Hopp til innhold

Saltvik Pedersen VM-konge på hjemmebane etter nytt gull: – Like stort som Paralympics

Jesper Saltvik Pedersen vant sitt tredje gull i VM i snøsport, da han var best av alle i fredagens slalåm.

VM snøsport for parautøvere

GULL: Jesper Saltvik Pedersen tok sitt tredje gull i VM i snøsport for parautøvere.

– For meg er VM på hjemmebane nesten like stort som Paralympics. Jeg har vist at jeg kan levere, så nå kan jeg dra til Beijing med lave skuldre.

Det sier Jesper Saltvik Pedersen til NRK etter å ha sikret sitt tredje gull i VM i snøsport for parautøvere, og sin femte medalje i mesterskapet.

Saltvik Pedersen økte i finaleomgangen, og sikret slalåmgullet med 2,67 sekunder ned til franske Victor Pierrel. Niels De Langen tok bronsen.

– Det er sykt kult å innfri på hjemmebane. Å ta tre gull her er kjempekult, sier den tredoble verdensmesteren til NRK.

Også VM-kongens mor var strålende fornøyd etter triumfen.

– Det er helt fantastisk. Han er helt utrolig. Jeg skjønner ikke hvor han henter styrken fra, sier verdensmesterens mor, Marit Saltvik til NRK.

På søndag avsluttes VM i snøsport for alpinistene, når parallellslalåm står på programmet. Da har 22-åringen igjen muligheten til å kjempe om medalje.

Rivalen kjørte ut

Saltvik Pedersens argeste rival, nederlandske Jeroen Kampschreur, lå litt over sekundet bak nordmannen etter første omgang, men satt utfor i voldsomt tempo i finaleomgangen.

Det så lenge bra ut for nederlenderen, men rett før målgang kjørte han ut. Han var allikevel ved godt mot.

– Jeg bestemte meg for å gi alt. Enten så kom jeg til å kjøre ut, eller så ville det blitt veldig bra.

Nordmannen synes også det var synd at rivalen kjørte ut, og det for tredje gang i årets VM.

– Det er synd at han går ut, for vi hadde hatt en bra fight. Det er kult at det er så høyt nivå i toppen.

LA LISTA HØYT: Jesper Saltvik Pedersen åpnet ballet i første omgang med en tid som til slutt holdt til ledelse.

Nilsson Grasto kjørte seg godt opp

Det var ikke bare i klassen for sittende utøvere det ble kjørt slalåm på Hafjell fredag. Også i klassene for stående og for synshemmede ble det konkurrert.

Marcus Nilsson Grasto var Norges eneste til start i klassen for stående, og ble til slutt nummer 21. Nordmannen lå på 32. plass etter første omgang, men kjørte seg godt opp i finaleomgangen.

– Jeg klarte å slippe opp litt mer i andre omgang, sier Nilsson Grasto til NRK etter løpet.

Gullet i klassen for stående gikk til franske Arthur Bauchet, som vant foran Adam Hall fra New Zealand og russiske Aleksander Aljabjev.

I klassen for synshemmede ble det svært jevnt, da østerrikske Johannes Aigner til slutt ble verdensmester med 11 hundredeler. Giacomo Bertagnolli tok sølvmedaljen, mens bronsen gikk til slovakiske Jakub Krako.

Siste nytt

 • Slik spilles neste års ishockey-VM: Norge i pulje med tittelforsvarer Tsjekkia og USA

  Det internasjonale ishockeyforbundet la torsdag ut oppsettet for neste års elite-VM i Sverige og Danmark.

  Norge havnet i puljen som legges til Herning. Dette blir motstanderne: Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Ungarn, Kasakhstan, Sveits og USA.

  Den andre gruppen spilles i Stockholm. I tillegg til Sverige vil den bestå av Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Slovakia og Slovenia.

  Nylig ble Tsjekkia verdensmester på hjemmebane etter finaleseier over Sveits. På veien ble Tobias Johanssons norske landslag slått 6-3 i gruppespillet.

  Norge slo Danmark og Storbritannia i årets VM. Det holdt til å havne foran begge de to lagene på tabellen. Britene rykket ned.

  Neste års VM spilles fra 9. til 25. mai. (NTB)

  Czech Republic Ice Hockey Worlds
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Stene vant EM-bronse

  Jenny Stene var tredje best på 50 meter rifle liggende under EM i skyting i Kroatia torsdag. Det ble samtidig norsk sølv i lagkonkurransen.

  26-åringen fra Lørenskog leverte seks solide serier og fikk opp poengsummen 628,5. Opp til gullvinner Sara Jarasiva fra Tsjekkia skilte det 0,9 poeng, mens Daria Chuprys tok sølvet 0,3 poeng foran Stene.

  Jeanette Hegg Duestad endte på 9.-plass med 626 poeng, mens Mari Bårdseng Løvseth ble nummer 23 med 622,2.

  De norske prestasjonene holdt til sølv i lagkonkurransen. Der ble også Tsjekkia mester, mens Sveits tok bronsen. Norge fikk 1876,7 poeng, mens vinnerne tok 1881,4.

  Tidligere i mesterskapet tok den norske trioen lagsølv på 50 meter match. Der ble Duestad best av de norske med sin fjerdeplass.

  (©NTB)

  Jenny Stene
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Haugesund utestenger supporter for rasistisk omtale av hovedtreneren

  En supporter får ikke komme på Haugesunds stadion de neste 35 kampene etter rasistisk omtale av hovedtrener Sancheev Manoharan i en podkast-episode.

  Det opplyser klubben en pressemelding torsdag.

  Tidligere har TV 2 omtalt podkast-episoden som skapte sinne i FKH-leiren. Der skal Manoharan ha blitt sammenlignet med en tegneseriefigur som er en ulovlig innvandrer.

  – Det er rystende. Vi har et ansvar for å stoppe slike ting, og derfor synes jeg det er på sin plass å si fra på det kraftigste her, sa Manoharan til TV 2 for noen dager siden.

  – Uakseptabel ordbruk

  Nå har klubben tatt grep.

  – Utestengelsen kommer som følge av en helt uakseptabel ordbruk vi som klubb ikke kan akseptere. Det skjer gjentatte ganger i samme episode, og det er tidligere også blitt benyttet andre, nedsettende begreper om en av våre ansatte som er langt over streken. Sett i lys av det, er vi heller ikke veldig imponert over beklagelsen som er kommet fra podkastens redaksjon i etterkant, sier daglig leder Martin Fauskanger.

  Personen som nå er utestengt, må dessuten gjennom et holdningsprogram før vedkommende får komme tilbake på stadion.

  Norsk Toppfotball reagerer

  Personene bak podkasten har i en uttalelse beklaget hendelsen.

  – Vi beklager at vi i siste episode brukte en referanse som kunne oppfattes som støtende for FKHs trener Sancheev Manoharan. Dette var selvsagt ikke vår intensjon, står det i en uttalelse sendt til TV 2.

  Episoden er senere blitt slettet.

  Også Norsk Toppfotball reagerer sterkt.

  – Rasisme hører ikke hjemme i fotballen, uansett om du befinner deg på tribunen, på banen eller i et podkaststudio. At FK Haugesund reagerer sterkt når en av deres ansatte blir omtalt på denne måten, har vi full forståelse for, sier NTFs administrerende direktør Jens Haugland.

  (©NTB)

  Haugesunds trener Sancheev Manoharan
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal