«Tutta» jobber for Solheim Cup til Norge

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no): Suzann Pettersen (32) samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Verdenstoeren håper staten vil bidra med penger for å arrangere verdens største golfturnering for kvinner.

Suzann Pettersen samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Pettersen møtte kulturminister Thorild Widvey for å snakke om et norsk golfeventyr i 2019.

– Solheim Cup er kanskje det største vi golfspillere kan spille. Golf er en individuell idrett og her får vi spille sammen som et lag. Den gleden over å vinne som et lag er helt fantastisk. Man bygger vennskap for livet og opplever øyeblikk som er helt ubeskrivelige, sier Suzann Pettersen til NRK.no.

Pettersen og kulturminister Widvey

GA KULTURMINISTEREN PUTTETIPS: Suzann Pettersen sammen med kulturminister Thorild Widvey tirsdag.

Foto: NRK

Den norske golfdronningen er i Norge på ferie. På besøk i Oslo har hun stilt opp for Norges Golfforbund (NGF) for å fri til kulturdepartementet.

Både «Tutta» og golf-Norge har nemlig satt seg et hårete mål om få arrangere golfturneringen Solheim Cup i 2019 - et av verdens største golfarrangement.

«Verdens største golfturnering»

Solheim Cup er den kvinnelige versjonen av Ryder cup, og er regnet som verdens største golfturnering for kvinner (les mer i faktaboks). Begivenheten blir TV-sendt over hele verden.

– Skal vi få frem flere toppspillere må vi få en større bredde, sier Pettersen, som ser på Solheim Cup i Norge som et «karrierehøydepunkt».

Mangler 50 millioner

Men det er bare et stort «men»: Norges Golfforbund trenger penger. Tirsdag var Pettersen og representanter fra golfforbundet derfor på besøk hos kulturminister Thorild Widvey (H) for å diskutere en eventuell pengestøtte fra regjeringen.

NGF jobber i disse dager med å utarbeide en formell Solheim Cup-søknad, og generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, avslører overfor NRK at det er snakk om et beløp på rundt 50 millioner kroner som på plass før Norge er i stand til å invitere den kvinnelige verdenseliten til Norge om seks år.

Thorild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey ønsker ikke å forhaste seg i uttalelsene om et Solheim Cup i Norge kan vente seg statlig pengestøtte.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Widvey er imidlertid avventende med å rope et høyt hurra for Solheim Cup til Norge.

– Nå er dette arrangementet litt frem i tid. Vi får ta stilling til dette når en eventuell søknad kommer, sier Widvey.

Kulturministeren har imidlertid bare rosende ord til Norges fremste golfspiller. På kulturministerens kontorer ga «Tutta» statsråden noen raske tips i putting på en enkel puttematte.

– Jeg synes det er en utrolig flott sport. Det er gøy å se på de som er virkelig gode. Jeg er kjempestolt over det Suzann har fått til. For min egen del ser jeg på det som fin mosjon. Jeg har også mitt eget golfsett, sier Widvey til NRK.

Vil at golfinteressen skal spre seg

Suzann Pettersen håper golf-Norge klarer å overbevise Widvey om at Solheim Cup fortjener statlig pengestøtte.

– Hvor stort hadde det vært for deg om Solheim Cup kom til Norge?

– Solheim Cup i Norge er like mye et kjempeløft for golfsporten som et enkeltstående arrangement. Det vil gi en voldsom hjelp på rekrutteringen til golf og få flere jenter interessert i golf, sier «Tutta» – vel vitende om at golfsporten i Norge har slitt med rekrutteringen de siste årene.

Golfsporten inntok Norge med et brak på 1990-og starten av 2000-tallet, og over hele landet ble det bygget golfbaner. Men siden midten av 2000-tallet har «golf-boomen» avtatt, og Norges Golfforbund kan fortelle om et klart fall i antall medlemmer de siste årene.

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen håper et arrangement som Solheim Cup kan løfte interessen til nye høyder.

– Vi har klare ambisjoner om at norsk golf skal vokse på nytt. I så måte er Solheim Cup et middel for at norsk golf skal skyte fart. Vi har laget en sportslig plan for hvordan vi skal få nordmenn til å fatte interesse for golf igjen. Golf kan være et frustrerende spill, så det gjelder å få folk til å se den enorme gleden som golfen kan gi deg, sier Hanssen.

Det er fire klubber som samarbeider om å få arrangere turneringen. Larvik, Losby, Miklagard og Oslo Golfklubb har tegnet seg på listen over aktuelle arrangører.

Arrangementet vil ifølge Norsk Golf koste rundt 90 millioner kroner å arrangere. Norge må skaffe finansiering for rundt 50 millioner kroner innen søknadsfristen ved årsskiftet 2014/2015. Resten finansieres gjennom globale sponsorer som allerede er knyttet til turneringen.

Suzann Pettersen vant Solheim Cup

VANT SOLHEIM CUP I SOMMER: Suzann Pettersen var kaptein på det europeiske laget som vant Solheim Cup i sommer.

Foto: ANDY LYONS / Afp

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal