NRK Meny
Normal

Norske snowboardstjerner protesterer mot Russlands antihomolov

Den kvinnelige snowboardeliten med blant andre norske Kjersti Østgaard Buaas tar sosiale medier i bruk i protest mot antihomoloven i Russland.

Buaas' antihomolov-protest

Kjersti Østgaard Buaas har lagt ut dette bildet på sin Instagram-konto. Hun er en av flere norske utøvere som er aktuell til OL i Sotsji vinteren 2014.

Foto: Skjermpdump Instagram

– Kvinneeliten i snowboard samler seg i motstand mot Russlands nye opprørende lov... La oss ikke tolerere dette forferdelige lederskapet som begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet, skriver Kjersti Østgaard Buaas på sin Instagram-konto.

Sammen med bildet har den norske snowboardstjernen lagt ut et bilde av seg selv og sine konkurrenter. På bildet er det lagt inn tekster som «frihet», «likhet» og «rett til å elske», samt «Sotsji-OL 2014». Bildet er også delt av Helene Olafsen, som tidligere har tatt VM-bronse i boardercross.

Kjersti Buaas

Kjersti Østgaard Buaas mener loven begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet.

Foto: DOUG PENSINGER / AFP

– Vi lever i det 20. århundre, folkens, alle fortjener å være det vi vil være, skriver 31-åringen.

Buaas tok OL-bronse i Torino i 2006, og deltok også i vinterlekene i Vancouver.

Ville gjøre et stunt

Buaas forteller at snowboardutøverne sammen tok initiativ til protesten.

– Vi jentene hadde snakket i om at vi ville gjøre et stunt for å vise at vi tar avstand fra en lov som virker helt uakseptabel. Det er et skritt bakover i menneskets evolusjon, hvor menneskerettigheter blir brutt og frihet frarøvet, skriver hun til NRK.no.

– Det å stå sammen og vise nestekjærlighet kan være et sterkt virkemiddel for å motvirke negativt energier, fortsetter Buaas.

– Forsøker å beskytte mindreårige

Russland har måttet tåle mye kritikk på grunn av den kontroversielle antihomoloven som ble vedtatt i juni i år. Loven forbyr «homofil propaganda», og etter loven er det straffbart å formidle informasjon om homofili til mindreårige.

Loven ble også et tema under friidretts-VM som nylig ble avsluttet i Moskva. Den svenske høydehopperen Emma Green Tegaro var blant den som protesterte mot lovgivningen, og stavhopper Jelene Isinbajeva hevdet seg misforstått etter å ha kritisert de som protesterte mot loven.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko støtter loven, og sier følgende i et intervju med nyhetsbyrået ITAR-TASS:

– Vi forsøker å beskytte mindreårige - og ikke bare fra propaganda om ikke-tradisjonelle relasjoner, men også fra mange andre ting. Som for eksempel narkotika, alkoholisme og røyking, sier han ifølge AFP.

Russisk presse skal ha beskyldt vestlig media for å ville undergrave de russiske utøvernes sportslige prestasjoner i friidretts-VM.

Flere protester

De kvinnelige snowboarderne er de siste i rekken av idrettsutøvere som har protestert mot loven. Den norske håndballspilleren Gro Hammerseng har også reagert, det samme har den svenske langrennsløperen Anders Sødergren.

Den svenske NHL-stjernen, New York Rangers-keeper Henrik Lundqvuist, uttrykker også sin motstand i et ferskt intervju med New York Times.

– Som privat person har jeg ikke noe problem med å si at jeg ikke er enig i loven, og at den ikke er riktig, sier han ifølge avisen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
Friidrett: Diamond League
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten