Norgesrekordholder og OL-legende kaller nye regler «idiotisk» og «en stor vits»

Hypotetisk sett kan man sette verdensrekord fem ganger i Diamond League-stevnet i Stockholm søndag – uten å vinne lengdekonkurransen. Det vekker kraftig harme blant utøverne.

Christian Taylor og Ingar Kiplesund. NB! Kun bredde

OPPGITT: Christian Taylor og Ingar Kiplesund mener det er håpløst at det ikke nødvendigvis er den som hopper lengst som vinner.

Foto: NTB Scanpix

– Det er helt idiotisk, sier Ingar Kiplesund om måten søndagens lengdekonkurranser skal avgjøres på.

Der er det nemlig ikke nødvendigvis den som hopper lengst som vinner konkurransen der norgesrekordholderen skal i aksjon.

Etter fem innledende hopp, møtes de tre beste i en finale. Og det er det ene finalehoppet som avgjør konkurransen.

Hypotetisk sett kan man dermed sette verdensrekord fem ganger på rad og likevel ende som nummer tre i konkurransen. Hvis man for eksempel tråkker på planken i finalehoppet, hjelper det ingen ting at man har konkurransens fem lengste hopp å vise til.

Hopper alle de tre finaledeltakerne dødt, vinner den som har det lengste hoppet tidligere i konkurransen. Det er imidlertid lite sannsynlig at det vil skje, for hvis to i finalen allerede har hoppet dødt, kan den som hopper til slutt vinne selv med en godkjent hopp på én centimeter. Da handler det med andre ord bare om ikke å tråkke på planken.

Laster Twitter-innhold

Dette er et av flere formater som er lansert for å gjøre lengde og andre tekniske øvelser mer attraktive. Om ikke koronapandemien hadde redusert sesongen vesentlig, ville vi allerede ha sett lignende konkurranser flere ganger.

Helt siden vedtaket om innføring av formatene ble fattet før jul, har det møtt massiv motstand fra de aktive. Den sterkeste stemmen har vært Christian Taylor.

– Dette er en stor vits, sier amerikaneren til NRK.

– Dårlig beslutning

30-åringen med to OL- og fire VM-gull i tresteg har etablert den uavhengige utøverorganisasjonen «The Athletics Association», som har forsøkt å jobbe aktivt mot konkurranseformer der det ikke nødvendigvis er det beste resultatet som gir den beste plasseringen.

8JKZ9j2A2Wg

VIL HA FORNYELSE: Men ikke alle er enige i Sebastian Coes grep for å gjøre friidretten mer attraktiv,

Foto: FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix

– Tilbakemeldingen fra både publikum og utøvere er at dette er enda en dårlig beslutning. Jeg ber bare om at utøvernes stemme en dag vil bety noe for Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). Gi oss en sjanse, sier Taylor.

– Stopp denne meningsløsheten, er budskapet fra den britiske lengdestjernen Jazmin Sawyers, en av flere store navn som har ytret seg på Twitter.

Stevnesjefen på Bislett, Steinar Hoen, sitter i Diamond League-styret som har vedtatt å teste ut nye formater. Han har tidligere fortalt til NRK at det skjer etter ønske fra aller høyeste hold i WA, med president Sebastian Coe i spissen.

Laster Twitter-innhold

– Den beste skal vinne

Intensjonen er at det skal bli lettere å forutse når avgjørelsen faktisk faller i de tekniske øvelsene, slik at man lettere kan få vist det direkte på TV. Når vinnerhoppet (eller kastet) i teorien kan komme i hvilket som helst forsøk, skjer det ofte mens TV viser en løpsøvelse.

WA ønsker dessuten å flytte fokus fra rekordjakt til dueller.

– Formatet vil sannsynligvis belønne utøvere som har evnen til å prestere under det mest intense presset. Vi mener det tilfører de tekniske øvelsene mer dramatikk fordi ingenting vil bli avgjort før siste forsøk, sier Diamond League-sjef Petr Stastny i en pressemelding, uten at det overbeviser utøverne.

– Jeg synes det er synd at publikumsaspektet på død og liv skal styre alt i friidretten. Det er en idrett med lange tradisjoner og det har fungert siden tidenes olympiske morgen, så hvorfor endre på det nå. Det er jo ikke sånn at folk har sluttet å like friidrett fordi det er for mange hopp i lengde, sier Ingar Kiplesund.

– Men det øker jo spenningen ved at det gir de nest beste en større sjanse til å slå de antatt beste?

– Da får man heller dra hjem og trene bedre.

– Så du mener verdensrekord i første forsøk skal holde til seier?

– Ja, er du gæren. Den beste skal vinne. Sånn er det i all idrett. Det er jo ikke sånn i løp heller at de splitter opp en 400 meter i hundremetere, og så er det den raskeste hundremeteren som teller. Den som hopper lengst vinner, enkelt og greit, akkurat som på barneskolen, sier Kiplesund.

– Positive til å prøve noe nytt

Direktøren for Diamond League-stevnet i Stockholm, Jan Kowalski, tar imidlertid kritikken med ro. I en SMS til NRK skriver han:

«Vi er en del av Wanda Diamond League og er først ute med å teste et nytt konsept innenfor rammene for vår konkurranseserie. Vi er positive til å prøve noe nytt. Det virker som det er mange meninger i denne saken, og det er bra. Vi får samle alle disse sammen med våre egne meninger når vi har gjennomført konkurransen. Det kommer i alle fall til å bli en annerledes konkurranse og det er kult at den får så mye oppmerksomhet.»

Ifølge Christian Taylor er det imidlertid lite som tyder på at utøverne kommer til å endre oppfatning etter å ha blitt noen erfaringer rikere.

– Jeg har ikke hørt om én utøver som støtter det, sier han til NRK.

Nå håper han utøverne blir tatt med på råd før løpet blir lagt for 2021-sesongen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Siste nytt

 • Meir rulleski for Northug

  Petter Northug held fram med å gå på rulleski på svenske vegar. Søndag stiller han til start på det ni mil lange rennet i Värmland.

  I slutten av august hamna Northug på 42.-plass i Alliansloppet i Trollhättan. Då gjorde han unna 48 kilometer, og rennet vart vunne av heimehåpet Max Novak.

  Søndag prøver Northug seg på nytt i Värmland. Det melder det svenske nyheitsbyrået TT.

  Førre månad gjekk Northug òg to andre rulleskirenn. Han gjorde comeback i ein lagkonkurranse i Blink-festivalen 8. august, og snautt to veker seinare kom han på 65.-plass i ein konkurranse i Toppidrettsveka. Novak dominerte begge gonger.

  Northug la opp som langrennsløpar i 2018.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Brettforbundet: Markering aktuelt

  Ola Keul i Brettforbundet seier det er aktuelt å markere menneskerettssituasjonen i Kina i Beijing-OL. IOC godtek ikkje det i konkurranse og seremoniar.

  Den siste tida har skipresident Erik Røste og idrettspresident Berit Kjøll teke avstand frå menneskerettsbrota i arrangørlandet Kina. Vinterleikane er 140 dagar unna.

  Torsdag presenterte norsk idrett et nytt strategidokument som skal veilede hele norsk idrett i internasjonale spørsmål, blant annet om menneskerettigheter.

  Det var forslaget frå Brettforbundet på tinget tidlegare i år som førte fram til dokumentet. Presidenten i forbundet, Ola Keul, seier til NTB at ein kan få sjå utøvarar markere seg, ikkje berre sportsleg, i Kina.

  – Det er aktuelt. Landslaget har for eksempel møtt Amnesty for å få informasjon om menneskerettssituasjonen i Kina og moglege markeringar. Vi trur mest på krafta i felles markeringar på tvers av idrettar og vil samarbeide med andre, skriv Keul i ein e-post.

  OL i Beijing
  Foto: Nicolas Asfouri / AFP
 • Uroleg for utbrende utøvarar

  Fleire kvinnelege idrettsstjerner har dei siste åra måtta ta pause frå idretten på grunn av helsesituasjonen. Det uroar landslagslegen til svenskane i langrenn.

  – Det er den største utfordringa vår i uthaldsidrettane no. Spesielt blant jenter. Det er òg gutar som har støtt på problemet, men vi ser at det er meir vanleg hos jenter. Dessverre har vi ikkje noko godt svar på kvifor det er sånn, seier Per «Pliggen» Andersson, lege for det svenske langrennslandslaget og for Sveriges olympiske komité (SOK), til nyheitsbyrået TT.

  Andersson peikar på to allereie kjende tilfelle: Norske Ingvild Flugstad Østberg og svenske Frida Karlsson.

  Andre idrettsleiarar TT har snakka med, stadfestar at problemet er utbreidd, og at mørketala kan vere store.

  – Det er ein tausheitskultur rundt problematikken som er øydeleggjande. Dette er svært vanskelege samtalar med personar som er i fare for å, eller som allereie har, kryssa grensa. Det er viktig å finne det grunnleggjande problemet om ein skal inn i denne diskusjonen, seier han.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal