Hopp til innhold

Saltvik Pedersen VM-konge på hjemmebane etter nytt gull: – Like stort som Paralympics

Jesper Saltvik Pedersen vant sitt tredje gull i VM i snøsport, da han var best av alle i fredagens slalåm.

VM snøsport for parautøvere

GULL: Jesper Saltvik Pedersen tok sitt tredje gull i VM i snøsport for parautøvere.

– For meg er VM på hjemmebane nesten like stort som Paralympics. Jeg har vist at jeg kan levere, så nå kan jeg dra til Beijing med lave skuldre.

Det sier Jesper Saltvik Pedersen til NRK etter å ha sikret sitt tredje gull i VM i snøsport for parautøvere, og sin femte medalje i mesterskapet.

Saltvik Pedersen økte i finaleomgangen, og sikret slalåmgullet med 2,67 sekunder ned til franske Victor Pierrel. Niels De Langen tok bronsen.

– Det er sykt kult å innfri på hjemmebane. Å ta tre gull her er kjempekult, sier den tredoble verdensmesteren til NRK.

Også VM-kongens mor var strålende fornøyd etter triumfen.

– Det er helt fantastisk. Han er helt utrolig. Jeg skjønner ikke hvor han henter styrken fra, sier verdensmesterens mor, Marit Saltvik til NRK.

På søndag avsluttes VM i snøsport for alpinistene, når parallellslalåm står på programmet. Da har 22-åringen igjen muligheten til å kjempe om medalje.

Rivalen kjørte ut

Saltvik Pedersens argeste rival, nederlandske Jeroen Kampschreur, lå litt over sekundet bak nordmannen etter første omgang, men satt utfor i voldsomt tempo i finaleomgangen.

Det så lenge bra ut for nederlenderen, men rett før målgang kjørte han ut. Han var allikevel ved godt mot.

– Jeg bestemte meg for å gi alt. Enten så kom jeg til å kjøre ut, eller så ville det blitt veldig bra.

Nordmannen synes også det var synd at rivalen kjørte ut, og det for tredje gang i årets VM.

– Det er synd at han går ut, for vi hadde hatt en bra fight. Det er kult at det er så høyt nivå i toppen.

LA LISTA HØYT: Jesper Saltvik Pedersen åpnet ballet i første omgang med en tid som til slutt holdt til ledelse.

Nilsson Grasto kjørte seg godt opp

Det var ikke bare i klassen for sittende utøvere det ble kjørt slalåm på Hafjell fredag. Også i klassene for stående og for synshemmede ble det konkurrert.

Marcus Nilsson Grasto var Norges eneste til start i klassen for stående, og ble til slutt nummer 21. Nordmannen lå på 32. plass etter første omgang, men kjørte seg godt opp i finaleomgangen.

– Jeg klarte å slippe opp litt mer i andre omgang, sier Nilsson Grasto til NRK etter løpet.

Gullet i klassen for stående gikk til franske Arthur Bauchet, som vant foran Adam Hall fra New Zealand og russiske Aleksander Aljabjev.

I klassen for synshemmede ble det svært jevnt, da østerrikske Johannes Aigner til slutt ble verdensmester med 11 hundredeler. Giacomo Bertagnolli tok sølvmedaljen, mens bronsen gikk til slovakiske Jakub Krako.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste