Østberg kaller avstanden til Karlsson «enorm» – legger press på seg selv før avgjørende uker

RUKA (NRK): Ingvild Flugstad Østberg ble slått med nesten to minutter av Frida Karlsson i sitt første renn på 20 måneder. Nå legger hun press på seg selv før ukene som avgjør OL-skjebnen.

Flugstad

TILBAKE I AKSJON: Ingvild Flugstad Østberg, her underveis i 10 kilometeren i Ruka lørdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg vet hva som blir forventet av meg. Og jeg er langt unna det jeg har gjort her tidligere, både når det gjelder tidsdifferanse og plassering. Det hadde jeg forventet selv også, sier Østberg til NRK etter å ha returnert til verdenscupsirkuset på OL-distansen 10 kilometer klassisk intervallstart.

Der endte hun på 33.-plass.

Etterpå legger hun press på seg selv:

– På et tidspunkt må man begynne å gå fort hvis man skal ha noe i verdenscupen å gjøre fremover. Nå var det godt å komme i gang og kjenne på det, men så må jeg på en måte håndtere litt mer dette presset rundt plassering og tidsavstand senere.

Ingvild Flugstad Østberg

COMEBACKET UNNAGJORT: Ingvild Flugstad Østberg, her i målområdet etter 10 kilometeren i klassisk i Ruka lørdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Enormt mye

Hun forteller at hun prøvde å gå alt hun hadde, men erkjenner at hun manglet det siste jaget, trykket og giret hun har på sitt beste.

Hun påpeker at det tross alt er lenge siden sist og at hun ennå ikke vet hva slags toppnivå hun har inne i år.

Men det aller viktigste var at hun endelig var på startstreken igjen.

31-åringen fra Gjøvik hadde både gledet seg og ventet lenge på dagen i dag. Det er så mye som 20 måneder siden sist hun gikk et skirenn. Siden den gangen har hun slitt med to tretthetsbrudd og ikke oppfylt deler av kravene i helseattesten.

Østberg

KJEMPET ALT HUN MAKTET: Ingvild Flugstad Østberg, her underveis i lørdagens renn i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

At hun skulle være ett minutt og 52 sekunder bak Frida Karlsson som vant, omtaler hun slik:

– Det er enormt mye.

Østberg fortsetter:

– Det er sterkt av dem som er i toppen. Jeg synes det er vanskelig å se hvor langt bak jeg kunne være i dag. Det er veldig mye, men nå har jeg ikke tenkt på de sekundene. Jeg får se på det senere.

Skulle ikke dømme seg selv nord og ned

På den 10 kilometer lange jaktstarten i fristil i Ruka søndag blir ikke Østberg å se. Hun skal matches forsiktig i returen til verdenscupen. Hun skal etter planen kun gå to skirenn til før jul. Det er 10-kilometeren i fristil på Lillehammer neste helg og samme distanse i Davos om to uker. Målet er å være klar for OL da.

På spørsmål om det er tøft å ha så mye opp til de beste og samtidig skulle levere til å bli tatt ut til OL i løpet av de neste ukene, svarer Østberg slik:

– Du får det svart på hvitt når du stiller på startstreken og får se resultatlisten. Jeg var fast bestemt på at jeg ikke skulle dømme meg selv nord og ned hvis det skulle gå dårlig i dag. Jeg får ta det for det det er og gå flere skirenn før jeg gjør opp fasit.

– Trenger noen skirenn

HpR3VDdno7w

MENER ØSTBERG TRENGER TID: Therese Johaug, her over målstreken under lørdagens 10 kilometer i Ruka, Finland.

Foto: Vesa Moilanen / AP

Therese Johaug tok seg tid til en prat med Østberg i pressesonen etter rennet. Hun er klokkeklar på at man ikke kan forvente noe mer av lagvenninnen etter så lang tid ute.

Når NRK spør om presset Østberg har på sine skuldre til å levere på få skirenn, innleder Johaug med å si at Østberg er rutinert.

– Hun har vært med på dette før. Erfaringsmessig trenger hun noen skirenn i kroppen før hun presterer på topp. Nå må vi bite tennene sammen som lag. Vi skal på hjemmebane neste helg og håper vi skal ta revansje, sier Johaug.

– Hun klarer ikke å gå fortere

At det norske damelaget har litt å gå på etter sesongens første distanserenn i verdenscupen er landslagstrener Ole Morten Iversen helt enig i. Han svarer slik på spørsmål om han hadde trodd at Østberg skulle være nærmere de beste i verden:

7ayGmw-y3HY

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ja, men det gjelder for alle, sier han om den norske laginnsatsen.

Om Østberg spesifikt er han klar på at det viktigste var å gjøre unna det første skirennet.

– Jeg tror hun håpet og trodde hun skulle gå fortere. Men hun klarer ikke å gå fortere og er ikke trent for det. Hun trenger forsiktig matching og konkurranser. Så tror jeg hun vil ha en formkurve som vil peke bratt oppover.

– Hadde forventet mer

Landslagstrener Iversen så som de aller fleste at man måtte helt ned på en tiendeplass for å finne nest beste norske bak Johaugs andreplass.

Der var nemlig Heidi Weng, hele 55 sekunder bak Frida Karlsson. Bak der igjen fulgte Lotta Udnes Weng på en 15.-plass, Ragnhild Haga ble nummer 31 og altså Østberg nummer 33. Anna Svendsen ble nummer 36.

– Jeg hadde forventet mer. Uten at jeg føler bekymring i det hele tatt. Det er tidlig i sesongen, men det er det jo også for alle. Jeg føler vi har mye å gå på, sier Iversen.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen klarte ikkje å utnytte fordelen med kvite brikker og spelte remis mot nederlandske Jorden van Foreest i Wijk aan Zee-turneringa.

  Van Foreest vant turneringa i fjor og møtte den regjerande VM-vinnaren. Begge spelarane sto med 2 poeng etter tre parti før tysdagens møte.

  Partiet starta roleg, men det begynte å skje noko meir mellom 30. og 40. trekk. Det blei remis etter 52 trekk.

  Onsdag er det kviledag. Neste runde skal spelast torsdag. Då er svenske Nils Grandelius motstandar for Carlsen, som skal spele med svart.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jon Gambrell / AP
 • EM: Tyskland svekka av korona

  Tysklands EM-tropp i handball er råka av to nye koronatilfelle og har berre 14 spelarar tilgjengeleg til kampen mot Polen i kveld.

  Begge disse laga blir norske motstandarar i hovudrunden i kampar torsdag og fredag.

  Tyskland har hatt koronatrøbbel også i før EM. Per måndag er det ni tyske spelarar som har gitt frå seg positiv koronatest.

  Tyskerne henta inn nye spelarar tysdag, men disse må gjennom et testregime før de kan inkluderast i troppen.

  Alle de seks laga i hovudrundegruppa er innlosjert på same hotell i Bratislava. Der sjekka også Noregs tropp inn tysdag.

  – Det er ei utfordring, og det er mat. Vi er sett opp for å dele matsal med Polen, seier Noregs landslagslege Thomas Torgalsen til NTB.

  Ingen spelarar eller leiarar i den norske troppen har gitt frå seg positiv koronatest i oppkøyringa til EM eller under meisterskapen.

  Johannes Golla, Tyskland
  Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters
 • God start for curling-kvinnene

  Noregs kvinnelandslag i curling fekk ein god start på VM-kvalifiseringa med 10–1 over vertsnasjonen Finland.

  Det norske laget skulle etter oppsettet møte Tsjekkia seinare tysdag, men den kampen fall bort etter at to tsjekkiske spelarar avga positive koronaprøver då dei kom til til Finland, og resten av laget hamna i karantene. Dermed forsvann ein av favorittane.

  På laget i kvalifiseringa spelar Martine Rønning, Eirin Mesloe, Mille Haslev Nordbye og skip Marianne Rørvik.

  Kristin Skaslien spelte på laget som sikra opprykk til A-gruppa i EM, men ho prioriterer opplading til OL-turneringa i miks-dobbel og blir erstatta i kvalifiseringa av Mesloe.

  Seks lag deltar i kvalifiseringa, og dei to beste går til VM i Canada i mars.

  Marianne Rørvik
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal