Opseth: – Nå er det andre jenter som må leve den drømmen

Silje Opseth (18) drømte om å bli verdens beste kvinnelige kombinertløper. Når øvelsen nå kan bli en del av det olympiske programmet i Beijing er det for sent.

Verdenscup ski nordiske grener

HOPP: Silje Opseth valgte å fokusere på skihopp i mangel på store konkurranser i kombinert for kvinner.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For tre år siden var målet til Silje Opseth å bli kombinertsportens svar på Anette Sagen. 15-åringen satset da på å bli verdens beste i en idrett som knapt fantes, og som ikke var tilrettelagt for kvinner. Nå kan øvelsen bli en del av det olympiske programmet i Beijing i 2022. Det blir uten Opseth som la kombinertsporten på hylla og satset alt på hopp.

– Jeg vil tro at hvis det hadde vært kombinert for kvinner når jeg startet, og det var konkurranser i verdenscup, VM og OL, så tror jeg nok sjansen for at jeg hadde drevet med det den dag i dag er mye større enn det det er nå, sier hun.

Silje Opseth

BITTER: Silje Opseth har vært bitter for at det ikke være store konkurranser i kombinert for kvinner når hun satset.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Opseth ser ikke lenger noen mulighet til å bli kombinertløper og har fått større muligheter som skihopper, blant annet i OL i Peyongchang. Hun mener likevel at kombinert for kvinner på OL-prgrammet er et kjempeviktig steg i riktig retning.

– For kombinertsporten sin del er det kjempeviktig. OL er tross alt det største de kan være med på. Nå er det andre jenter som må ta fighten og leve den drømmen jeg hadde, sier hun.

Nå håper hun at dersom de kvinnelige kombinertløperne får delta i OL, vil det åpnes en mulighet for at de kvinnelige skihopperne får delta i stor bakke.

– Det er absolutt på tide.

Jevner ut kjønnsforskjellene i idretten

Kombinert er den eneste øvelsen i vinter-OL der kun menn får delta. Kristin Kloster Asen mener det er utelukkende postivt at FIS nå foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet.

– Jeg syns at hvis det er interesse for kombinert for kvinner, så er det en selvfølge at det skal være et tilbud. Så får man finne et tidspunkt der det er riktig å sette det på programmet for OL, sier Aasen.

Kristin Kloster Aasen

STØTTER FORSLAGET: Kristin Kloster Aasen mener det burde vært en selvfølge å få kombinert for kvinner inn på øvelsesprogrammet dersom det er kvinner som er interessert i å delta i øvelsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun mener grunnen til at det ikke har vært kvinnelig kombinert tidligere har med hoppdelen å gjøre, ettersom kvinnelige hoppere også har måttet kjempe om å bli en del av lekene.

– Det er vanskelig å se for seg at en idrett ikke skal ha deltakelse, fordi det er forskjell på kvinner og menn. Jeg synes det er utrolig bra dersom FIS foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet. Det viser at man tar ansvar og sørger for kjønnslikhet i idretten. Det er en gledelig nyhet.

– Det er ikke nødvendigvis noen garanti for at det skjer med engang. Så man må bare sørge for at man får til det man har ambisjoner om, sier hun.

Siste nytt

 • Norge jakter kvartfinale

  Norge tapte onsdag for første gang i curling-VM for blandet lag, men kan fortsatt gå rett til kvartfinale som gruppevinner. Natt til torsdag ble det nederlag med 6-8 mot New Zealand. Etter seks kamper er Norge likt med Canada på toppen av gruppen.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Rangers tapte på overtid

  Mats Zuccarello og New York Rangers tapte bortekampen mot Washington Capitals på overtid. Stillingen ble 3-4. Zuccarello fikk drøye 20 minutter på isen. Tapet mot Capitals er det femte av sju kamper spilt så langt i sesongåpningen.

  Predators Rangers Hockey
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • Slovenia-sjef fikk sparken

  Slovenias landslagssjef Tomaz Kavcic har fått sparken. Laget, som tapte for Norge i nasjonsligaen lørdag, har bare tatt ett poeng i gruppa – til tross for at de var i øverste seedingsnivå i gruppe C-divisjonen. Norge møter Slovenia borte i november.

  SOCCER-UEFA-NATIONS-SVN-CYP/
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag