Hopp til innhold

Bjørndalen til NRK: – Jeg har hatt hjerteflimmer i 10 år

Ole Einar Bjørndalen (44) fikk det første tilfellet av hjerteflimmer allerede i 2008. Kun de aller nærmeste har visst om hjerteproblemene.

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

Se video: Bjørndalen gir seg.

– Jeg har diskutert dette med legene i flere år og det har ikke vært sånn at «nå skal du legge opp». Det har overhodet ikke vært et tema. Man kan operere og da er det stor sjanse for at det forsvinner. Men jeg har prestert bra og da er det greit å avslutte mens leken er god.

– 2008 var første gang jeg hadde det, sier han til NRK.

– Hvordan har du greid å leve og konkurrere med det?

– Jeg lever ganske sunt og er ganske kynisk på livsstil. Jeg har kuttet ut mange ting som kunnet påvirke det flimmeret. Det gjorde jeg første gang jeg fikk det. Jeg lever restriktivt, men det har ikke vært et problem for meg, sier Bjørndalen, som forteller at han har hatt seks tilfeller av hjerteflimmer i løpet av disse årene.

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

FIKK KAKE: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Ble forbanna

Det var en svært rørt Bjørndalen som offentliggjorde at han la opp som skiskytter på tirsdagens pressekonferanse.

– Oppkjøringen startet veldig bra. Jeg fikk så et første møte med hjerteflimmer i sommer, men kom i trening igjen. Så fikk jeg en ny runde hjerteflimmer senere på sommeren.

Bjørndalen fikk så et nytt hjerteflimmer senere på høsten før det siste høydeoppholdet før sesongstart.

Ole Einar Bjørndalen er langt ifra den eneste toppidrettsutøveren som er blitt rammet av hjerteflimmer. I 2012 fikk Marit Bjørgen hjerteflimmer like før jul og valgte å droppe Tour de Ski. Også Charlotte Kalla fikk samme problemet i 2016.

Begge kom som kjent sterkt tilbake.

– Hjerteflimmer er helt OK å leve med, men når man driver toppidrett så kan man ikke ha det. Du kan ikke trene. Man må få det i vater igjen. Det går greit og har gått greit hver gang. Men man blir satt litt tilbake.

– Har du vært bekymret?

– Nei. bekymret har jeg ikke vært. Bare forbanna da jeg fikk det igjen nå i sommer.

KOMMENTAR: Når en evighet har en ende

Fortsatt motivert

– Var rådene fra legene så tydelige at du ikke hadde noe annet valg enn å legge opp?

– Så tydelig var de ikke, men jeg har hatt en vanvittig karriere og har opplevd det som alle kan drømme om. Det var rett tid å stoppe. Jeg føler at dette er en riktig avgjørelse, sier han til NRK.

– Jeg ønsker å trappe ned etter samråd med helseteamet og familien.

– Du har holdt helseproblemene godt skjult?

– Ja, det har kun vært de aller nærmeste og de som greier å holde på hemmeligheter som har visst noe.

Bjørndalen forteller imidlertid at motivasjonen til å fortsette er sterk.

– Motivasjonen er der. Til og med da jeg gikk på ski i påsken var det like moro å gå på ski, så det har ikke endret seg selv om jeg har bestemt meg for å legge opp. Jeg tror hjernen min er skrudd sånn sammen at livet må være i utvikling, innrømmer han.

– Jeg håper at jeg kan få bruke disse ressursene på noe som er fornuftig og at noen kan dra nytte av det. Så får tiden vise hva jeg lander på.

Johannes Thingnes Bø

BLE RØRT: Johannes Thingnes Bø.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Visste ingenting

NRKs ekspert Halvard Hanevold sier det var tydelig at Bjørndalen gjorde dette med tungt hjerte.

– Det var helt klart at det var helseproblematikken som gjorde at han valgte å legge opp. Ole Einar ville fortsette. Det var det ikke noe tvil om, sier han.

Johannes Thingnes Bø sier at han ikke visste noe om Bjørndalens helseproblemer før tirsdagens pressekonferanse.

– Det var fint og tungt å se, sier han om pressekonferansen.

– Du så at han hadde lyst å fortsette, men at han måtte sette ned foten. Jeg kjenner han godt - det har nok vært forferdelig å innse det, forteller Thingnes Bø.

Tiril Eckhoff tviler på at de norske skiskytterkvinnene får dra nytte av Bjørndalens kompetanse nå som han legger opp.

– Det tror jeg aldri kommer til å skje.

– Hvorfor ikke?

– Fordi dama hans er Darja Domratsjeva, ler hun.

– Jeg tror han kommer til å følge opp Darja ganske tett, legger Eckhoff til.

Les også: Hvorfor ble akkurat Ole Einar Bjørndalen best?

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

LA OPP: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP
 • Dyvik mister Beitostølen-helg

  Sverige må klare seg uten både Ebba Andersson og Anna Dyvik på start når langrennsverdenscupen fortsetter på Beitostølen kommende helg.

  Dyvik sliter med det som beskrives som «lettere symptomer» i luftveiene etter rennene på Lillehammer. Hun velger derfor å ikke starte på Beitostølen.

  Mandag opplyste Det svenske skiforbundet i en pressemelding at Ebba Andersson har testet positivt for korona. Hun skal ha lettere symptomer, men reiser hjem.

  Anna Dyvik erstattes av Jenny Solin på fredagens sprint på Beitostølen, mens Lovisa Modig får sjansen i distanserennet lørdag. Ingrid Hallquist kommer inn for Ebba Andersson. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste