Hopp til innhold

Oppløst i tårer i generalprøven: Nå VM-debuterer Bråten (19) i historisk renn

SEEFELD/OSLO (NRK): Den siste lagkonkurransen før VM endte i fall og tårer for VM-debutant Ingebjørg Bråten. Nå kjenner hun på nervene før den aller første lagkonkurransen for kvinner i VM.

Bråten.

Aldri før har det blitt avholdt en lagkonkurranse i hopp for kvinner i et verdensmesterskap. Men tirsdag skal verdenscupleder Maren Lundby og hoppkvinnene delta i den historiske konkurransen.

Med på laget har de Ingebjørg Bråten. 19-åringen, som debuterte i verdenscupen denne sesongen, får nå sin VM-debut i et historisk hopprenn.

– Det har gått over all forventning. Jeg gleder meg til å prøve å prestere bra for Norge, sier Bråten.

– Når det er individuell konkurranse, da er jeg ikke så nervøs. Men når det er lag så har man ikke lyst til å skuffe resten av laget og gjøre det dårligere enn det egentlig er, sier Bråten.

På spørsmål om det stresser henne at hun har svakest resultater i laget, svarer Bråten:

– Ja, på en måte så gjør det det.

– Noe en må håndtere

Maren Lundby

DEN SUVERENE ENER: Maren Lundby.

Foto: Jure Makovec / AFP

Individuelt har debutanten en 17.-plass som beste plassering i verdenscupen. Lagvenninnene har likevel troen på 19-åringen, og sier at de ikke er redd for at debutanten skal være den som skiller mellom fjerdeplass og medalje.

Lundby sier likevel at tanken om det å kunne bli «synderen» streifer de fleste.

– Det kommer garantert til å komme i det mesterskapet her også, for alle oss. Det er noe en må håndtere, sier verdenscuplederen, og påpeker at Bråten har en tendens til å levere bra i lagkonkurranser.

Falt i generalprøven

For litt over to uker siden ble Norge nummer seks i den siste lagkonkurransen før VM i slovenske Ljubno. Da falt Bråten etter å ha fått et utslag på skien etter sitt hopp i andre omgang.

19-åringen var tydelig lei seg etter fallet, og gråt idet hun gikk ut av bakken.

Bråten forteller dagen før VM-debuten at hun ikke har lyst til å skuffe laget.

Verdenscup hopp kvinner normal bakke

BEST UNDER PRESS: Bråten sier at jo mer nervøs hun er, desto bedre.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Selv om jeg på en måte gjorde det da jeg datt i Ljubno, men det har jeg lagt bak meg. Så jeg får holde meg på beina.

– Jeg tenker at det er en grunn til at jeg har fått lov til å være med. Og så får jeg bare gjøre det jeg kan, sier hun videre.

Landslagstrener Christian Meyer sier at VM i Seefeld er en erfaringsarena for Bråten.

– Hvis hun gjør sitt, er det mer enn nok. Så får resten gjøre sitt, så får vi telle opp. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det, sier han til NRK.

 • Kvinnenes lagkonkurranse kan du se på NRK1 tirsdag fra klokken 16.15.

Siste nytt

 • Blir midlertidig landslagssjef for Irland

  Tidligere Manchester United-stopper John O'Shea er ansatt som midlertidig landslagssjef for Irlands fotballherrer.

  Det bekrefter Irlands Fotballforbund på sine hjemmesider onsdag. Samtidig skriver de at en permanent løsning vil bli offentliggjort i starten av april.

  O'Shea la opp som fotballspiller i 2019. Året før spilte 42-åringen sin siste av 118 landskamper for Irland, og det er bare Robbie Keane og Shay Given som har flere kamper.

  I klubbkarrieren tilbragte den tidligere midtstopperen mest tid i Manchester United, der det ble 394 kamper mellom 1999 og 2011.

  John O'Shea
  Foto: Reuters
 • Norsk pistolbronse i EM

  Trioen Sondre Risan Haltvik, Tim Leo Hembre og Hans Wang Nøstvold skjøt til EM-bronse i luftpistol lagkonkurranse for junior onsdag.

  Den norske trioen vant overlegent over det belgiske laget, og sikret edelt metall.

  I kvinneklassen ble den norske trioen Eline Melkild Aalmo, Tiril Schüller og Ane Bjørkås Torgersen nummer sju. De ble utslått i kvartfinalen etter å ha vært femte best i kvalifiseringen.

  (NTB)

 • Saudiarabisk fond har fått tennisavtale

  Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF) har inngått en femårsavtale med ATP, den internasjonale organisasjon for herrenes profftennis.

  Med det øker kongedømmets innflytelse på internasjonal sport.

  Avtalen som ble kjent onsdag, omtales som et «flerårig strategisk partnerskap». I en felles uttalelse melder fondet og ATP at partnerskapet innebærer en «betydelig delt forpliktelse til å fremme tennis globalt».

  Noen sum for investeringen er ikke kjent, men avtalen innebærer at PIF blir offisiell navnesponsor for ATPs rankingliste. Fondet går også inn som partner for ATP-turneringene i Indian Wells, Miami, Madrid og Beijing, samt ATP-sluttspillet.

  Siden 2021 har det saudiske fondet investert tungt i flere store idretter, inkludert opprettelsen av PGA-rivalen LIV innen golf og oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle. Saudi-Arabia blir også arrangør av VM-sluttspillet i fotball i 2034.

  Landet har blitt beskyldt for «sportsvasking» ved å bruke idrett til å bedre sitt renommé internasjonalt etter massiv kritikk for håndteringen av menneskerettigheter og klimaspørsmål. (NTB)

  Tennisarena i Saudi-Arabia
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal