Hopp til innhold

Oliver Solberg (14) vurderer å kjøre for Sverige

Oliver Solberg har planer om å kjøre i pappa, Petters, bilspor. Men om han vil kjøre for Norge eller Sverige er usikkert.

Norsk eller svensk? Det er spørsmålet for 14 år gamle Oliver Solberg. Sønnen til Petter Solberg imponerte bak rattet i Portugal denne uken - og med norsk far og svensk mor blir det kamp om hvilket flagg han skal ha på bilen sin.

USIKKER: Oliver Solberg kan velge mellom å kjøre for Norge eller Sverige.

– Nå kom vi ut på en ganske svakt punkt som vi snakker om hjemme, smiler Petter Solberg i det han får spørsmål om hvilken nasjon sønnen vil kjøre for i framtiden.

Oliver Solberg blir nemlig sett på som et stort talent innenfor motorsporten. Dagen etter pappa, Petter Solberg, vant årets første rallycrossrunde i Portugal, fikk sønnen testkjøre for rallycrosslaget Set Promotion.

– Det var kjempegøy. De sier at jeg at jeg var en av de raskeste der, så det var morsomt, sier Oliver Solberg til NRK.

Petter: – Vil at han skal kjøre for Norge

Han virker sikker i saken på at han skal fortsette å satse bak rattet. Men med en svensk mor og norsk far kan han velge hvilken nasjon han skal kjøre for.

– Jeg er norsk, så jeg vil jo at han skal kjøre i Norge, sier Petter Solberg til NRK.

Men for øyeblikket både bor 14-åringen i Sverige og kjører med svensk lisens. Skal man kjøre rallycross på et høyere nivå, må man være minst 16 år gammel. Men i enkelte land er det mulig å søke om dispensasjon for å kjøre som yngre utøver. Dette er et alternativ for Oliver.

JAPAN

SKAL TIDLIG KRØKES: Oliver har vært med pappa Solberg rundt om på konkurranser.

Foto: ISSEI KATO / REUTERS

– 14-åringer trenge ikke å kjøre bil. Men han elsker å kjøre crosskart, og han skal gjøre det i hele år. Men vi har spurt om han er interessert i å prøve, og det er jo et eget valg han tar. Oliver bestemmer selv, sier pappa Petter.

Han er opptatt av at sønnen skal ta et selvstending valg når han blir 18 og myndig.

Kan kjøre med internasjonal lisens

Hallgeir Raknerud er generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklub. Han kjenner Solbergfamilien godt og håper minstemann Solberg vil kjøre i rødt hvitt og blått i framtiden.

– Vi er jo så heldige i Norge at vi har mange Solberger. Jeg har sagt til min kollega i det svenske forbundet at det er greit de har Oliver nå. Vi har jo Petter, Henning og Oskar. Men det er bare på lån, ler han.

–​ Man kan kjøre rallycross internasjonalt med en internasjonal lisens fra man er 14 år gammel. Har han det, kan han kjøre hvor som helst. Også er det noen forskjeller på nasjonale regler, men vi vil jo gjerne se Oliver kjøre i Norge, legger Raknerud til.

Siste nytt

 • Mol og Sørum finaleklare i Doha

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for finale i verdenstouren i Doha etter seier mot italienske Adrian Carambula og Alex Ranghieri.

  De norske gutta vant semifinalen 2-1 i sett med sifrene 21-16, 18-21, 15-12 over italienerne. Dermed er Mol og Sørum klare for finale i den første turneringen av 2023-sesongen.

  I finalen møter duoen vinneren av den andre semifinalen som spilles mellom svenske David Ahman/Jonatan Hellvig og polske Bartosz Losiak/Michal Bryl. Finalen i Doha-turneringen spilles søndag kveld.

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heljapansk i Willingen da de norske ble frahoppet

  Silje Opseths finalehopp på 134 meter ble den norske beholdningen i det siste verdenscuprennet før VM i Willingen. Japans Yuki Ito seiret. Opseth ble nummer 11.

  Mens de fire norske hopperne hadde problemer med å ta seg over 120 meter, var japanske Yuki Ito i en klasse for seg. Hun hadde 137- og 135,5 meter og vant foran to landskvinner.

  Nozomi Maruyaham hadde 133 og 136,5 meter endte på annenplassen. Veteranen Sara Takanashi hadde 137,5 og 133 meter og sikret tredobbelt japansk.

  Silje Opseth
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP
 • Hyperventilerte og brøt sist uke – gikk Norge inn til stafettseier

  Silje Theodorsen fikk en skikkelig opptur etter sist ukes dramatikk. Hun ble sendt ut i tet sammen med Tyskland på den siste etappen.

  Men dramaet om topplasseringene på stafetten var ikke ferdig før en god stund etter målgang. For premieutdelinga lot vente på seg, og etterhvert ble Tyskland disket fra sin andreplass.

  De skulle egentlig ha stilt opp med Coletta Rydzek på ankeretappen, men hun ble syk og måtte erstattes med Sofie Krehl. Det hadde de glemt å si fra om til FIS før start, og dermed ble laget disket.

  – Det er en enormt kjedelig måte å bli diska på. Da er det bedre å gjøre en feil i løypa, enn en sånn papirfeil. Men regler er regler. Selv om det er enormt kjedelig for dem, sier Ingvild Flugstad Østberg til NRK.

  Dermed ble Sverige nummer to, mens USA tok den siste pallplassen.

  Tyskland gikk i tet sammen med Theodorsen på den siste etappen, men noen kilometer før mål gikk Norges ankerkvinne på en langspurt og sikret Norge stafettseier i VM-generalprøven.

  – Jeg var så nervøs. Ingvild sa faktisk: «Hold roen», da vi veksla. Og det hjalp veldig. Jeg tror at når man først går uti der så må man tenke på sitt løp og spille på sine styrker. Så dårlig som jeg sov i natt er lenge siden faktisk, sier Theodorsen til NRK.

  Østberg var helt avgjørende for Norge. Hun tok igjen en 15 sekunders luke opp til Sverige i tet, og sendte Theodorsen ut med nesten et halvt minutt ledelse ned til de gule og blå.

  – Jeg sa vel gå smart eller behold roen? Det var det jeg klarte å få ut der ved veksling. Jeg tror hun hadde gjort det uansett, men man får jo prøve å gi noen gode råd da. Jeg er veldig imponert over Silje, sier Østberg til NRK.

  Dette var en skikkelig revansj for Theodorsen, som måtte bryte 20 kilometeren sist helg. Da gikk hun seg helt tom for pust, la seg ned i løypa og begynte å hyperventilere. Til slutt ble hun kjørt ut med snøskuter.

  – Hadde du sett denne komme for en uke siden?

  – Nei, det hadde jeg ikke. Det går opp og ned i langrenn, sier Theodorsen til NRK.

  Norge lå en del sekunder bak etter de to første etappene på stafetten i Toblach. Anne Kjersti Kalvå slet, og måtte slippe i motbakken på sin sisterunde.

  – Det er det stiveste jeg har vært i år tror jeg. Jeg måtte prøve å krige og holde følge så lenge jeg kunne. Jeg går mot verdens beste skiløper per dags dato. Det ble tøft oppe i bakken der, måtte bare prøve å henge så lenge jeg kunne, sier Kalvå til NRK.

  NM ski Gjøvik
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste