Pappa Prevc (!) skulle dømme i Kollen – nå snur FIS

Bozidar Prevc er pappaen til verdensener Peter (23) og kometen Domen (16). Han fikk plass i dommerpanelet og skulle gi sønnene stilkarakterer.

Prevc

SUVEREN: Peter Prevc har vært verdens desidert beste hopper denne sesongen. Her svever han under fjorårets renn i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Walter Hofer

HENTER INN ERSTATTER: FIS og renndirektør Walter Hofer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK oppdaget navnet Bozidar Prevc i FIS' offisielle program for den kommende helgen i Holmenkollen.

Når renndirektør Walter Hofer blir gjort oppmerksom på at det vil være tre blad Prevc i Kollen, svarer han:

– Vi har faktisk hatt slike tilfeller mange, mange ganger.

Renndirektøren ser først ingen problemer med å ha favorittens far som dommer, og han argumenterer blant annet med at man uansett stryker den høyeste og laveste poengsummen.

Han forklarer videre at han stoler på at dommerne gjør jobben sin skikkelig, og hvis noen mener det er et problem, står de fritt til å klage.

Når NRK ringer opp igjen for å høre om Bozidar har dømt sønnene tidligere, er Hofer usikker på om han faktisk er faren. Renndirektøren forklarer nå at de vil ta grep hvis rolleblandingen er i strid med reglene.

Så korrigerer han sin egen forklaring og sier at slike tilfeller var vanlige før det fantes klare regler.

Trekker Prevc som dommer

– Siden det er regler mot dette, stoler vi på nominasjonene fra (de nasjonale) forbundene. Vi har ikke oversikt over hva forbundene har nominert. Men siden du fant ut at dette er faren til en utøver, må vi handle deretter, sier renndirektøren.

Han forklarer at dommerne ikke kan ha nært slektskap til utøverne, og grensen går ved fedre, mødre, døtre eller sønner.

Etter å ha snakket med NRK tar Hofer grep slik at Prevc kun dømmer kvinnene og kombinertløperne i Holmenkollen, og Prevc skal erstattes med en dommer fra Norge.

Renndirektøren er klar på at FIS burde oppdaget glippen selv.

– Hvordan kunne det skje?

– Vi må stole på nominasjonene fra forbundene. Her må vi spørre det slovenske forbundet om hvorfor han er nominert. Det kunne vært hvem som helst. Navnet i seg selv (Prevc) er ikke grunn nok til å undersøke det, sier Hofer.

Pappa Tepes i hopptårnet

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen hadde i utgangspunktet ingen innsigelser mot at Prevc-brødrene skulle bli dømt av pappaen.

– Fra vår side er vi mer opptatt av at hopperne våre gjør det de kan, og vi bruker energien vår på det. Jeg velger å tro at de som blir gitt roller i vårt system innehar nødvendig objektivet uavhengig av familiære bånd, sier Bråthen.

Prevc

VANT VM I SKIFLYGING: Peter Prevc, her på toppen av VM-pallen i Kulm.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Han peker på at Mirian Tepes, faren til hopperen Jurij, lenge har vært assisterende renndirektør. Tepes vurderer vindforholdene og gir hopperne rødt eller grønt lys.

Hofer forklarer at FIS habilitetsvurderte Mirian da sønnen tok steget som hopper.

– Da FIS ble klar over konflikten, kom man frem til at Tepes ikke var nominert, men ansatt i FIS, og han jobber på et faglig grunnlag, sier Hofer.

NRK har gått gjennom dommerpanelene i verdenscupen, og Prevc har ikke dømt de to siste sesongene. Hofer er glad FIS fikk muligheten til å skifte hoppdommer før rennene i Kollen.

Siste nytt

 • Sverige til kvartfinale

  Det ble dramatisk da Sverige slo Latvia 5-4 og tok seg til kvartfinale i ishockey-VM. Storfavorittene avgjorde nemlig ikke før 30 sekunder gjensto. Da satte Dennis Rasmussen inn den avgjørende scoringen i åpent mål.

  X00829
  Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters
 • Hegerberg i årets mesterligatropp

  Ada Hegerberg (23) er tatt ut i årets mesterligatropp av Det europeiske fotballforbundet (UEFA), melder NTB. Til sammen har UEFAs tekniske observatører nominert to keepere og 15 utespillere i troppen.

  De nominerte spillerne:

  Keepere: Sandra Paños (Barcelona), Sarah Bouhaddi (Lyon).

  Backer: Millie Bright (Chelsea), Amel Majri (Lyon), Wendie Renard (Lyon), Irene Paredes (Paris Saint-Germain), Lucy Bronze (Lyon), Griedge M'Bock Bathy (Lyon).

  Midtbanespillere: Vicky Losada (Barcelona), Melanie Leupolz (Bayern München), Amandine Henry (Lyon), Dzsenifer Marozsán (Lyon), Alexia Putellas (Barcelona).

  Spisser: Erin Cuthbert (Chelsea), Ada Hegerberg (Lyon), Eugénie Le Sommer (Lyon), Pernille Harder (Wolfsburg), Karen Carney (Chelsea).

  X02762
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Graham Hansen offisielt Barça-klar

  Slik NRK erfarte i forrige uke, drar Caroline Graham Hansen fra tyske Wolfsburg til Barcelona. Overgangen bekreftes overfor NRK mandag formiddag. 24-åringen kom til Wolfsburg fra Stabæk i 2014.

  Graham Hansen
  Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal