Hopp til innhold

- 2018 er for seint

Snøbrett-kjørerne må fortsatt vente på svar på om de får kjøre slopestyle i OL i Sotsji om tre år.

Switzerland Snowboard Slopestyle

Slike bilder vet vi ennå ikke om vi får fra OL i Sotsji i 2014

Foto: Anthony Anex / Ap

Snowboardforbundet har lenge jobbet for å få slopestyle plass på programmet i OL i den russiske Svartehavs-byen, men fikk ikke grønt lys på IOCs møte onsdag.

- Vi er skuffet. Vi fikk vite av Gerhard Heiberg at det var 99 prosent sikkert at IOC skulle gi slopestyle plass i dag, sier president Cecilia Flatum i Norges Snowboardforbund til NRK.

- 2018 er for seint

Forbundet har jobbet hardt lenge for å få slopestyle på OL-programmet fra 2014, og det har vært en prioritert oppgave å få det til. Da er det liten trøst i at IOC-medlem Gerhard Heiberg slår fast at slopestyle uansett kommer på OL-programmet..

- Det er tekniske spørsmål det står på. I prinsippet har vi sagt at det skal på OL-programmet, og det er der iallfall i 2018, sier Heiberg til NRK.

- Det er for seint. Det er ikke godt nok for oss, sier Flatum.

Se hele intervjuet med Gerhard Heiberg her:

Video Heiberg vet ikke om slopestyle er med i Ol 2014

- Helt feilslått

- IOC sier jo selv at de vil ha dette med for å gi OL en profil som de yngre kan identifisere seg med. Da blir det litt feil hvis de ikke tar med slopestyle, samtidig som de bruker millioner på ungdoms-OL. Det er helt feilslått. Det er det "ordentlige" OL som er viktigst, sier Flatum.

Offisielt heter det at det er tekniske detaljer som må avklares før en endelig avgjørelse kan tas, og ikke noe som har med selve idretten slopestyle å gjøre.

Det er i hovedsak to forhold det gjelder, og som skal vurderes fram til neste IOC-møte i slutten av mai:

  • Kvalifiseringssystemet må endres. I dag er det FIS - det internasjonale skiforbundet - som arrangerer de gjeldende kvalifiserings-konkurransene. Men de fleste topputøverne er ikke med der, de deltar i sine egne konkurranser. De to partene må bli enige om et kvalfiseringssystem.
  • De russiske arrangørene sier at et slopestyle-arrangement kommer til å gjøre OL dyrere, fordi det ikke var med i planene da Sotsji fikk tildelt lekene. Det krever de at IOC kompenserer for.

- Nå må vi stå på ytterligere framover. Vi skal følge opp Heiberg, som har sagt seg svært positiv til slopestyle. Og vi må jobbe for å få løst kvalifiserings-tvisten med FIS, sier Flatum.

Forståelse for pengekrav

- Noe av det vi skal bruke tiden til, er å gjennomgå russernes påstander og krav. Så skal vi se om vi kan få det til fra 2014, hvilket jeg håper, sier Heiberg.

Han har forståelse for Sotsji-arrangørenes pengekrav.

- De visste selvfølgelig ikke om slopestyle-spørsmålet da de fikk OL. De har derfor en rett til å kreve at vi skal dekke en stor del av merkostnadene. Dette fikk vi ikke tid til å diskutere i dag, men det er noe av det vi skal gjøre fram til midten av mai.

Om kvalifiserings-tvisten sier Heiberg dette:

- Vi holder oss til FIS, men vi håper på et godt samarbeid mellom dem og Snowboardforbundet. Så vidt jeg vet, er det en god prosess i gang der. Men vi holder oss som sagt til FIS, og dette har ikke vært noe tema på dette møtet i det hele tatt, sier Heiberg i intervjuet med NRK.

Utsatt i noen uker

Slopestyle - både på brett og ski - skal sammen med flere andre øvelser vurderes ytterligere. En endelig avgjørelse er ventet i løpet av de kommende ukene, melder IOC på sine hjemmesider.

Noen uker vil si til IOCs neste møte i midten av mai.

- Vi undrer oss over at det ikke ble gitt klarsignal i dag, men jeg er ikke nervøs. Jeg er 99 prosent sikker på at IOC kommer til å ta oss med på OL-programmet. Vi snakker jo tross alt om den største snøbrett-øvelsen, sier landslagssjef Thomas Harstad.

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal