OL-vinner utestengt i åtte år etter at dopingprøve ble knust med hammer

Den kinesiske svømmeren Sun Yang (28) er utestengt i åtte år.

The Week That Was in Asia Photo Gallery

MERITTERT: Sun Yang har OL- og VM-gull.

Foto: Lee Jin-man / AP

Det bekrefter Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding fredag.

– Jeg visste at avgjørelsen skulle komme i dag, og jeg sitter og leser saken nå faktisk. Jeg regnet med at dommen skulle være klar etter at jeg var ferdig på trening, sier Norges store svømmestjerne Henrik Christiansen til NRK.

– Du har sjeldent hørt om noe så voldsomt. At dette får konsekvenser, skulle egentlig bare mangle. Det er spikeren i kista for karrieren hans, tror jeg. Åtte år er en av de hardeste straffene, men så er det et såpass grovt brudd på reglementet, da.

China Short Course Swimming Championships

HENRIK CHRISTIANSEN: Den norske svømmeren har fulgt med på saken. Han synes straffen er på sin plass.

Foto: Ng Han Guan / AP

Det var TV 2 og NTB som først omtalte saken.

– Åtte år, ja?

Sun fikk i september i fjor besøk av dopingkontrollører i sitt eget hjem og avga en blodprøve. Da kontrollørene ville forlate huset oppsto det uenighet. Kineseren ble anklaget for å ha knust en dopingprøve med hammer. Slik forklarte han saken selv:

– Dette hadde aldri skjedd om kontrollørene hadde opptrådt profesjonelt og vært i stand til å identifisere seg. Da hadde vi ikke vært her i dag. De var ikke i stand til å identifisere seg. Hvordan kunne jeg da gi dem prøven min? sa Sun.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) frikjente først Sun, men Verdens antidopingbyrå (Wada) anket avgjørelsen.

Nå må kineseren holde seg unna bassenget i åtte år.

Laster Twitter-innhold

– Åtte år, ja? Jeg husker selvfølgelig den episoden. Han har blitt tatt for noe før også. Den gangen ble det en mild dom, og du husker kanskje at det ble mye oppstyr i VM hvor flere ikke ville dele pallen med han, sier NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland.

– Det er bra at de slår så hardt ned på det. Det har nok også sammenheng med at han har svin på skogen fra før. Nå er Sun ute. Han er ferdig. Han har vært den beste langdistansesvømmeren i lang tid, men nå er det over, legger Hetland til.

Sun har blant annet tre OL-gull og ni VM-gull på merittlisten. 28-åringen er en folkehelt i Kina. Til gjengjeld er han upopulær i deler av det internasjonale svømmemiljøet og blant konkurrentene. Det kan du se i videoklippet under:

Wada fornøyde

Wada-direktør Olivier Niggli sier i en uttalelse på organisasjonens nettsted at de vil bruke tid på å lese dommen i sin helhet, men at de er fornøyde.

– Wada bestemte seg for å anke FINAs frikjennelse etter å ha nøye vurdert og senere konkludert med at det var en rekke punkter som kunne bryte med Wada-koden.

– Dagens CAS-kjennelse bekrefter at våre bekymringer var reelle og det er et betydelig resultat. Vi må nå få tid til å gjennomgå beslutningen i sin helhet, sier Niggli.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Medier:– Son fullfører verneplikten

  Ifølge engelske medier er Tottenham-stjerne Son Heung-Min dratt til Sør-Korea for å fullføre verneplikten i Premier League-pausen.

  Anerkjente The Guardian er en av avisene som mener å vite at det dreier seg om en fire uker lang verneplikt.

  Alle menn som er fysisk i stand til det skal avtjene toårig verneplikt i forsvaret i Sør-Korea. Son gjorde seg fortjent til å slippe unna den forpliktelsen da han var med å vinne Asia-mesterskapet i 2018. De fire obligatoriske ukene der er snakk om i dette tilfellet er visstnok et unntak som alle uansett må igjennom.

  Premier League - Aston Villa v Tottenham Hotspur
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Avskjedshilsen til danskene

  Åge Hareide takker for all støtte i sin avskjedshilsen til den danske fotballfansen.

  – Jeg vil takke for alle fantastiske tilbakemeldinger til meg og laget. Det trenger vi i disse koronatider. Jeg håper at dere vil fortsette med å støtte opp om Danmark, landslaget og Kasper Hjulmands jobb. Det er meget, meget viktig for meg at dette fortsetter og at Danmark kan bite fra seg i den neste turneringen. Helt til slutt: Pass på dere selv! sier Hareide i en videohilsen lagt ut av Danmarks Fotballforbund.

  66-åringen ble ansatt som Danmarks landslagssjef i fotball i 2016 og ledet laget i 42 kamper. Kun tre av dem endte med tap.

  Åge Hareide tok de rødhvite til EM-sluttspillet som skulle ha vært arrangert blant annet i Danmark i sommer.

  Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten Hareide som trener. Nevnte Hjulmand er den som overtar jobben etter sunnmøringen.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal