NRK Meny
Normal

Oliver Solberg (14) vurderer å kjøre for Sverige

Oliver Solberg har planer om å kjøre i pappa, Petters, bilspor. Men om han vil kjøre for Norge eller Sverige er usikkert.

Norsk eller svensk? Det er spørsmålet for 14 år gamle Oliver Solberg. Sønnen til Petter Solberg imponerte bak rattet i Portugal denne uken - og med norsk far og svensk mor blir det kamp om hvilket flagg han skal ha på bilen sin.

USIKKER: Oliver Solberg kan velge mellom å kjøre for Norge eller Sverige.

– Nå kom vi ut på en ganske svakt punkt som vi snakker om hjemme, smiler Petter Solberg i det han får spørsmål om hvilken nasjon sønnen vil kjøre for i framtiden.

Oliver Solberg blir nemlig sett på som et stort talent innenfor motorsporten. Dagen etter pappa, Petter Solberg, vant årets første rallycrossrunde i Portugal, fikk sønnen testkjøre for rallycrosslaget Set Promotion.

– Det var kjempegøy. De sier at jeg at jeg var en av de raskeste der, så det var morsomt, sier Oliver Solberg til NRK.

Petter: – Vil at han skal kjøre for Norge

Han virker sikker i saken på at han skal fortsette å satse bak rattet. Men med en svensk mor og norsk far kan han velge hvilken nasjon han skal kjøre for.

– Jeg er norsk, så jeg vil jo at han skal kjøre i Norge, sier Petter Solberg til NRK.

Men for øyeblikket både bor 14-åringen i Sverige og kjører med svensk lisens. Skal man kjøre rallycross på et høyere nivå, må man være minst 16 år gammel. Men i enkelte land er det mulig å søke om dispensasjon for å kjøre som yngre utøver. Dette er et alternativ for Oliver.

JAPAN

SKAL TIDLIG KRØKES: Oliver har vært med pappa Solberg rundt om på konkurranser.

Foto: ISSEI KATO / REUTERS

– 14-åringer trenge ikke å kjøre bil. Men han elsker å kjøre crosskart, og han skal gjøre det i hele år. Men vi har spurt om han er interessert i å prøve, og det er jo et eget valg han tar. Oliver bestemmer selv, sier pappa Petter.

Han er opptatt av at sønnen skal ta et selvstending valg når han blir 18 og myndig.

Kan kjøre med internasjonal lisens

Hallgeir Raknerud er generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklub. Han kjenner Solbergfamilien godt og håper minstemann Solberg vil kjøre i rødt hvitt og blått i framtiden.

– Vi er jo så heldige i Norge at vi har mange Solberger. Jeg har sagt til min kollega i det svenske forbundet at det er greit de har Oliver nå. Vi har jo Petter, Henning og Oskar. Men det er bare på lån, ler han.

–​ Man kan kjøre rallycross internasjonalt med en internasjonal lisens fra man er 14 år gammel. Har han det, kan han kjøre hvor som helst. Også er det noen forskjeller på nasjonale regler, men vi vil jo gjerne se Oliver kjøre i Norge, legger Raknerud til.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg