.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Widvey er imidlertid avventende med å rope et høyt hurra for Solheim Cup til Norge.

– Nå er dette arrangementet litt frem i tid. Vi får ta stilling til dette når en eventuell søknad kommer, sier Widvey.

Kulturministeren har imidlertid bare rosende ord til Norges fremste golfspiller. På kulturministerens kontorer ga «Tutta» statsråden noen raske tips i putting på en enkel puttematte.

– Jeg synes det er en utrolig flott sport. Det er gøy å se på de som er virkelig gode. Jeg er kjempestolt over det Suzann har fått til. For min egen del ser jeg på det som fin mosjon. Jeg har også mitt eget golfsett, sier Widvey til NRK.

Vil at golfinteressen skal spre seg

Suzann Pettersen håper golf-Norge klarer å overbevise Widvey om at Solheim Cup fortjener statlig pengestøtte.

– Hvor stort hadde det vært for deg om Solheim Cup kom til Norge?

– Solheim Cup i Norge er like mye et kjempeløft for golfsporten som et enkeltstående arrangement. Det vil gi en voldsom hjelp på rekrutteringen til golf og få flere jenter interessert i golf, sier «Tutta» – vel vitende om at golfsporten i Norge har slitt med rekrutteringen de siste årene.

Golfsporten inntok Norge med et brak på 1990-og starten av 2000-tallet, og over hele landet ble det bygget golfbaner. Men siden midten av 2000-tallet har «golf-boomen» avtatt, og Norges Golfforbund kan fortelle om et klart fall i antall medlemmer de siste årene.

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen håper et arrangement som Solheim Cup kan løfte interessen til nye høyder.

– Vi har klare ambisjoner om at norsk golf skal vokse på nytt. I så måte er Solheim Cup et middel for at norsk golf skal skyte fart. Vi har laget en sportslig plan for hvordan vi skal få nordmenn til å fatte interesse for golf igjen. Golf kan være et frustrerende spill, så det gjelder å få folk til å se den enorme gleden som golfen kan gi deg, sier Hanssen.

Det er fire klubber som samarbeider om å få arrangere turneringen. Larvik, Losby, Miklagard og Oslo Golfklubb har tegnet seg på listen over aktuelle arrangører.

Arrangementet vil ifølge Norsk Golf koste rundt 90 millioner kroner å arrangere. Norge må skaffe finansiering for rundt 50 millioner kroner innen søknadsfristen ved årsskiftet 2014/2015. Resten finansieres gjennom globale sponsorer som allerede er knyttet til turneringen.

Suzann Pettersen vant Solheim Cup

VANT SOLHEIM CUP I SOMMER: Suzann Pettersen var kaptein på det europeiske laget som vant Solheim Cup i sommer.

Foto: ANDY LYONS / Afp

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal