Hopp til innhold

Norgesrekordholder og OL-legende kaller nye regler «idiotisk» og «en stor vits»

Hypotetisk sett kan man sette verdensrekord fem ganger i Diamond League-stevnet i Stockholm søndag – uten å vinne lengdekonkurransen. Det vekker kraftig harme blant utøverne.

Christian Taylor og Ingar Kiplesund. NB! Kun bredde

OPPGITT: Christian Taylor og Ingar Kiplesund mener det er håpløst at det ikke nødvendigvis er den som hopper lengst som vinner.

Foto: NTB Scanpix

– Det er helt idiotisk, sier Ingar Kiplesund om måten søndagens lengdekonkurranser skal avgjøres på.

Der er det nemlig ikke nødvendigvis den som hopper lengst som vinner konkurransen der norgesrekordholderen skal i aksjon.

Etter fem innledende hopp, møtes de tre beste i en finale. Og det er det ene finalehoppet som avgjør konkurransen.

Hypotetisk sett kan man dermed sette verdensrekord fem ganger på rad og likevel ende som nummer tre i konkurransen. Hvis man for eksempel tråkker på planken i finalehoppet, hjelper det ingen ting at man har konkurransens fem lengste hopp å vise til.

Hopper alle de tre finaledeltakerne dødt, vinner den som har det lengste hoppet tidligere i konkurransen. Det er imidlertid lite sannsynlig at det vil skje, for hvis to i finalen allerede har hoppet dødt, kan den som hopper til slutt vinne selv med en godkjent hopp på én centimeter. Da handler det med andre ord bare om ikke å tråkke på planken.

Laster Twitter-innhold

Dette er et av flere formater som er lansert for å gjøre lengde og andre tekniske øvelser mer attraktive. Om ikke koronapandemien hadde redusert sesongen vesentlig, ville vi allerede ha sett lignende konkurranser flere ganger.

Helt siden vedtaket om innføring av formatene ble fattet før jul, har det møtt massiv motstand fra de aktive. Den sterkeste stemmen har vært Christian Taylor.

– Dette er en stor vits, sier amerikaneren til NRK.

– Dårlig beslutning

30-åringen med to OL- og fire VM-gull i tresteg har etablert den uavhengige utøverorganisasjonen «The Athletics Association», som har forsøkt å jobbe aktivt mot konkurranseformer der det ikke nødvendigvis er det beste resultatet som gir den beste plasseringen.

8JKZ9j2A2Wg

VIL HA FORNYELSE: Men ikke alle er enige i Sebastian Coes grep for å gjøre friidretten mer attraktiv,

Foto: FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix

– Tilbakemeldingen fra både publikum og utøvere er at dette er enda en dårlig beslutning. Jeg ber bare om at utøvernes stemme en dag vil bety noe for Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). Gi oss en sjanse, sier Taylor.

– Stopp denne meningsløsheten, er budskapet fra den britiske lengdestjernen Jazmin Sawyers, en av flere store navn som har ytret seg på Twitter.

Stevnesjefen på Bislett, Steinar Hoen, sitter i Diamond League-styret som har vedtatt å teste ut nye formater. Han har tidligere fortalt til NRK at det skjer etter ønske fra aller høyeste hold i WA, med president Sebastian Coe i spissen.

Laster Twitter-innhold

– Den beste skal vinne

Intensjonen er at det skal bli lettere å forutse når avgjørelsen faktisk faller i de tekniske øvelsene, slik at man lettere kan få vist det direkte på TV. Når vinnerhoppet (eller kastet) i teorien kan komme i hvilket som helst forsøk, skjer det ofte mens TV viser en løpsøvelse.

WA ønsker dessuten å flytte fokus fra rekordjakt til dueller.

– Formatet vil sannsynligvis belønne utøvere som har evnen til å prestere under det mest intense presset. Vi mener det tilfører de tekniske øvelsene mer dramatikk fordi ingenting vil bli avgjort før siste forsøk, sier Diamond League-sjef Petr Stastny i en pressemelding, uten at det overbeviser utøverne.

– Jeg synes det er synd at publikumsaspektet på død og liv skal styre alt i friidretten. Det er en idrett med lange tradisjoner og det har fungert siden tidenes olympiske morgen, så hvorfor endre på det nå. Det er jo ikke sånn at folk har sluttet å like friidrett fordi det er for mange hopp i lengde, sier Ingar Kiplesund.

– Men det øker jo spenningen ved at det gir de nest beste en større sjanse til å slå de antatt beste?

– Da får man heller dra hjem og trene bedre.

– Så du mener verdensrekord i første forsøk skal holde til seier?

– Ja, er du gæren. Den beste skal vinne. Sånn er det i all idrett. Det er jo ikke sånn i løp heller at de splitter opp en 400 meter i hundremetere, og så er det den raskeste hundremeteren som teller. Den som hopper lengst vinner, enkelt og greit, akkurat som på barneskolen, sier Kiplesund.

– Positive til å prøve noe nytt

Direktøren for Diamond League-stevnet i Stockholm, Jan Kowalski, tar imidlertid kritikken med ro. I en SMS til NRK skriver han:

«Vi er en del av Wanda Diamond League og er først ute med å teste et nytt konsept innenfor rammene for vår konkurranseserie. Vi er positive til å prøve noe nytt. Det virker som det er mange meninger i denne saken, og det er bra. Vi får samle alle disse sammen med våre egne meninger når vi har gjennomført konkurransen. Det kommer i alle fall til å bli en annerledes konkurranse og det er kult at den får så mye oppmerksomhet.»

Ifølge Christian Taylor er det imidlertid lite som tyder på at utøverne kommer til å endre oppfatning etter å ha blitt noen erfaringer rikere.

– Jeg har ikke hørt om én utøver som støtter det, sier han til NRK.

Nå håper han utøverne blir tatt med på råd før løpet blir lagt for 2021-sesongen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • VG: Fide etterforsker Carlsen og Niemann

  Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har startet en etterforskning av både Magnus Carlsen og Hans Niemann, skriver VG. Nordmannen har beskyldt amerikaneren for å jukse ved flere anledninger.

  Fides kommisjon for fair play bekrefter dette overfor t-online, melder avisen. Der sier Fide at de vil sjekke om det er nok fakta til å rettferdiggjøre en anklage om juks, og hvis de konkluderer med det så vil de finne en passelig straff gjennom Fides etiske og disiplinære komité. De ønsker også å undersøke om det har kommet falske anklager.

  Det var tidligere denne uken at Carlsen publiserte et innlegg.

  Niemann og Carlsen
  Foto: NRK/AFP
 • Norge startet med storseier

  Norges håndballkvinner fikk en svært god start på firenasjonersturneringen, Golden League, i Danmark da de slo Sveits 39–22. Veronica Kristiansen ble toppscorer med sju mål.

  – Vi fikk løpt mye og også trent litt med litt lavere fart i angrep. Og så synes jeg det er gøy å se de nye (spillerne) utpå der, sier hun til NTB.

  Norge møter også Nederland og Danmark i turneringen. EM starter i Slovenia allerede 4. november.

  Norge håndball
  Foto: Bo Amstrup / NTB
 • TV 2: Besseberg til stede i retten

  Økokrim gjennomførte torsdag vitneavhør i korrupsjonsetterforskningen mot Anders Besseberg. Den tidligere IBU-presidenten var selv til stede i Oslo tingrett, melder TV 2.

  – Det ble gjennomført bevisopptak med et utenlandsk vitne i dag. Det skjedde i et rettsmøte som gikk for lukkede dører. Derfor kan ingen ytterligere kommentar gis, sier påtaleansvarlig Marianne Djupesland til TV 2.

  Kanalen skriver at Besseberg var til stede sammen med sin forsvarer Mikkel Toft Gimse, og at de hadde anledning til å stille spørsmål til vitnet.

  – Det er ikke noe nytt som har dukket opp, sier Gimse til TV 2.

  Besseberg er siktet for grov korrupsjon i tiden som IBU-president.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting. Besseberg.
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste