NRK Meny
Normal

Oslo Grand Prix-vinner dopingavslørt - skylder på vitamintilskudd

Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve. Også den norske hesten Lionel skal ha testet positivt.

Her vinner Your Highness Oslo Grand Prix.

Ifølge Trav og Galopp-Nytt skal hesten ha fått i seg grunnstoffet kobolt, som finnes naturlig blant både hester og mennesker, men ved høye konsentrasjoner kan det gi en EPO-effekt.

– Ved overdosering er det blitt brukt som et dopingmidddel i USA, sier redaktør Truls G. Pedersen til NRK.

– Nå vet vi ikke hvilke verdier det er snakk om ennå, men i og med at det er innkalt til pressekonferanse, så må vi anta at det er betydelige verdier. Siden vi snakker om noen av Europas beste hester og Europas beste trener, så er det en skandale, sier han.

Franske Fabrice Souloy har dominert europeisk travsport i over ti år.

Skylder på vitamintilskudd

Representanter fra Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var mandag på besøk hos den franske suksesstreneren i Normandie.

Der fremla de bevis for at hestene Your Highness (halvt norskeid), UN Mec d'Heripre og norske Lionel testet positivt under Oslo Grand Prix.

Hestene har alle stått i Souloys regi. Blir Souloy funnet ansvarlig, får han trolig en stor bot og lang utelukkelse.

NTB skriver at den franske treneren skylder på et vitamintilskudd.

– Vi er selvfølgelig i sjokk. Treneren hevder at grunnen til de positive prøvene er bytte av leverandør av vitamintilskudd, sier Oskar Eidsaa, som er deleier av Your Highness og som nå mister seieren og en premie på 1,5 millioner kroner.

– Dette er selvfølgelig veldig kjedelig, og det er bare å beklage hvis det stemmer. Vi vet svært lite. Dersom Your Highness hadde i seg noe feil under Oslo Grand Prix skal selvfølgelig seieren fjernes, men det er utrolig kjedelig. Som hesteeier var det det største jeg kunne oppleve, sier Eidsaa til NRK.

– Oppsiktsvekkende

Først ble det meldt at alle hester under Oslo Grand Prix hadde testet negativt, men ifølge Trav og Galopp-Nytt ble prøvene nylig testet på nytt. Nedfrysing og re-testing gjør antidopingarbeidet sikrere.

– Hvis alle tre hestene har betydelige verdier over det tillatte, er det oppsiktsvekkende. Da er det doping.

– Dette er første gang at man har testet prøvene en gang og fått et negativt resultat og så testet prøvene på nytt. Nå har man altså funnet kobolt ved andregangs testing i disse prøvene, forteller Pedersen videre.

Holder pressekonferanse

Det Norske Travselskap holder pressekonferanse om saken fredag.

Der vil styreleder Svein Morten Buer, sjefveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim, være til stede.

– Det som blir mest spennende er å få vite hvor stor mengde stoff man har funnet i disse prøvene. Er det betydelig over grenseverdien er det neppe noen tvil om at det er tilført hestene for å skape en prestasjonsfremmende effekt.

Siste nytt

 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale