NRK Meny
Normal

– Han har stort sett gått rundt oss

TROMSØ (NRK): Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at Federico Pellegrino herjing i sprint tvinger Norge til å tenke nytt.

Slovenia Cross Country Skiing Federico Pellegrino

SKAPER HODEBRY: Italienske Federico Pellegrino er rett og slett for god akkurat nå.

Foto: Darko Bandic / Ap

– Det gjør meg litt betenkt. Han har stort sett gått rundt oss i vinter, sier Vidar Løfshus til NRK.

Fredag får landslagssjefen garantert se en norsk løper øverst på pallen etter NM-sprinten i Tromsø. Det samme har han ikke opplevd i verdenscupen i skøytesprint denne sesongen.

For i den frie teknikken har italienske Federico Pellegrino satt en ny standard i sprint – og vunnet alle renn. Italienerens dominans startet i fjor, da han vant tre av seks renn.

Et ekstra gir

Denne vinteren har Pellegrino tatt fire av fire. Og om et år skal det deles ut VM-gull i sprint, fristil.

– Han har et hurtighetsgir som vi ikke har, og til og med Petter Northug har uttalt at han ikke er så gira på å møte han i en sprintspurt. Han er veldig rask, god teknisk og behersker taktskiftene veldig godt. Så vi har et eller annet å lære, erkjenner Løfshus.

Både landslagsledelsen og de norske sprinterne har begynt å gruble på hva som skal gjøres. Sannsynligvis blir det justeringer i treningsopplegget for de norske.

Siden Arild Monsen kom inn som sprintlandslagstrener i 2013, har de norske løperne prioritert å bygge utholdenhetskapasitet. Det har de gjort med slikt hell at både Finn-Hågen Krogh og Anders Gløersen har vunnet verdenscuprenn på distanse.

Nå går det likevel mot at hurtighet prioriteres høyere.

Finn

NM-FAVORITT: Finn-Hågen Krogh står seg godt mot norsk motstand, men har sliter med å slå en italiener.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Gjør endinger

– Selv om han er liten, har han nesten høyest toppfart av alle. Han gjør noe veldig bra teknisk som kanskje jeg kan lære av, sier Finn-Hågen Krogh, Norges kanskje heteste gullkort på VM-sprinten.

– Det er så enkelt som enda mer spesifikk styrketrening og å trene med veldig raske rulleski. Det vet vi at italienerne gjør en del. Jeg tror vi må trene på litt overfart, så man får inn det tekniske i høy fart, påpeker han.

– Ja, vi har studert det han gjør når han går skirenn. Hva han gjør hjemme, det vet vi ikke, påpeker Ola Vigen Hattestad, som har både VM-gull og OL-gull i sprint.

– Når han går skirenn, har han en utrolig fin ro og har selvtillit nok til å vente med å slå til, til han har luka, påpeker Hattestad.

Lettere løype

Vidar Løfshus erkjenner at Pellegrino har et stort psykologisk overtak på Norge. Likevel vil han ikke svartmale.

– Vi må gå igjennom treninga som er gjort de to siste årene. Løypa i Lahti blir sannsynligvis litt lettere enn den som møtte oss i Falun og ikke minst i Sotsji, påpeker Løfshus.

Underforstått: Noe må gjøres. Og det haster.

Siste nytt

 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Emil Iversen går femmila

  Emil Iversen er tatt ut som fjerde mann på det norske laget til lørdagens 50 km i Pyeongchang, etter at Johannes Høsflot Klæbo trakk seg fra avslutningsdistansen. Iversen går sammen med Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug.

  Iversen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • USAs kvinner tok hockeygullet

  Finalen i ishockeyturneringen for kvinner ble en neglebitende affære mellom Canada og USA. Kampen endte 2–2 etter full tid, og kampen gikk til straffeslag.

  Der var USAs Jocelyne Lamoureux-Davidson eneste målscorer, og hun sikret USA OL-gull.

  USA
  Foto: Ed Jones / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin