NRK Meny
Normal

Pappa Prevc (!) skulle dømme i Kollen – nå snur FIS

Bozidar Prevc er pappaen til verdensener Peter (23) og kometen Domen (16). Han fikk plass i dommerpanelet og skulle gi sønnene stilkarakterer.

Prevc

SUVEREN: Peter Prevc har vært verdens desidert beste hopper denne sesongen. Her svever han under fjorårets renn i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Walter Hofer

HENTER INN ERSTATTER: FIS og renndirektør Walter Hofer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK oppdaget navnet Bozidar Prevc i FIS' offisielle program for den kommende helgen i Holmenkollen.

Når renndirektør Walter Hofer blir gjort oppmerksom på at det vil være tre blad Prevc i Kollen, svarer han:

– Vi har faktisk hatt slike tilfeller mange, mange ganger.

Renndirektøren ser først ingen problemer med å ha favorittens far som dommer, og han argumenterer blant annet med at man uansett stryker den høyeste og laveste poengsummen.

Han forklarer videre at han stoler på at dommerne gjør jobben sin skikkelig, og hvis noen mener det er et problem, står de fritt til å klage.

Når NRK ringer opp igjen for å høre om Bozidar har dømt sønnene tidligere, er Hofer usikker på om han faktisk er faren. Renndirektøren forklarer nå at de vil ta grep hvis rolleblandingen er i strid med reglene.

Så korrigerer han sin egen forklaring og sier at slike tilfeller var vanlige før det fantes klare regler.

Trekker Prevc som dommer

– Siden det er regler mot dette, stoler vi på nominasjonene fra (de nasjonale) forbundene. Vi har ikke oversikt over hva forbundene har nominert. Men siden du fant ut at dette er faren til en utøver, må vi handle deretter, sier renndirektøren.

Han forklarer at dommerne ikke kan ha nært slektskap til utøverne, og grensen går ved fedre, mødre, døtre eller sønner.

Etter å ha snakket med NRK tar Hofer grep slik at Prevc kun dømmer kvinnene og kombinertløperne i Holmenkollen, og Prevc skal erstattes med en dommer fra Norge.

Renndirektøren er klar på at FIS burde oppdaget glippen selv.

– Hvordan kunne det skje?

– Vi må stole på nominasjonene fra forbundene. Her må vi spørre det slovenske forbundet om hvorfor han er nominert. Det kunne vært hvem som helst. Navnet i seg selv (Prevc) er ikke grunn nok til å undersøke det, sier Hofer.

Pappa Tepes i hopptårnet

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen hadde i utgangspunktet ingen innsigelser mot at Prevc-brødrene skulle bli dømt av pappaen.

– Fra vår side er vi mer opptatt av at hopperne våre gjør det de kan, og vi bruker energien vår på det. Jeg velger å tro at de som blir gitt roller i vårt system innehar nødvendig objektivet uavhengig av familiære bånd, sier Bråthen.

Prevc

VANT VM I SKIFLYGING: Peter Prevc, her på toppen av VM-pallen i Kulm.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Han peker på at Mirian Tepes, faren til hopperen Jurij, lenge har vært assisterende renndirektør. Tepes vurderer vindforholdene og gir hopperne rødt eller grønt lys.

Hofer forklarer at FIS habilitetsvurderte Mirian da sønnen tok steget som hopper.

– Da FIS ble klar over konflikten, kom man frem til at Tepes ikke var nominert, men ansatt i FIS, og han jobber på et faglig grunnlag, sier Hofer.

NRK har gått gjennom dommerpanelene i verdenscupen, og Prevc har ikke dømt de to siste sesongene. Hofer er glad FIS fikk muligheten til å skifte hoppdommer før rennene i Kollen.

Siste nytt

  • NIF betalte 850.000 for omtale

    Norges Idrettsforbund betalte om lag 850.000 kroner for en avtale med nettsiden nettstedet Around the Rings i forkant av ungdoms-OL, skriver VG. Skribentparet Ed og Sheila Hula hadde som oppgave å skrive om arrangementet.

    – Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet, sier Niels Røyne i Norges Idrettsforbund til avisen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Prøve-VM fotball: Semifinale