Hopp til innhold

OL-mester i svømming dopingtatt

César Cielo (24), som har tatt Brasils eneste OL-gull i svømming, og tre av hans lagkamerater har testet positivt på det forbudte stoffet furosemid.

César Cielo

César Cielo felte en tåre etter gullet på 50 meter fri under OL i Beijing i 2008. Nå er han tatt i doping.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Cesar Cielo

Under VM i Roma i 2009 satte Cielo to verdensrekorder. Her feirer han etter rekorden på 100 meter fri.

Foto: MAX ROSSI / REUTERS

Cielo hevder imidlertid at han er uskyldig, og mener ifølge Reuters at han kan bevise at grunnen til den positive prøven var at han har tatt et forurenset kosttilskudd.

- Jeg har alltid brukt dette kosttilskuddet, og jeg har aldri før testet positivt. Jeg tror dette var et enkelttilfelle, sier Cielo i en uttalelse.

Det var Det brasilianske svømmeforbundet som fredag kveld slapp nyheten om de positive prøvene til de brasilianske utøverne.

Forbundet har bare gitt de fire svømmerne en advarsel, men det er ventet at Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) reagerer kraftigere når de får sett på saken.

Furosemid er et diuretikum, et såkalt vanndrivende legemiddel, som gjør at væskemengden i kroppen reduseres, og det blir lettere å gå raskt ned i vekt.

Avla prøver i mai

De positive prøvene er avlagt under det nasjonale mesterskapet i Rio i mai. Foreløpig er ikke B-prøven til de fire utøverne analysert. Cielo hevdet at han har «ren samvittighet» og ikke har brukt noen kunstige tilskudd.

- Gjennom min karriere har jeg alltid vært veldig nøye med alle medisinske preparater jeg har tatt. Jeg anser meg selv som en eksemplarisk utøver på dette området, sier han.

De øvrige tre utøverne som har testet positivt er Nicholas dos Santos, Henrique Barbosa og Vinicius Waked.

Foreløpig er svømmernes resultater fra stevnet i Rio strøket. Cielo tok fem gull og ett sølv under stevnet og satte også en mesterskapsrekord.

Svømmestjerne

196 centimeter lange Cielo er Brasils største svømmestjerne gjennom tidene. Han var 21 år da han tok gull på 50 meter fri under OL i Beijing. Han tok også bronse på 100 meter fri i samme mesterskap.

Cielo satte verdensrekorder på begge de nevnte distansene da han tok VM-gull i Roma i 2009. Han vant også både 100-meteren og 50-meteren i kortbane-VM i Dubai i fjor.

César Cielo konkurrerte senest da han vant 50 meter fri i Paris Open 25. juni. I midten av juli starter VM i Shanghai, hvor 24-åringen er en av favorittene. Nå ser det ikke ut til at brasilianeren får delta i mesterskapet.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal