OL-vinner utestengt i åtte år etter at dopingprøve ble knust med hammer

Den kinesiske svømmeren Sun Yang (28) er utestengt i åtte år.

The Week That Was in Asia Photo Gallery

MERITTERT: Sun Yang har OL- og VM-gull.

Foto: Lee Jin-man / AP

Det bekrefter Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding fredag.

– Jeg visste at avgjørelsen skulle komme i dag, og jeg sitter og leser saken nå faktisk. Jeg regnet med at dommen skulle være klar etter at jeg var ferdig på trening, sier Norges store svømmestjerne Henrik Christiansen til NRK.

– Du har sjeldent hørt om noe så voldsomt. At dette får konsekvenser, skulle egentlig bare mangle. Det er spikeren i kista for karrieren hans, tror jeg. Åtte år er en av de hardeste straffene, men så er det et såpass grovt brudd på reglementet, da.

China Short Course Swimming Championships

HENRIK CHRISTIANSEN: Den norske svømmeren har fulgt med på saken. Han synes straffen er på sin plass.

Foto: Ng Han Guan / AP

Det var TV 2 og NTB som først omtalte saken.

– Åtte år, ja?

Sun fikk i september i fjor besøk av dopingkontrollører i sitt eget hjem og avga en blodprøve. Da kontrollørene ville forlate huset oppsto det uenighet. Kineseren ble anklaget for å ha knust en dopingprøve med hammer. Slik forklarte han saken selv:

– Dette hadde aldri skjedd om kontrollørene hadde opptrådt profesjonelt og vært i stand til å identifisere seg. Da hadde vi ikke vært her i dag. De var ikke i stand til å identifisere seg. Hvordan kunne jeg da gi dem prøven min? sa Sun.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) frikjente først Sun, men Verdens antidopingbyrå (Wada) anket avgjørelsen.

Nå må kineseren holde seg unna bassenget i åtte år.

Laster Twitter-innhold

– Åtte år, ja? Jeg husker selvfølgelig den episoden. Han har blitt tatt for noe før også. Den gangen ble det en mild dom, og du husker kanskje at det ble mye oppstyr i VM hvor flere ikke ville dele pallen med han, sier NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland.

– Det er bra at de slår så hardt ned på det. Det har nok også sammenheng med at han har svin på skogen fra før. Nå er Sun ute. Han er ferdig. Han har vært den beste langdistansesvømmeren i lang tid, men nå er det over, legger Hetland til.

Sun har blant annet tre OL-gull og ni VM-gull på merittlisten. 28-åringen er en folkehelt i Kina. Til gjengjeld er han upopulær i deler av det internasjonale svømmemiljøet og blant konkurrentene. Det kan du se i videoklippet under:

Wada fornøyde

Wada-direktør Olivier Niggli sier i en uttalelse på organisasjonens nettsted at de vil bruke tid på å lese dommen i sin helhet, men at de er fornøyde.

– Wada bestemte seg for å anke FINAs frikjennelse etter å ha nøye vurdert og senere konkludert med at det var en rekke punkter som kunne bryte med Wada-koden.

– Dagens CAS-kjennelse bekrefter at våre bekymringer var reelle og det er et betydelig resultat. Vi må nå få tid til å gjennomgå beslutningen i sin helhet, sier Niggli.

Siste nytt

 • Går sammen om vaksine til OL

  Pfizer har inngått en avtale med Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) om å tilby koronavaksine til involverte i Tokyo-lekene, melder nyhetsbyrået AFP.

  Leveringen til OL-involverte skal ifølge Pfizer og samarbeidsparteneren BioNTech starte i slutten av mai. Lekene starter i slutten av juli. Det er uklart om Norge vil takke ja til tilbudet.

  – Vi kjenner selvsagt til det og sitter i et OL-møte nå, men det er for tidlig å kommentere, sier Olympiatoppens lege Thomas Torgalsen til VG.

  – Vi forholder jo oss ikke til IOC, men norske myndigheter. Uansett synes jeg dette er positivt nytt. Jo flere som er vaksinert før de kommer til Tokyo, jo tryggere er det for alle, sier Gjert Ingebrigtsen til NTB.

  Vaksine
  Foto: DADO RUVIC / REUTERS
 • NFF innkalt til Qatar-møte med Fifa

  De nordiske fotballforbundene er i neste uke innkalt til et møte med Fifa om VM i Qatar.

  Det er den danske fotballpresidenten Jesper Møller som opplyser dette til nyhetsbyrået Ritzau.

  Det bekreftes også av fotballpresident Terje Svendsen overfor NTB.

  – Det er riktig at vi er invitert til et møte med Fifa i neste uke. Som kjent har Danmark, Sverige og Norge skriftlig stilt noen spørsmål til Fifa knyttet til Qatar-VM. Vår forventning er at Fifa svarer på disse spørsmålene, sier Svendsen.

  I forrige uke sendte Norges, Sveriges og Danmarks fotballforbund hvert sitt brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) med en rekke spørsmål knyttet til forholdene i Qatar.

  Møtet er kommet i stand som et resultat av disse brevene, ifølge Ritzau.

  – Som en reaksjon er vi blitt innkalt til et møte sammen med de nordiske forbundene, og vi forventer å få noen svar, sier Møller.

  – Foruten Fifa skal det være representanter fra Qatar til stede på møtet, samt fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner, legger han til.

  Arbeidarar på VM-anlegg i Qatar
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Krogh inn på nordnorsk regionlag

  Langrennsprofilen Finn-Hågen Krogh (30), som nylig ble vraket fra landslaget, blir en del av utviklingslaget Team Elon Nord-Norge for 2021/22-sesongen.

  Det opplyser Norges Skiforbund på sitt nettsted.

  Krogh røk ut av elitelandslaget da en av sprintplassene forsvant foran kommende sesong.

  Finn Hågen Krogh
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal