Hopp til innhold

Nyoperert landslagssjef nektet å se VM fra sofaen – dukket opp i skogen med «robotarm»

POKLJUKA (NRK): Etter å ha falt i en trapp og brukket skulderen like før VM, var planen at den svenske landslagssjefen Johannes Lukas (27) skulle følge mesterskapet hjemmefra. Slik gikk det ikke.

Johannes Lukas

SKADET: Johannes Lukas dukket overraskende opp i Pokljuka med brukket skulder og fatle.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

– Det er en veldig teknisk utrustning han har. Jeg vet ikke helt hva det gjør, men det ser kult ut, sier Samuelsson om trenerens nye fatle.

Overraskelsen var stor da nyopererte Johannes Lukas plutselig var på plass i Pokljuka, akkurat i tide til å heie frem Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson til bronsemedalje på parstafetten.

– Det var ikke så kult å følge VM hjemmefra. Det er fint å se det gå så bra, men det er vanskelig å sitte i sofaen. Så det føles bra å stå ute i skogen og skrike igjen, sier den svenske landslagssjefen.

Samuelsson og Öberg

MEDALJEGROSSISTER: Sebastian Samuelsson og Hanna Öberg har sørget for fire svenske medaljer så langt i VM. Martin Ponsilouma vant gull på sprinten.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Ler av trenerens fatle

Lukas var maks uheldig da han klarte å falle i en trapp i Anterselva da skiskytterne gikk den siste verdenscuprunden før VM. Det resulterte i brudd i skulderen og operasjon for landslagssjefen.

– Egentlig var planen å bli hjemme i fire til seks uker, men jeg kjenner at jeg trenger en mental pause. Jeg skal være forsiktig og bare skrike og ikke løpe så mye, forklarer han.

– Vi hadde ikke regnet med at han skulle komme hit. Så fikk vi høre det da togbilletten var booket. Det her er årets høydepunkt og det hadde vært kjipt om han hadde gått glipp av alt, sier Samuelsson.

Johannes Lukas

SKAPTE REAKSJONER: Trenerens fatle får utøverne til å flire.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

På grunn av skaden har Lukas fått en slags fatle som skal holde skulderen på plass.

Samuelsson trodde først treneren bar på et våpen da han så fatlen.

– Det ser ut som en robotarm, synes Öberg.

– Vi burde prøve å hacke den, kanskje man kan styre ham på en måte, flirer Samuelsson.

– Betyr veldig mye for laget

Å ha landslagssjefen på plass i skogen til å skrike og sekundere hadde åpenbart god effekt.

Öberg og Samuelsson sikret bronse på parstafetten, Sveriges femte medalje så langt i VM. Dermed tangerer de medaljerekorden fra 2012, med fire VM-øvelser igjen.

Frem til parstafetten har Lukas gjort det han kan for å sikre svensk suksess hjemmefra.

– Vi har jobbet mye online, men det har vi gjort hele året. Så det var ingen stor endring. Og så blir det mange samtaler over telefonen, men det blir lettere nå når vi er på plass, forteller han.

Hva betyr det at dere har fått Johannes på plass?

– Det er veldig bra. Han betyr veldig mye for laget. Jeg har snakket med han to til tre ganger her borte, så han har vært delaktig på lang avstand, sier Öberg.

Siste nytt

 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Spansk politi gjennomførte razzia mot kontorene til fotballdommerne i landet

  Spansk politi slo torsdag til mot kontorene til de spanske fotballdommerne. Razziaen har sammenheng med etterforskning i korrupsjonssaken mot Barcelona.

  Det er nyhetsbyråene AFP og Reuters, samt en rekke spanske medier, som melder om den nye utviklingen i den mye omtalte «Caso Negreira»-saken. AP melder også at spansk politi har gjennomført razzia mot kontorene til Det spanske fotballforbundet.

  Den spanske påtalemyndigheten siktet tidligere i år Barcelona for korrupsjon som følge av at storklubben skal ha betalt en dommer over 80 millioner kroner. Rettsdokumenter torsdag viser at det nå er igangsatt formell etterforskning i saken.

  Det er den tidligere nestlederen Jose Maria Enriquez Negreira i dommerkomiteen i Spanias fotballforbund som mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma at Negreira fikk utbetalingene.

  Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira skal ha levert tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han angivelig ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste