Hopp til innhold

Olsbu Røiseland er verdens raskeste skiskytter tross mystisk skade: – Nesten vanskelig å tro

ØSTERSUND (NRK): I ti år har Marte Olsbu Røiseland (29) slitt med å løpe, og nå er det så ille at hun har fått totalforbud mot å gjøre nettopp det. Likevel er hun verdens raskeste skiskytter i langrennssporet akkurat nå.

Stafett skiskyting damer

SUPERRASK: Marte Olsbu Røisland er i sitt livs langrennsform, til tross for en trøblet oppkjøring til sesongen.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÄN

– Det er nesten litt vanskelig å tro, sier langrennstreneren til skiskytterne, Sverre Waaler Kaas.

Marte Olsbu Røiseland avslutter en fantastisk uke i Østersund som dronninga i sporet. Hun var raskest av samtlige på begge de individuelle konkurransene (sprint og 15 kilometer) og sørget for norsk tredjeplass på singel blandet-stafetten.

I tillegg gikk hun en lynrask ankeretappe da de norske skiskytterkvinnene tok sin første verdenscupseier i stafett på sju år.

Marte Olsbu Røiseland

FORBUD: Olsbu Røiseland får egentlig ikke lov til å løpe, men løp likevel litt da hun varmet opp til stafetten i Østersund.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Hun har jo gått fortest på alle løpene hittil i år, så nå er hun best i verden, sier Waaler Kaas.

Dét til tross for at 29-åringen fra Froland har slitt med en mystisk skade som hemmer henne i treningsarbeidet i snart ti år.

Begynner å lure

– Jeg har slitt med å løpe i veldig mange år. Så har vi aldri helt funnet ut av hvorfor, men jeg har hatt litt vondt i hofta og litt vondt i kneet, forteller Olsbu Røiseland.

Ferske MR-bilder viser at det er en slitasjeskade i hoften som gjør at hun har måttet trene alternativt og unngått løping det meste av karrieren. I sommer forverret problemene seg, og hun måtte blant annet stå over landslagssamlinger og i stedet trene alene på snø i svenske Torsby.

Før årets sesong fikk hun beskjed om at hun måtte kutte ut løpingen helt om hun ville fortsette som skiskytter.

– Jeg har lært meg at jeg må bli god på andre måter enn hva som kanskje er anbefalt, forklarer hun.

Sverre Waaler Kaas

IMPONERT: Trener Sverre Waaler Kaas mener Olsbu Røiseland er best i sporet av samtlige skiskyttere i verdenscupen.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Kanskje er det nettopp derfor Olsbu Røiseland er i sitt livs langrennsform.

– Hennes alternative treningsopplegg kan kanskje være en fordel. Det er jo litt spennende da, fordi hun trener såpass annerledes fra mange andre som kan variere litt mer, og de begynner å lure på: Hva er det hun gjør som gjør treningen så ekstra bra?, sier Waaler Kaas.

Det samme tror NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Jeg er veldig imponert. Hun har måttet trene alternativt, og kanskje har hun til og med blitt bedre av å trene på en litt annen måte. Det er kun små detaljer som skal til for å bli enda litt bedre på ski.

Overbeviste herretreneren

Slitasjeskaden gjør at Olsbu Røiseland har måttet trene mindre enn lagvenninnene, og nesten alle hardøktene hennes har vært skøyting fordi hun ikke kan løpe. Derfor har hun fokusert på å ha høyest mulig kvalitet på enhver treningsøkt.

Egil Kristiansen

VAR SKEPTISK: Egil Kristiansen er en forkjemper for løpetreninger.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Men ikke alle har vært overbevist om at et alternativt treningsopplegg uten løping er noen suksessoppskrift. Olsbu Røiseland forteller at særlig herrelagets langrennstrener, Egil Kristiansen, har vært skeptisk.

– Han er jo veldig på at man må løpe og løpe og løpe. Så det er veldig kult å bevise at man ikke alltid trenger å løpe hele tiden for å ta steg, sier hun og smiler bredt.

Og selv Kristiansen har latt seg imponere av 29-åringens sesongstart, selv om han fortsatt mener løping som basistrening er en viktig del av norsk langrenns og skiskytings suksesshistorie.

– Marte har vist at det går an å utvikle seg uten så veldig mye løping. Det viser hva som bor i Marte. Det blir ofte en utfordring å få motiverende nok økter om man har noen begrensede faktorer som ikke å kunne løpe. Men Marte har som sagt vist at det går an, og hun bør være et eksempel for andre som også har en skade, skriver han i en SMS.

  • Denne helgen flytter verdenscupsirkuset seg videre til østerrikske Hochfilzen, der det skal gås sprint fredag, stafett lørdag og jaktstart søndag. Sjekk NRKs sendeplan her.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal