Blir ikke kvitt sykdommen: – Har innsett at min idrettskarriere er over

Han nådde alle målene han satte seg som ung, med VM-gull og OL-gull som de største høydepunktene. Nå er det slutt for Ola Vigen Hattestad (36).

Ola Vigen Hattestad

HØYDEPUNKTET: Etter et par magre sesonger slo Ola Vigen Hattestad tilbake og vant OL-sprinten i Sotsji i 2014.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det har vært en veldig vanskelig beslutning å ta, men nå har jeg altså bestemt meg for å legge skiene på hylla. Det har ikke vært lett, men nå er det sånn, sier Hattestad til NRK.

Ola Vigen Hattestad

MER TID: Ola Vigen Hattestad planlegger nå et liv uten langrenn på toppnivå hjemme på Mesnali i Hedmark.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Det betyr at åttendeplassen i Davos 11. desember 2016 blir stående som hans siste resultat. Etterpå har den rutinerte sprinteren fra Ørje i Østfold aldri fått skikk på helsa.

Så fort han har vært på vei tilbake etter en sykdomsperiode, har han blitt rammet av en ny forkjølelse.

– Det har vært to veldig, veldig krevende sesonger med veldig, veldig mye sykdom. Kroppen har fungert i noen uker, og så har jeg fått noen uker med mye forkjølelsessymptomer og aldri klart å komme i en god stim, forteller han.

– Alt har en ende

Dermed er han i samme situasjon som Ole Einar Bjørndalen. Han skulle så gjerne ha satset videre, men kroppen sier nei.

– Motivasjonen for å gå på en ny sesong er for så vidt til stede, men jeg føler ikke det er helt riktig når jeg er såpass usikker på helsa og ikke vet om jeg kan kjøre for fullt. Da har jeg bestemt meg for å kaste inn håndkleet.

– Har du fått noen forklaring på hvorfor sykdommen har forfulgt deg?

– Nei, jeg har egentlig ikke funnet ut av det. Da OL-toget gikk ved juletider, tenkte jeg at jeg skulle bruke de neste månedene til å finne ut av problemene. Det har jeg ikke gjort. Jeg har ikke funnet ut av det, og nå er vi her. Alt har en ende, og nå har jeg innsett at min idrettskarriere er over, sier han vemodig.

Fra vraking til gullhelt

Hattestad fikk sitt store gjennombrudd i 2007. Først ble han norgesmester i Meråker. Så tok han sin første verdenscupseier i kinesiske Changchun, i det siste rennet før VM i Sapporo. Der var Hattestad likevel bare reserve da Jens Arne Svartedal ble verdensmester.

– Da var jeg fortsatt ganske ung, men ikke så fornøyd med å bli vraket. Jeg satt på tribunen, så jeg har ikke de beste minnene derfra. Å bli vraket og gå som reserve i et mesterskap, det er kjedelig, sier Hattestad nå.

Revansjen skulle imidlertid komme. I Liberec i 2009 ble Hattestad først gullgutt i den individuelle sprinten. Så tok han gull i lagsprinten, sammen med Johan Kjølstad.

Kronprins Haakon og Ole Vigen Hattestad

SPRINTKONGE: Kronprins Haakon var blant gratulantene da sprintkongen Ola Vigen Hattestad ble verdensmester i Liberec i 2009.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

I OL i Vancouver 2010 skulle Hattestad ha gått lagsprinten sammen med Petter Northug. På grunn av en lett forkjølelse ga han fra seg plassen til Øystein Pettersen, som ble olympisk mester sammen med Northug.

I VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011, ble det igjen medalje. Denne gangen sølv i lagsprint sammen med Northug.

Den største triumfen

Den virkelig store triumfen skulle imidlertid komme i OL i Sotsji i 2014. Igjen kunne Hattestad havnet utenfor laget.

Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh var allerede tatt ut. Det var varslet en duell mellom Hattestad og Northug om den siste plassen, en plass det likevel lå i kotene at Northug skulle ha.

Da Hattestad, akkurat som i 2007, vant den siste verdenscupsprinten før mesterskapet, måtte han inn på laget. Det endte med at Krogh – som allerede hadde fått klarsignal – ble satt ut av laget.

– Det var veldig, veldig spesielt. Jeg reiste jo på høydeopphold med de andre, og jeg var ikke fornøyd med uttaket som var gjort, men det er klart jeg forberedte meg som om jeg skulle til OL, og prøvde å stenge alt ute. Etter seieren i Toblach følte jeg meg jo trygg på meg sjøl, at formen var på plass og at jeg skulle få lov til å gå i OL, sier Hattestad.

Han tok altså OL-gullet. Hans aller største triumf.

– Jeg hadde jo hatt noen trøblete sesonger mellom Oslo-VM og Sotsji. Å komme tilbake der og lykkes, var veldig stort. Det er noe helt spesielt å vinne i mesterskap, konstaterer Hattestad.

Ola Vigen Hattestad

GULLMANN: Ola Vigen Hattestads OL-gull fra Sotsji er hans aller største triumf.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Har nådd alle målene

Han fikk også med seg en bronse fra VM-sprinten i Falun i 2015 før sykdomsmarerittet kom og ble starten på slutten for en strålende karriere.

– Hva kommer du til å huske best?

– Det tror jeg kanskje er det fantastiske miljøet som jeg var en del av på sprintlaget, sier Hattestad, og svelger tungt.

Kulåssprinten 2018

SHOWRENN: Ørje-løper Ola Vigen Hattestad stilte til start på Kulåssprinten i Sarpsborg i mars. Det ble hans eneste renn denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Føler du at du har oppnådd alle målene du satte seg som skiløper?

– Jeg har oppnådd alle de målene jeg satte meg som ung. Underveis i karrieren setter man seg nye mål, og jeg har jo hele tiden hatt lyst til å prøve meg på langløpssirkuset. Det har vært planen. Men når helsa ikke vil være med på leken, er det greit. Jeg klarer å leve godt uten å ha nådd de målene.

Nå skal Ola Vigen Hattestad sette seg nye mål på en ny arena. Hvilken arena det blir, er ennå uklart

– Jeg har tenkt mye på hva jeg skal gjøre nå og for så vidt vært i samtaler også, men foreløpig er ikke noe klart. Det drøyer nok litt før jeg er helt sikker på hva jeg skal gjøre, men jeg tror jeg finner meg noe å gjøre.

– Tror du at du passer i en ni til fire-jobb?

– Det vet jeg ikke, det er noe av det jeg har tenkt fryktelig mye på, sier Ola Vigen Hattestad.

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Full gjenåpning av idretten

  Fra og med lørdag blir det full gjenåpning av idretten. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

  Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner etter halvannet år med strenge begrensninger.

  – En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Norsk Toppfotballsjef Lei Øverland er fornøyd:

  – Det er veldig gledelig, og dette gir full jubel ute blant supporterne. Vi ser veldig fram til å få alle tilbake til tribunene igjen, sier direktør Øverland i Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjonen til toppklubbene på herresiden, til NTB.

  Han forteller om gode tilbakemeldinger til klubbene fra dem som allerede har vært på kamper i en periode. Det er samtidig svært viktig å få muligheten til å lage enda større fotballfester.

  – Fotballen er jo noe helt annet med syngende supportere fra begge lag. Vi skal få bortesupporterne tilbake i et helt annet omfang enn vi har klart med begrensningene vi har hatt. Det blir kjempebra.

  Også resten av norsk idrett jubler for gjenåpningen.

  – Dette har vi ventet på i 18 måneder. Nå er dagen endelig kommet hvor vi får en tilnærmet normal hverdag tilbake. Endelig kan vi åpne opp dørene igjen og fylle arenaene for alle som ønsker å ta del i store idrettsøyeblikk, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Stabæk (3-0)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • VM-gull til Hagenes i sykling

  Per Strand Hagenes tok VM-gull på juniorenes fellesstart i sykling fredag morgen.

  Hagenes kjørte sterkt de siste kilometerne. Først dro han en gruppe opp til en tet-trio, før han med rundt seks kilometer igjen rykket fra alle konkurrenter.

  Derfra var det ingen som klarte å følge nordmannen. I nest siste bakke fikk han den avgjørende luka. Til slutt var nordmannen 19 sekunder foran franske Gregore.

  Sykkel-NM 2021
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal