Hopp til innhold

Opseth: – Nå er det andre jenter som må leve den drømmen

Silje Opseth (18) drømte om å bli verdens beste kvinnelige kombinertløper. Når øvelsen nå kan bli en del av det olympiske programmet i Beijing er det for sent.

Verdenscup ski nordiske grener

HOPP: Silje Opseth valgte å fokusere på skihopp i mangel på store konkurranser i kombinert for kvinner.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For tre år siden var målet til Silje Opseth å bli kombinertsportens svar på Anette Sagen. 15-åringen satset da på å bli verdens beste i en idrett som knapt fantes, og som ikke var tilrettelagt for kvinner. Nå kan øvelsen bli en del av det olympiske programmet i Beijing i 2022. Det blir uten Opseth som la kombinertsporten på hylla og satset alt på hopp.

– Jeg vil tro at hvis det hadde vært kombinert for kvinner når jeg startet, og det var konkurranser i verdenscup, VM og OL, så tror jeg nok sjansen for at jeg hadde drevet med det den dag i dag er mye større enn det det er nå, sier hun.

Silje Opseth

BITTER: Silje Opseth har vært bitter for at det ikke være store konkurranser i kombinert for kvinner når hun satset.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Opseth ser ikke lenger noen mulighet til å bli kombinertløper og har fått større muligheter som skihopper, blant annet i OL i Peyongchang. Hun mener likevel at kombinert for kvinner på OL-prgrammet er et kjempeviktig steg i riktig retning.

– For kombinertsporten sin del er det kjempeviktig. OL er tross alt det største de kan være med på. Nå er det andre jenter som må ta fighten og leve den drømmen jeg hadde, sier hun.

Nå håper hun at dersom de kvinnelige kombinertløperne får delta i OL, vil det åpnes en mulighet for at de kvinnelige skihopperne får delta i stor bakke.

– Det er absolutt på tide.

Jevner ut kjønnsforskjellene i idretten

Kombinert er den eneste øvelsen i vinter-OL der kun menn får delta. Kristin Kloster Asen mener det er utelukkende postivt at FIS nå foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet.

– Jeg syns at hvis det er interesse for kombinert for kvinner, så er det en selvfølge at det skal være et tilbud. Så får man finne et tidspunkt der det er riktig å sette det på programmet for OL, sier Aasen.

Kristin Kloster Aasen

STØTTER FORSLAGET: Kristin Kloster Aasen mener det burde vært en selvfølge å få kombinert for kvinner inn på øvelsesprogrammet dersom det er kvinner som er interessert i å delta i øvelsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun mener grunnen til at det ikke har vært kvinnelig kombinert tidligere har med hoppdelen å gjøre, ettersom kvinnelige hoppere også har måttet kjempe om å bli en del av lekene.

– Det er vanskelig å se for seg at en idrett ikke skal ha deltakelse, fordi det er forskjell på kvinner og menn. Jeg synes det er utrolig bra dersom FIS foreslår kombinert for kvinner på øvelsesprogrammet. Det viser at man tar ansvar og sørger for kjønnslikhet i idretten. Det er en gledelig nyhet.

– Det er ikke nødvendigvis noen garanti for at det skjer med engang. Så man må bare sørge for at man får til det man har ambisjoner om, sier hun.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal