«Tutta» jobber for Solheim Cup til Norge

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no): Suzann Pettersen (32) samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Verdenstoeren håper staten vil bidra med penger for å arrangere verdens største golfturnering for kvinner.

Suzann Pettersen samarbeider med golfforbundet for å få Solheim Cup til Norge. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Pettersen møtte kulturminister Thorild Widvey for å snakke om et norsk golfeventyr i 2019.

– Solheim Cup er kanskje det største vi golfspillere kan spille. Golf er en individuell idrett og her får vi spille sammen som et lag. Den gleden over å vinne som et lag er helt fantastisk. Man bygger vennskap for livet og opplever øyeblikk som er helt ubeskrivelige, sier Suzann Pettersen til NRK.no.

Pettersen og kulturminister Widvey

GA KULTURMINISTEREN PUTTETIPS: Suzann Pettersen sammen med kulturminister Thorild Widvey tirsdag.

Foto: NRK

Den norske golfdronningen er i Norge på ferie. På besøk i Oslo har hun stilt opp for Norges Golfforbund (NGF) for å fri til kulturdepartementet.

Både «Tutta» og golf-Norge har nemlig satt seg et hårete mål om få arrangere golfturneringen Solheim Cup i 2019 - et av verdens største golfarrangement.

«Verdens største golfturnering»

Solheim Cup er den kvinnelige versjonen av Ryder cup, og er regnet som verdens største golfturnering for kvinner (les mer i faktaboks). Begivenheten blir TV-sendt over hele verden.

– Skal vi få frem flere toppspillere må vi få en større bredde, sier Pettersen, som ser på Solheim Cup i Norge som et «karrierehøydepunkt».

Mangler 50 millioner

Men det er bare et stort «men»: Norges Golfforbund trenger penger. Tirsdag var Pettersen og representanter fra golfforbundet derfor på besøk hos kulturminister Thorild Widvey (H) for å diskutere en eventuell pengestøtte fra regjeringen.

NGF jobber i disse dager med å utarbeide en formell Solheim Cup-søknad, og generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, avslører overfor NRK at det er snakk om et beløp på rundt 50 millioner kroner som på plass før Norge er i stand til å invitere den kvinnelige verdenseliten til Norge om seks år.

Thorild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey ønsker ikke å forhaste seg i uttalelsene om et Solheim Cup i Norge kan vente seg statlig pengestøtte.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Widvey er imidlertid avventende med å rope et høyt hurra for Solheim Cup til Norge.

– Nå er dette arrangementet litt frem i tid. Vi får ta stilling til dette når en eventuell søknad kommer, sier Widvey.

Kulturministeren har imidlertid bare rosende ord til Norges fremste golfspiller. På kulturministerens kontorer ga «Tutta» statsråden noen raske tips i putting på en enkel puttematte.

– Jeg synes det er en utrolig flott sport. Det er gøy å se på de som er virkelig gode. Jeg er kjempestolt over det Suzann har fått til. For min egen del ser jeg på det som fin mosjon. Jeg har også mitt eget golfsett, sier Widvey til NRK.

Vil at golfinteressen skal spre seg

Suzann Pettersen håper golf-Norge klarer å overbevise Widvey om at Solheim Cup fortjener statlig pengestøtte.

– Hvor stort hadde det vært for deg om Solheim Cup kom til Norge?

– Solheim Cup i Norge er like mye et kjempeløft for golfsporten som et enkeltstående arrangement. Det vil gi en voldsom hjelp på rekrutteringen til golf og få flere jenter interessert i golf, sier «Tutta» – vel vitende om at golfsporten i Norge har slitt med rekrutteringen de siste årene.

Golfsporten inntok Norge med et brak på 1990-og starten av 2000-tallet, og over hele landet ble det bygget golfbaner. Men siden midten av 2000-tallet har «golf-boomen» avtatt, og Norges Golfforbund kan fortelle om et klart fall i antall medlemmer de siste årene.

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen håper et arrangement som Solheim Cup kan løfte interessen til nye høyder.

– Vi har klare ambisjoner om at norsk golf skal vokse på nytt. I så måte er Solheim Cup et middel for at norsk golf skal skyte fart. Vi har laget en sportslig plan for hvordan vi skal få nordmenn til å fatte interesse for golf igjen. Golf kan være et frustrerende spill, så det gjelder å få folk til å se den enorme gleden som golfen kan gi deg, sier Hanssen.

Det er fire klubber som samarbeider om å få arrangere turneringen. Larvik, Losby, Miklagard og Oslo Golfklubb har tegnet seg på listen over aktuelle arrangører.

Arrangementet vil ifølge Norsk Golf koste rundt 90 millioner kroner å arrangere. Norge må skaffe finansiering for rundt 50 millioner kroner innen søknadsfristen ved årsskiftet 2014/2015. Resten finansieres gjennom globale sponsorer som allerede er knyttet til turneringen.

Suzann Pettersen vant Solheim Cup

VANT SOLHEIM CUP I SOMMER: Suzann Pettersen var kaptein på det europeiske laget som vant Solheim Cup i sommer.

Foto: ANDY LYONS / Afp

Sportsnyheter

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Kosovo - Norway

Disse møter Norge i EM

Gruppene for det utsatte Europamesterskapet neste sommer er klare etter kveldens trekning i Manchester. Etterpå hadde landslagssjef Martin Sjøgren grunn til å smile.

Siste nytt

 • Seier for Elverum i Hviterussland

  Emil Kheri Imsgard storspilte igjen i målet, mens Tobias Grøndahl herjet framover da Elverum tok en ny borteseier i mesterligaen håndball.

  Poengløse Mesjkov Brest ble slått 30-27 i Hviterussland. Elverum har nå tre seire og bare ett tap på sine seks første gruppekamper.

  EHF Champions League håndball gruppe A: Elverum - PPD Zagreb
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Zuccarello mulig koronasmittet

  Mats Zuccarello mister nattens NHL-kamp for Minnesota Wild mot Seattle Kraken. Nordmannen er ført opp på NHLs protokolliste for koronasmitte.

  Det opplyser klubben hans om på sin Twitter-konto. Zuccarello og Rem Pitlick er på lista over spillere som av koronarelaterte årsaker er uaktuelle for spill. Det kan bety at de er smittet eller at de er definert som nærkontakt av smittede spillere.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: Jerome Miron
 • Rekker trolig ikke landskampene

  De avgjørende VM-kvalifiseringskampene i november kommer trolig for tidlig for Sander Berge, som ennå ikke er kvitt sin hamstringskade, melder TV 2.

  Kanalen viser til Sheffield United-manager Slavisa Jokanovics uttalelser på torsdagens pressekonferanse.

  – For øyeblikket er ikke Sander en del av troppen som forbereder seg til kamper. Vi forventer at han kan begynne å jobbe med oss i løpet av landslagspausen, sa han.

  Berge har ennå ikke spilt en landskamp under Ståle Solbakkens ledelse, på grunn av ulike skader og koronasmitten han ble rammet av i september.

  Etter å ha blitt friskmeldt pådro han seg en hamstringskade under oppvarming til seriekampen mot Hull 18. september.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal