Hopp til innhold

«Tutta» jobber for Solheim Cup til Norge

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no): Suzann Pettersen (32) samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Verdenstoeren håper staten vil bidra med penger for å arrangere verdens største golfturnering for kvinner.

Suzann Pettersen samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Pettersen møtte kulturminister Thorild Widvey for å snakke om et norsk golfeventyr i 2019.

– Solheim Cup er kanskje det største vi golfspillere kan spille. Golf er en individuell idrett og her får vi spille sammen som et lag. Den gleden over å vinne som et lag er helt fantastisk. Man bygger vennskap for livet og opplever øyeblikk som er helt ubeskrivelige, sier Suzann Pettersen til NRK.no.

Pettersen og kulturminister Widvey

GA KULTURMINISTEREN PUTTETIPS: Suzann Pettersen sammen med kulturminister Thorild Widvey tirsdag.

Foto: NRK

Den norske golfdronningen er i Norge på ferie. På besøk i Oslo har hun stilt opp for Norges Golfforbund (NGF) for å fri til kulturdepartementet.

Både «Tutta» og golf-Norge har nemlig satt seg et hårete mål om få arrangere golfturneringen Solheim Cup i 2019 - et av verdens største golfarrangement.

«Verdens største golfturnering»

Solheim Cup er den kvinnelige versjonen av Ryder cup, og er regnet som verdens største golfturnering for kvinner (les mer i faktaboks). Begivenheten blir TV-sendt over hele verden.

– Skal vi få frem flere toppspillere må vi få en større bredde, sier Pettersen, som ser på Solheim Cup i Norge som et «karrierehøydepunkt».

Mangler 50 millioner

Men det er bare et stort «men»: Norges Golfforbund trenger penger. Tirsdag var Pettersen og representanter fra golfforbundet derfor på besøk hos kulturminister Thorild Widvey (H) for å diskutere en eventuell pengestøtte fra regjeringen.

NGF jobber i disse dager med å utarbeide en formell Solheim Cup-søknad, og generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, avslører overfor NRK at det er snakk om et beløp på rundt 50 millioner kroner som på plass før Norge er i stand til å invitere den kvinnelige verdenseliten til Norge om seks år.

Thorild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey ønsker ikke å forhaste seg i uttalelsene om et Solheim Cup i Norge kan vente seg statlig pengestøtte.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Widvey er imidlertid avventende med å rope et høyt hurra for Solheim Cup til Norge.

– Nå er dette arrangementet litt frem i tid. Vi får ta stilling til dette når en eventuell søknad kommer, sier Widvey.

Kulturministeren har imidlertid bare rosende ord til Norges fremste golfspiller. På kulturministerens kontorer ga «Tutta» statsråden noen raske tips i putting på en enkel puttematte.

– Jeg synes det er en utrolig flott sport. Det er gøy å se på de som er virkelig gode. Jeg er kjempestolt over det Suzann har fått til. For min egen del ser jeg på det som fin mosjon. Jeg har også mitt eget golfsett, sier Widvey til NRK.

Vil at golfinteressen skal spre seg

Suzann Pettersen håper golf-Norge klarer å overbevise Widvey om at Solheim Cup fortjener statlig pengestøtte.

– Hvor stort hadde det vært for deg om Solheim Cup kom til Norge?

– Solheim Cup i Norge er like mye et kjempeløft for golfsporten som et enkeltstående arrangement. Det vil gi en voldsom hjelp på rekrutteringen til golf og få flere jenter interessert i golf, sier «Tutta» – vel vitende om at golfsporten i Norge har slitt med rekrutteringen de siste årene.

Golfsporten inntok Norge med et brak på 1990-og starten av 2000-tallet, og over hele landet ble det bygget golfbaner. Men siden midten av 2000-tallet har «golf-boomen» avtatt, og Norges Golfforbund kan fortelle om et klart fall i antall medlemmer de siste årene.

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen håper et arrangement som Solheim Cup kan løfte interessen til nye høyder.

– Vi har klare ambisjoner om at norsk golf skal vokse på nytt. I så måte er Solheim Cup et middel for at norsk golf skal skyte fart. Vi har laget en sportslig plan for hvordan vi skal få nordmenn til å fatte interesse for golf igjen. Golf kan være et frustrerende spill, så det gjelder å få folk til å se den enorme gleden som golfen kan gi deg, sier Hanssen.

Det er fire klubber som samarbeider om å få arrangere turneringen. Larvik, Losby, Miklagard og Oslo Golfklubb har tegnet seg på listen over aktuelle arrangører.

Arrangementet vil ifølge Norsk Golf koste rundt 90 millioner kroner å arrangere. Norge må skaffe finansiering for rundt 50 millioner kroner innen søknadsfristen ved årsskiftet 2014/2015. Resten finansieres gjennom globale sponsorer som allerede er knyttet til turneringen.

Suzann Pettersen vant Solheim Cup

VANT SOLHEIM CUP I SOMMER: Suzann Pettersen var kaptein på det europeiske laget som vant Solheim Cup i sommer.

Foto: ANDY LYONS / Afp

Siste nytt

 • Storhamar med råsterk borteseier mot Vålerenga

  Storhamar tok et langt stek mot NM-gull i ishockey da Vålerenga ble slått 4-2 i Oslo søndag kveld.

  De gulkledde leder nå 3-1 i kamper og kan sikre NM-gullet med hjemmeseier på Hamar tirsdag.

  NM-sluttspillet ishockey menn, 4. finalekamp: Vålerenga - Storhamar
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Glimt gikk på sesongens første poengtap

  Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

  Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

  Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

  De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

  Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
 • Vipers fullførte serien uten poengtap – går rett på sluttspillet

  Vipers Kristiansand avsluttet eliteserien i håndball med den 26. seieren på like mange forsøk da Follo ble slått 36–27 på bortebane.

  Allerede tirsdag innleder Vipers sluttspillet med første kvartfinale mot Gjerpen. Det spilles best av tre kamper.

  Eliteserien i håndball for kvinner 2024: Vipers - Fredrikstad (40-19)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal