Norske snowboardstjerner protesterer mot Russlands antihomolov

Den kvinnelige snowboardeliten med blant andre norske Kjersti Østgaard Buaas tar sosiale medier i bruk i protest mot antihomoloven i Russland.

Buaas' antihomolov-protest

Kjersti Østgaard Buaas har lagt ut dette bildet på sin Instagram-konto. Hun er en av flere norske utøvere som er aktuell til OL i Sotsji vinteren 2014.

Foto: Skjermpdump Instagram

– Kvinneeliten i snowboard samler seg i motstand mot Russlands nye opprørende lov... La oss ikke tolerere dette forferdelige lederskapet som begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet, skriver Kjersti Østgaard Buaas på sin Instagram-konto.

Sammen med bildet har den norske snowboardstjernen lagt ut et bilde av seg selv og sine konkurrenter. På bildet er det lagt inn tekster som «frihet», «likhet» og «rett til å elske», samt «Sotsji-OL 2014». Bildet er også delt av Helene Olafsen, som tidligere har tatt VM-bronse i boardercross.

Kjersti Buaas

Kjersti Østgaard Buaas mener loven begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet.

Foto: DOUG PENSINGER / AFP

– Vi lever i det 20. århundre, folkens, alle fortjener å være det vi vil være, skriver 31-åringen.

Buaas tok OL-bronse i Torino i 2006, og deltok også i vinterlekene i Vancouver.

Ville gjøre et stunt

Buaas forteller at snowboardutøverne sammen tok initiativ til protesten.

– Vi jentene hadde snakket i om at vi ville gjøre et stunt for å vise at vi tar avstand fra en lov som virker helt uakseptabel. Det er et skritt bakover i menneskets evolusjon, hvor menneskerettigheter blir brutt og frihet frarøvet, skriver hun til NRK.no.

– Det å stå sammen og vise nestekjærlighet kan være et sterkt virkemiddel for å motvirke negativt energier, fortsetter Buaas.

– Forsøker å beskytte mindreårige

Russland har måttet tåle mye kritikk på grunn av den kontroversielle antihomoloven som ble vedtatt i juni i år. Loven forbyr «homofil propaganda», og etter loven er det straffbart å formidle informasjon om homofili til mindreårige.

Loven ble også et tema under friidretts-VM som nylig ble avsluttet i Moskva. Den svenske høydehopperen Emma Green Tegaro var blant den som protesterte mot lovgivningen, og stavhopper Jelene Isinbajeva hevdet seg misforstått etter å ha kritisert de som protesterte mot loven.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko støtter loven, og sier følgende i et intervju med nyhetsbyrået ITAR-TASS:

– Vi forsøker å beskytte mindreårige - og ikke bare fra propaganda om ikke-tradisjonelle relasjoner, men også fra mange andre ting. Som for eksempel narkotika, alkoholisme og røyking, sier han ifølge AFP.

Russisk presse skal ha beskyldt vestlig media for å ville undergrave de russiske utøvernes sportslige prestasjoner i friidretts-VM.

Flere protester

De kvinnelige snowboarderne er de siste i rekken av idrettsutøvere som har protestert mot loven. Den norske håndballspilleren Gro Hammerseng har også reagert, det samme har den svenske langrennsløperen Anders Sødergren.

Den svenske NHL-stjernen, New York Rangers-keeper Henrik Lundqvuist, uttrykker også sin motstand i et ferskt intervju med New York Times.

– Som privat person har jeg ikke noe problem med å si at jeg ikke er enig i loven, og at den ikke er riktig, sier han ifølge avisen.

Sportsnyheter

Carlsen vant tidenes lengste VM-parti: – Veldig, veldig deilig

Magnus Carlsen gjorde grove tabber og var i tidsnød, men slo knallhardt tilbake og vant det sjette VM-partiet. Etterpå var han lettet, utslitt og fornøyd.

Siste nytt

 • Jansrud konstantert korsbåndskade

  Kjetil Jansrud falt stygt under super-G-rennet i Beaver Creek. Nå bekrefter Skiforbundet skade i kneet til alpinisten.

  – Vi har foreløpig fått konstatert skade på korsbånd og innvendig sidebånd. Kjetil reiser hjem med laget mandag, der vil han få en ny vurdering, sier alpinlandslagets lege Marc Strauss i en pressemelding.

  – Det er for tidlig å si noe om eventuell operasjon og skadeomfang, fortsetter han.

  Jansrud kjørte ut i super-G-rennet torsdag og holdt seg til kneet etter å ha kjørt inn i nettet. Etter hvert tok han på seg skiene igjen og kom seg ned til målområdet på egen hånd.

  WCup Mens Super G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Djokovic og Serbia ute av Davis Cup

  Novak Djokovic og Serbia klarte ikke å komme seg forbi Kroatia i semifinalen i Davis Cup og tapte 2-1.

  Borna Gojo startet den gode dagen for Kroatia da han slo Dusan Lajovic i tre sett. Deretter utlignet verdensstjernen Djokovic med seier mot Marin Cilic i strake sett.

  Djokovic har hatt en strålende sesong i single og har vunnet fem titler på ATP-touren. I ATP-finalen i Torino nylig fikk han det imidlertid ikke helt til å stemme. Han ble slått ut av tyske Alexander Zverev i semifinalen.

  Spain Davis Cup Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Wiklund tok ny norsk rekord

  Skøytekometen Ragne Wiklund smadret den norske rekorden på 3000 meter i Salt Lake City. Hun gikk inn til tiden 3.55,51.

  Hun gikk i par med tsjekkiske Martina Sablikova.

  – Det var helt perfekt, Jeg hadde tenkt å åpne på 30-lav-runder, det var veldig deilig at jeg fikk til rundetidene. Jeg synes jeg løste det bra, sier Wiklund til Viaplay.

  Den forrige rekorden hadde også Wiklund, og var på 3.58,95. Det betyr med andre ord at hun slo sin gamle rekord med over tre sekunder.

  World cup speed skating
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal