Opseth: – Nå er det andre jenter som må leve den drømmen

Silje Opseth (18) drømte om å bli verdens beste kvinnelige kombinertløper. Når øvelsen nå kan bli en del av det olympiske programmet i Beijing er det for sent.

Verdenscup ski nordiske grener

HOPP: Silje Opseth valgte å fokusere på skihopp i mangel på store konkurranser i kombinert for kvinner.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For tre år siden var målet til Silje Opseth å bli kombinertsportens svar på Anette Sagen. 15-åringen satset da på å bli verdens beste i en idrett som knapt fantes, og som ikke var tilrettelagt for kvinner. Nå kan øvelsen bli en del av det olympiske programmet i Beijing i 2022. Det blir uten Opseth som la kombinertsporten på hylla og satset alt på hopp.

– Jeg vil tro at hvis det hadde vært kombinert for kvinner når jeg startet, og det var konkurranser i verdenscup, VM og OL, så tror jeg nok sjansen for at jeg hadde drevet med det den dag i dag er mye større enn det det er nå, sier hun.

Silje Opseth

BITTER: Silje Opseth har vært bitter for at det ikke være store konkurranser i kombinert for kvinner når hun satset.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Opseth ser ikke lenger noen mulighet til å bli kombinertløper og har fått større muligheter som skihopper, blant annet i OL i Peyongchang. Hun mener likevel at kombinert for kvinner på OL-prgrammet er et kjempeviktig steg i riktig retning.

– For kombinertsporten sin del er det kjempeviktig. OL er tross alt det største de kan være med på. Nå er det andre jenter som må ta fighten og leve den drømmen jeg hadde, sier hun.

Nå håper hun at dersom de kvinnelige kombinertløperne får delta i OL, vil det åpnes en mulighet for at de kvinnelige skihopperne får delta i stor bakke.

– Det er absolutt på tide.

Jevner ut kjønnsforskjellene i idretten

Kombinert er den eneste øvelsen i vinter-OL der kun menn får delta. Kristin Kloster Asen mener det er utelukkende postivt at FIS nå foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet.

– Jeg syns at hvis det er interesse for kombinert for kvinner, så er det en selvfølge at det skal være et tilbud. Så får man finne et tidspunkt der det er riktig å sette det på programmet for OL, sier Aasen.

Kristin Kloster Aasen

STØTTER FORSLAGET: Kristin Kloster Aasen mener det burde vært en selvfølge å få kombinert for kvinner inn på øvelsesprogrammet dersom det er kvinner som er interessert i å delta i øvelsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun mener grunnen til at det ikke har vært kvinnelig kombinert tidligere har med hoppdelen å gjøre, ettersom kvinnelige hoppere også har måttet kjempe om å bli en del av lekene.

– Det er vanskelig å se for seg at en idrett ikke skal ha deltakelse, fordi det er forskjell på kvinner og menn. Jeg synes det er utrolig bra dersom FIS foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet. Det viser at man tar ansvar og sørger for kjønnslikhet i idretten. Det er en gledelig nyhet.

– Det er ikke nødvendigvis noen garanti for at det skjer med engang. Så man må bare sørge for at man får til det man har ambisjoner om, sier hun.

Siste nytt

 • Kristoffersen-dom trolig neste uke

  Dommen i søksmålet Henrik Kristoffersen har rettet mot Norges Skiforbund er ventet i løpet neste uke, melder Oslo tingrett overfor NRK. – Siste nytt er at dommen kan forventes å bli avsagt i løpet av neste uke, opplyser kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett.

  Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Legendarisk Celtic-kaptein død

  Billy McNeill, kaptein på Celtic-laget som vann europacupen i 1967, er død, 79 år gammal. Han spela 790 kampar for klubben i løpet av 18 år.

  Med 2-1 over Inter i finalen i Lisboa blei Celtic det første britiske laget som vann europacupen – forløparen til dagens meisterliga.

  Alle spelarane var «local lads», oppvaksne innanfor fem mil frå Celtics heimebane i Glasgow.

  Billy McNeill
  Foto: AP
 • Dømmer toppkamp i Egypt

  Dommer Ola Hobber Nilsen skal lede toppoppgjøret mellom Pyramids FC og El Zamalek i egyptisk Premier League tirsdag kveld. Det melder VG. Hobber Nilsen var opprinnelig satt opp til å dømme Rosenborg og Strømsgodset på Lerkendal 2. påskedag.

  Ola Hobber Nilsen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal