NRK Meny
Normal

Oslo Grand Prix-vinner dopingavslørt - skylder på vitamintilskudd

Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve. Også den norske hesten Lionel skal ha testet positivt.

Her vinner Your Highness Oslo Grand Prix.

Ifølge Trav og Galopp-Nytt skal hesten ha fått i seg grunnstoffet kobolt, som finnes naturlig blant både hester og mennesker, men ved høye konsentrasjoner kan det gi en EPO-effekt.

– Ved overdosering er det blitt brukt som et dopingmidddel i USA, sier redaktør Truls G. Pedersen til NRK.

– Nå vet vi ikke hvilke verdier det er snakk om ennå, men i og med at det er innkalt til pressekonferanse, så må vi anta at det er betydelige verdier. Siden vi snakker om noen av Europas beste hester og Europas beste trener, så er det en skandale, sier han.

Franske Fabrice Souloy har dominert europeisk travsport i over ti år.

Skylder på vitamintilskudd

Representanter fra Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var mandag på besøk hos den franske suksesstreneren i Normandie.

Der fremla de bevis for at hestene Your Highness (halvt norskeid), UN Mec d'Heripre og norske Lionel testet positivt under Oslo Grand Prix.

Hestene har alle stått i Souloys regi. Blir Souloy funnet ansvarlig, får han trolig en stor bot og lang utelukkelse.

NTB skriver at den franske treneren skylder på et vitamintilskudd.

– Vi er selvfølgelig i sjokk. Treneren hevder at grunnen til de positive prøvene er bytte av leverandør av vitamintilskudd, sier Oskar Eidsaa, som er deleier av Your Highness og som nå mister seieren og en premie på 1,5 millioner kroner.

– Dette er selvfølgelig veldig kjedelig, og det er bare å beklage hvis det stemmer. Vi vet svært lite. Dersom Your Highness hadde i seg noe feil under Oslo Grand Prix skal selvfølgelig seieren fjernes, men det er utrolig kjedelig. Som hesteeier var det det største jeg kunne oppleve, sier Eidsaa til NRK.

– Oppsiktsvekkende

Først ble det meldt at alle hester under Oslo Grand Prix hadde testet negativt, men ifølge Trav og Galopp-Nytt ble prøvene nylig testet på nytt. Nedfrysing og re-testing gjør antidopingarbeidet sikrere.

– Hvis alle tre hestene har betydelige verdier over det tillatte, er det oppsiktsvekkende. Da er det doping.

– Dette er første gang at man har testet prøvene en gang og fått et negativt resultat og så testet prøvene på nytt. Nå har man altså funnet kobolt ved andregangs testing i disse prøvene, forteller Pedersen videre.

Holder pressekonferanse

Det Norske Travselskap holder pressekonferanse om saken fredag.

Der vil styreleder Svein Morten Buer, sjefveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim, være til stede.

– Det som blir mest spennende er å få vite hvor stor mengde stoff man har funnet i disse prøvene. Er det betydelig over grenseverdien er det neppe noen tvil om at det er tilført hestene for å skape en prestasjonsfremmende effekt.

Siste nytt

 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters
 • Ingen endringer i hopptroppen

  Norge stiller med de samme hopperne til helgens verdenscuprenn i Finland som sist helg, i følge NTB. Det er Daniel-André Tande, Halvor Granerud, Andreas Stjernen, Johann Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Alik Keplicz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal