Nye regler frustrerer verdenseliten: Han som hoppet lengst, vant ikke

Flere av verdens beste utøvere er opprørt over de nye reglene i friidrett. Etter søndagens lengdekonkurranse i Stockholm eskalerte misnøyen.

Thobias Montler

LENGST: Thobias Montler hoppet 8.13 meter i sandgropa i Stockholm.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Svenske Thobias Montler hoppet lengst med 8.13 meter, men ble nummer to i konkurransen. Årsaken er det nye systemet med «final three», som går ut på at de tre beste hopperne fra de fem første forsøkene går til ett finalehopp, hvor de avgjør første, andre og tredjeplassen.

Dermed vant sørafrikanske Ruswahl Samaai, ettersom han hoppet lengst i siste runde med 8.09.

– Jeg vet ikke om jeg vil feire seieren, fordi han med det lengste hoppet ikke vant. Det gjør meg både glad og trist at jeg er dagens vinner, sier Samaai.

Montler følte seg snytt for en Diamond League-seier på hjemmebane, og var tydelig misfornøyd etter stevneslutt.

– Jeg liker ikke systemet, sier han.

Ruswahl Samaai

GLAD OG TRIST: Ruswahl Samaai, som vant herrekonkurransen.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Bismak

NRK omtalte de nye reglene før helgen. Det har skapt mye rabalder i miljøet, og er blitt omtalt som «idiotisk» og «en stor vits». Samaai sukker oppgitt når han får spørsmål om det nye systemet.

– Det gjør meg sliten. Det blir ekstra spenning, for topp tre må gi alt i siste hopp for vinne konkurransen. Jeg synes ikke det er rettferdig for de andre utøverne, for de får ikke muligheten til å konkurrere videre. Det er ikke bra, og det skulle aldri vært sånn at topp tre går videre, sier Samaai.

– Jeg liker at de tester nye systemer for å engasjere publikum. Men da jeg hoppet, tenkte jeg «hvis jeg tråkker over planken, er det over, da har jeg ingen mulighet til å vinne». Jeg løp litt saktere for å sørge for margin til planken, og da mistet jeg muligheten til å hoppe langt, sier Montler.

NRKs ekspert Vebjørn Rodal omtalte det som en «konkurranse med bismak» for både Montler og Samaai, og advarer mot å gjøre så drastiske endringer i idretten.

– Man skal tenke på å fornye seg, og det kan være en utfordring å beholde spenningen gjennom hele konkurransen. Men jeg er ikke sikker på om dette er riktig vei å gå inn i framtiden. Det utfordrer rettferdighetsprinsippet litt, sier Rodal.

Vebjørn Rodal

SKEPTISK: NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Verdensmester: – Forferdelig!

Brittney Reese er regjerende verdensmester og har tidligere vært kritisk til endringen. Etter resultatet i Stockholm kokte det over.

– Forferdelig! Idretten vår fortsetter å gå i feil retning, skrev Reese på Twitter etter søndagens konkurranse.

Laster Twitter-innhold

– Det er en vits. Dette må vi kvitte oss med, skriver Kirsty Law, Skottlands beste diskoskaster.

Utøverne protesterer

Også i damenes lengdekonkurranse ble det rokeringer etter «final three». Svenske Khaddi Sagnia var nest lengst med 6.83, men i siste omgang ble det «bare» 5.73. Dermed ble hun passert av Catherine Ibarguen, som hoppet 22 centimeter kortere enn Sagnias lengste hopp.

Svenske Sagnia håper systemet avskaffes etter utøvermisnøyen, men evner å se noe positivt.

– Alt fokus ligger på det ene hoppet, og det liker jeg, sier hun til Expressen.

Til den svenske avisen forteller lengdehopperen at en av utøverne gikk rundt og spurte de andre hva de synes om å konkurrere med det nye opplegget. Hun tok notater, og skulle legge frem resultatet for det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Khaddi Sagnia

IKKE LANGT NOK: Khaddi Sagnia falt fra andre- til tredjeplass.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

– Jeg sa hva jeg synes, og jeg synes ikke noe om det. Mange som ikke konkurrerer mye vil gjerne ha det siste hoppet. Der kan du sette personlig rekord, sier Sagnia.

– Så hvis du får bestemme, fortsetter de med det nye systemet?

– Absolutt ikke, jeg håper vi blir enige om å fjerne det.

Vinneren i herrekonkurransen er dog ikke like optimistisk som svenske Sagnia.

– Det er ingenting vi kan gjøre med det. Når det internasjonale friidrettsforbundet bestemmer noe, så kan vi utøverne og fansen forsøke å krangle med dem, men vi kan aldri få dem til å ombestemme seg. Jeg håper de kommer til å gjøre det. Jeg håper de kommer til oss utøvere for å spørre om bedre innovasjon, sier han.

Sportsnyheter

Solskjær

Solskjær tar selvkritikk: – Jeg skal ikke finne unnskyldninger

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær innrømmer etter tapet for Leicester at han gjorde dårlige vurderinger.

Siste nytt

 • Chelsea på topp

  Chelsea slo Brentford 1-0 lørdag kveld etter en fin volley fra Ben Chilwell. Chelsea-keeper Edouard Mendy skal imidlertid ha en vesentlig del av æren for at det ble tre poeng for de blå.

  Seieren gjør at Chelsea topper Premier League-tabellen med 19 poeng, ett poeng foran Liverpool og to foran Manchester City.

  snAphesYrp0
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Rødt kort i målløs kamp

  Både Lillestrøm og Kristiansund tapte poeng i kampen om medaljene i Eliteserien i en fartsfylt, men målløs kamp på Åråsen lørdag kveld.

  Like før slutt fikk Lillestrøms Igoh Ogbu rødt kort for å ha slått til en motstander inne i feltet, melder NTB.

  Etter ett poeng til hvert av lagene holder Kristiansund tredjeplassen med 39 poeng, mens Lillestrøm er nummer fem med 35 poeng.

  tR5TWeRixNQ
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sterk Molde-seier

  Molde overtok ledelsen i eliteserien i fotball etter å ha slått Tromsø 3-0 på hjemmebane lørdag kveld.

  Kristoffer Haugen (bildet) sørget for 1-0 i første omgang. Ola Brynhildsen la på til 2-0 etter 79 minutter, før Martin Bjørnbak punkterte kampen fullstendig etter 83 minutter.

  Molde topper dermed tabellen på bedre målforskjell enn Bodø/Glimt. De regjerende mesterne har imidlertid en kamp mindre spilt og kan ta tilbake ledelsen med poeng mot Sarpsborg 08 søndag.

  Moldes Kristoffer Haugen
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal