Hopp til innhold

OL-vinner utestengt i åtte år etter at dopingprøve ble knust med hammer

Den kinesiske svømmeren Sun Yang (28) er utestengt i åtte år.

The Week That Was in Asia Photo Gallery

MERITTERT: Sun Yang har OL- og VM-gull.

Foto: Lee Jin-man / AP

Det bekrefter Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding fredag.

– Jeg visste at avgjørelsen skulle komme i dag, og jeg sitter og leser saken nå faktisk. Jeg regnet med at dommen skulle være klar etter at jeg var ferdig på trening, sier Norges store svømmestjerne Henrik Christiansen til NRK.

– Du har sjeldent hørt om noe så voldsomt. At dette får konsekvenser, skulle egentlig bare mangle. Det er spikeren i kista for karrieren hans, tror jeg. Åtte år er en av de hardeste straffene, men så er det et såpass grovt brudd på reglementet, da.

China Short Course Swimming Championships

HENRIK CHRISTIANSEN: Den norske svømmeren har fulgt med på saken. Han synes straffen er på sin plass.

Foto: Ng Han Guan / AP

Det var TV 2 og NTB som først omtalte saken.

– Åtte år, ja?

Sun fikk i september i fjor besøk av dopingkontrollører i sitt eget hjem og avga en blodprøve. Da kontrollørene ville forlate huset oppsto det uenighet. Kineseren ble anklaget for å ha knust en dopingprøve med hammer. Slik forklarte han saken selv:

– Dette hadde aldri skjedd om kontrollørene hadde opptrådt profesjonelt og vært i stand til å identifisere seg. Da hadde vi ikke vært her i dag. De var ikke i stand til å identifisere seg. Hvordan kunne jeg da gi dem prøven min? sa Sun.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) frikjente først Sun, men Verdens antidopingbyrå (Wada) anket avgjørelsen.

Nå må kineseren holde seg unna bassenget i åtte år.

Laster Twitter-innhold

– Åtte år, ja? Jeg husker selvfølgelig den episoden. Han har blitt tatt for noe før også. Den gangen ble det en mild dom, og du husker kanskje at det ble mye oppstyr i VM hvor flere ikke ville dele pallen med han, sier NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland.

– Det er bra at de slår så hardt ned på det. Det har nok også sammenheng med at han har svin på skogen fra før. Nå er Sun ute. Han er ferdig. Han har vært den beste langdistansesvømmeren i lang tid, men nå er det over, legger Hetland til.

Sun har blant annet tre OL-gull og ni VM-gull på merittlisten. 28-åringen er en folkehelt i Kina. Til gjengjeld er han upopulær i deler av det internasjonale svømmemiljøet og blant konkurrentene. Det kan du se i videoklippet under:

Wada fornøyde

Wada-direktør Olivier Niggli sier i en uttalelse på organisasjonens nettsted at de vil bruke tid på å lese dommen i sin helhet, men at de er fornøyde.

– Wada bestemte seg for å anke FINAs frikjennelse etter å ha nøye vurdert og senere konkludert med at det var en rekke punkter som kunne bryte med Wada-koden.

– Dagens CAS-kjennelse bekrefter at våre bekymringer var reelle og det er et betydelig resultat. Vi må nå få tid til å gjennomgå beslutningen i sin helhet, sier Niggli.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal