NRK Meny
Normal

Oslo Grand Prix-vinner dopingavslørt - skylder på vitamintilskudd

Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve. Også den norske hesten Lionel skal ha testet positivt.

Her vinner Your Highness Oslo Grand Prix.

Ifølge Trav og Galopp-Nytt skal hesten ha fått i seg grunnstoffet kobolt, som finnes naturlig blant både hester og mennesker, men ved høye konsentrasjoner kan det gi en EPO-effekt.

– Ved overdosering er det blitt brukt som et dopingmidddel i USA, sier redaktør Truls G. Pedersen til NRK.

– Nå vet vi ikke hvilke verdier det er snakk om ennå, men i og med at det er innkalt til pressekonferanse, så må vi anta at det er betydelige verdier. Siden vi snakker om noen av Europas beste hester og Europas beste trener, så er det en skandale, sier han.

Franske Fabrice Souloy har dominert europeisk travsport i over ti år.

Skylder på vitamintilskudd

Representanter fra Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var mandag på besøk hos den franske suksesstreneren i Normandie.

Der fremla de bevis for at hestene Your Highness (halvt norskeid), UN Mec d'Heripre og norske Lionel testet positivt under Oslo Grand Prix.

Hestene har alle stått i Souloys regi. Blir Souloy funnet ansvarlig, får han trolig en stor bot og lang utelukkelse.

NTB skriver at den franske treneren skylder på et vitamintilskudd.

– Vi er selvfølgelig i sjokk. Treneren hevder at grunnen til de positive prøvene er bytte av leverandør av vitamintilskudd, sier Oskar Eidsaa, som er deleier av Your Highness og som nå mister seieren og en premie på 1,5 millioner kroner.

– Dette er selvfølgelig veldig kjedelig, og det er bare å beklage hvis det stemmer. Vi vet svært lite. Dersom Your Highness hadde i seg noe feil under Oslo Grand Prix skal selvfølgelig seieren fjernes, men det er utrolig kjedelig. Som hesteeier var det det største jeg kunne oppleve, sier Eidsaa til NRK.

– Oppsiktsvekkende

Først ble det meldt at alle hester under Oslo Grand Prix hadde testet negativt, men ifølge Trav og Galopp-Nytt ble prøvene nylig testet på nytt. Nedfrysing og re-testing gjør antidopingarbeidet sikrere.

– Hvis alle tre hestene har betydelige verdier over det tillatte, er det oppsiktsvekkende. Da er det doping.

– Dette er første gang at man har testet prøvene en gang og fått et negativt resultat og så testet prøvene på nytt. Nå har man altså funnet kobolt ved andregangs testing i disse prøvene, forteller Pedersen videre.

Holder pressekonferanse

Det Norske Travselskap holder pressekonferanse om saken fredag.

Der vil styreleder Svein Morten Buer, sjefveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim, være til stede.

– Det som blir mest spennende er å få vite hvor stor mengde stoff man har funnet i disse prøvene. Er det betydelig over grenseverdien er det neppe noen tvil om at det er tilført hestene for å skape en prestasjonsfremmende effekt.

Siste nytt

 • Gir seg som Vipers-trener

  Kenneth Gabrielsen slutter som hovedtrener i Vipers Kristiansand når håndballsesongen er over. Han slutter for å ta en jobb i næringslivet. Det opplyser Vipers i en pressemelding mandag morgen.Spillerne ble informert søndag.

  Kenneth Gabrielsen
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Woods med nok en topplassering

  Pilene fortsetter å peke oppover for Tiger Woods. Søndag endte han på delt femteplass i en PGA-turnering i Florida. Rory McIlroy tok seieren. Woods endte fem slag bak McIlroy i Arnold Palmer-turneringen.

  SPO-GLF-USP-FARMERS-INSURANCE-OPEN---ROUND-TWO
  Foto: DONALD MIRALLE / AFP
 • Del Potro brøt Federers seiersrekke

  Argentineren Juan Martin del Potro overlevde tre matchballer mot verdensener Roger Federer i Indian Wells-finalen i tennis. Deretter innkasserte han seieren. Del Potro ble den første argentiner til å vinne Indian Wells.

  Indian Wells Tennis Juan Martin del Potro, Roger Federer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag