Oddvar Brå: – Thomas Wassberg og Gunde Svan jublet ikke for bronse

FALUN/OSLO (NRK): De siste årene har svenskene jublet for sølv som om de har vunnet gull. Slik har det ikke alltid vært.

SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN

Norge vant lagsprinten i Falun-VM med klar margin - både for menn og kvinner. Da Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg gikk for seg selv på de siste etappene, måtte svenske Ida Ingemarsdotter og Stina Nilsson gjøre opp om sølvet mot Polen og Tyskland - langt der bak.

Og det gikk veien. Eskortert av de engasjerte kommentatorene Jacob Hård og Anders Blomquist på SVT spurtet Stina Nilsson fra polske Sylwia Jaskowiec og inn til sølv på oppløpet - foran et ellevilt Falun-publikum.

Kommentatorene jublet som om de svenskene jentene hadde vunnet gull. Nilsson og Ingemarsdotter jublet som om de hadde vunnet gull. Publikum var fornøyde.

Kanskje skulle man tro at det var fire jenter som hadde vunnet gull i lagsprint denne søndagen. Men det var ikke tilfellet. Sverige er bare veldig glade for å vinne sølv.

– Jeg fikk smak på medalje. At det skulle holde til sølv var sykt kult, sa Stina Nilsson i søndagens VM-studio på NRK1.

– Det er «jättekult» å ta medalje på hjemmebane. Med denne publikumsstøtten - i tillegg til alle vi vet følger oss på TV - er det ekstra gøy, istemte Ingemarsdotter med et stort smil.

– Tok tid å bli fornøyd

Tidligere i mesterskapet fikk Norge to menn på pallen i individuell sprint. Det var en overlykkelig Petter Northug (gull) og en litt mindre glad Ola Vigen Hattestad (bronse). Den tidligere OL- og verdensmesteren tok ikke akkurat av for bronsemedaljen sin.

– Det tok litt tid for meg å bli fornøyd. Det var blandede følelser. Det er gullet man går for, og det er kanskje det som betyr noe hjemme i Norge også, forklarer han.

Reklame for selskap som selger vodka

TO PÅ PALLEN: Ola Vigen Hattestad (f.h.) sier det tok tid å bli fornøyd med sølv. Her smiler han imidlertid på pallen sammen med Petter Northug og Alex Harvey.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Nordmenn er bortskjemte

Sportsjournalist Tomas Pettersson i Expressen mener dette har sin naturlig forklaring. Da Charlotte Kalla tok bronse i skiathlon skrev den svenske tabloidavisen hele ni sider om prestasjonen.

Samtidig brukte VG og Dagbladet betraktelig mindre spalteplass på å skrive om Therese Johaugs gullmedalje.

– I Sverige er verken publikum, utøverne eller vi (media) like bortskjemte som dere i Norge. Vi er glade for alt vi får, sier Pettersson til NRK, og får støtte av Hattestad.

– Det er først og fremst jeg selv som vil vinne skirenn. Om grunnen er at jeg vil det selv, eller om det har med forventningene til det norske folk å gjøre, det vet jeg ikke. Man er blitt bortskjemt da, sier Ola Vigen Hattestad.

– Overraskende

Oddvar Brå

OVERRASKET: Oddvar Brå reagerer på svenskenes jubel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Oddvar Brå er også til stede i Falun, hvor Sverige ennå ikke har vunnet gull. Også skilegenden har stusset over hvordan svenskene feirer medaljene sine.

– Jeg synes faktisk det er overraskende at de er så kjempefornøyd. De har jo ikke tatt gull, sier Brå med fascinasjon i stemmen.

63-åringen mener svenskene langt ifra oppførte seg slik i hans tid som utøver.

– Jeg tror ikke Thomas Wassberg og Gunde Svan jublet for bronsemedalje. Det tror jeg ikke.

– Det var gullet man kjempet for. Jeg ble ikke misfornøyd med 2.- og 3. plasser heller, men man jublet ikke akkurat uhemmet. Det er seieren som teller, som i all idrett, poengterer Oddvar Brå.

– Men nå er jo Norge storebror, legger han til.

Thomas Wassberg etter at han slo Juha Mieto med 0,01 sekund i 1980-OL.

LEGENDE: Thomas Wassberg har flere OL- og VM-gull i sekken. Oddvar Brå mener svensken ikke jublet for 2.- eller 3. plasser.

Foto: SCANPIX

Enorm interesse i Sverige

Siden 2005 har Norge tatt hele 36 VM-gull i langrenn, mens Sverige kun fire ganger har stått øverst på podiet. Likevel er interessen enorm hos «søta bror».

– Siden Charlotte Kalla debuterte i 2007 og Marcus Hellner og andre profiler har vokst fram har interessen bare økt, år etter år. Vi har aldri hatt mer langrenn i svensk media, forteller Tomas Pettersson.

– Naturligvis blir vi glade for sølv når vi ikke vinner hver konkurranse. Får vi gull blir vi plutselig ekstremt mye gladere også, forklarer han.

NORDIC-SKIING/ Sweden's Kalla, Norway's Johaug and Uhrenholdt Jacobsen pose after the women's cross-country skiathlon event at at the Nordic World Ski Championships in Falun

POPULÆR: Svenske Expressen skrev hele ni sider om Charlotte Kallas (f.v.) bronsemedalje i skiathlon i Falun-VM. I Norge er Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen populære.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Forskjellig mentalitet

Løfshus

Norges landslagstrenere Vidar Løfshus (f.v.) og Egil Kristiansen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Der mener Norges landslagstrenere at vi har mye å lære fra nabolandet.

– Ja, det er klart. Det er mye som tyder på at vi er litt blaserte og tar for gitt at vi skal innkassere gull etter gull. Samtidig lever vi med høye krav og vet at vi kan levere - det har vi faktisk vist i dette mesterskapet. Det er nok litt forskjell på svensk og norsk mentalitet, sier herretrener Vidar Løfshus.

– Jeg tror absolutt vi nordmenn har noe å lære av svenskene, for det er ikke bare gull, sølv eller bronse. Det handler om å se bak resultatet og verdsette prestasjonene også, sier kvinnesjef Egil Kristiansen.

Hans langrennsjenter har tatt hele 13 av de siste 15 gullmedaljene som er delt ut i VM siden Oslo i 2011. Det er et fokus han forsøker å ta bort.

– Vi har klart å leve med presset i ganske mange år, men vi prøver å koble bort dette med medaljer. Det er så kjedelig som bare rakkeren, men det handler om å bare gjøre arbeidsoppgavene våre, forklarer han.

– Da vi tok et gull i går, så er det allerede i skuffen. Vi må se fremover veldig kjapt.

– En styrke for svenskene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ikke vunnet gull i et internasjonalt mesterskap siden Sapporo-sprinten i 2007. I årets skiathlon tok imidlertid den norske yndlingen et etterlengtet sølv. Hun mener nå at både det svenske laget og den svenske pressen har en styrke vi ikke har i Norge.

– Selv om vi har tatt seierne, så går det an å feire at man blir nummer to eller tre også, sier Jacobsen.

– Jeg tror svenskene er veldig fornøyde. De har feiret sine medaljer som seiere og får da en kjempeopptur innad i laget og god stemning. Jeg synes det er en styrke at de feirer gode prestasjoner, for det er jo det de har gjort, understreker hun.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Godset vant første treningskamp

  Strømsgodset slo Mjøndelen i den aller første treningskampen i norsk fotball etter koronapausen.

  Siden 12. mars har det ikke blitt spilt fotballkamper på norsk jord. I nabooppgjøret mot Mjøndalen, var det drammenserne som var best. De vant 2-1.

  Lørdag ettermiddag vant så Rosenborg 1-0 mot Bodø/Glimt i en annen treningskamp. Kristoffer Zachariassen scoret etter sju minutter.

  FK Haugesund slo Brann 3-0. Finske Benjamin Källman scoret to mål og Kevin Martin Krygård ett.

  Det spilles en rekke treningskamper i norsk fotball lørdag. Eliteserien starter opp den 16. juni.

  Treningskamp Strømsgodset - Mjøndalen
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Blummenfelt vant mestermøte

  Kristian Blummenfelt vant femkilometeren i Perseløpet på Jessheim lørdag formiddag.

  Blummenfelt løp i heat med Casper Stornes, Gustav Iden og friidrettsløperne Marius Vedvik og Eivind Øygard.

  Feltet åpnet forrykende og lå an til en tid under den norske bestenoteringen på øvelsen på 13,28. Den rekorden er det Jakob Ingebrigtsen som har.

  Men det ble tøft på slutten. Blummenfelt vant på en tid rett i underkant av 14 minutter.

  Blummenfelt
  Foto: Graham Hughes / AP
 • La Liga starter 11. juni

  Det spanske idrettsdepartementet bekreftet fredag ettermiddag at La Liga starter opp igjen 11. juni med derbyet mellom Sevilla og Betis. Mellom fredag 12. juni og mandag 15. juni blir de andre kampene i runde 28 spilt, alle foran tomme tribuner. Elleve serierunder gjenstår å avvikle for Martin Ødegaard og de øvrige La Liga-spillerne. Barcelona ligger to poeng foran Real Madrid, mens Real Sociedad er nummer fire.

  _Yg7VIwtYTw
  Foto: Joan Monfort / Joan Monfort

Sendeplan

Kl. Program Kanal