NRK Meny
Normal

Norske snowboardstjerner protesterer mot Russlands antihomolov

Den kvinnelige snowboardeliten med blant andre norske Kjersti Østgaard Buaas tar sosiale medier i bruk i protest mot antihomoloven i Russland.

Buaas' antihomolov-protest

Kjersti Østgaard Buaas har lagt ut dette bildet på sin Instagram-konto. Hun er en av flere norske utøvere som er aktuell til OL i Sotsji vinteren 2014.

Foto: Skjermpdump Instagram

– Kvinneeliten i snowboard samler seg i motstand mot Russlands nye opprørende lov... La oss ikke tolerere dette forferdelige lederskapet som begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet, skriver Kjersti Østgaard Buaas på sin Instagram-konto.

Sammen med bildet har den norske snowboardstjernen lagt ut et bilde av seg selv og sine konkurrenter. På bildet er det lagt inn tekster som «frihet», «likhet» og «rett til å elske», samt «Sotsji-OL 2014». Bildet er også delt av Helene Olafsen, som tidligere har tatt VM-bronse i boardercross.

Kjersti Buaas

Kjersti Østgaard Buaas mener loven begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet.

Foto: DOUG PENSINGER / AFP

– Vi lever i det 20. århundre, folkens, alle fortjener å være det vi vil være, skriver 31-åringen.

Buaas tok OL-bronse i Torino i 2006, og deltok også i vinterlekene i Vancouver.

Ville gjøre et stunt

Buaas forteller at snowboardutøverne sammen tok initiativ til protesten.

– Vi jentene hadde snakket i om at vi ville gjøre et stunt for å vise at vi tar avstand fra en lov som virker helt uakseptabel. Det er et skritt bakover i menneskets evolusjon, hvor menneskerettigheter blir brutt og frihet frarøvet, skriver hun til NRK.no.

– Det å stå sammen og vise nestekjærlighet kan være et sterkt virkemiddel for å motvirke negativt energier, fortsetter Buaas.

– Forsøker å beskytte mindreårige

Russland har måttet tåle mye kritikk på grunn av den kontroversielle antihomoloven som ble vedtatt i juni i år. Loven forbyr «homofil propaganda», og etter loven er det straffbart å formidle informasjon om homofili til mindreårige.

Loven ble også et tema under friidretts-VM som nylig ble avsluttet i Moskva. Den svenske høydehopperen Emma Green Tegaro var blant den som protesterte mot lovgivningen, og stavhopper Jelene Isinbajeva hevdet seg misforstått etter å ha kritisert de som protesterte mot loven.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko støtter loven, og sier følgende i et intervju med nyhetsbyrået ITAR-TASS:

– Vi forsøker å beskytte mindreårige - og ikke bare fra propaganda om ikke-tradisjonelle relasjoner, men også fra mange andre ting. Som for eksempel narkotika, alkoholisme og røyking, sier han ifølge AFP.

Russisk presse skal ha beskyldt vestlig media for å ville undergrave de russiske utøvernes sportslige prestasjoner i friidretts-VM.

Flere protester

De kvinnelige snowboarderne er de siste i rekken av idrettsutøvere som har protestert mot loven. Den norske håndballspilleren Gro Hammerseng har også reagert, det samme har den svenske langrennsløperen Anders Sødergren.

Den svenske NHL-stjernen, New York Rangers-keeper Henrik Lundqvuist, uttrykker også sin motstand i et ferskt intervju med New York Times.

– Som privat person har jeg ikke noe problem med å si at jeg ikke er enig i loven, og at den ikke er riktig, sier han ifølge avisen.

Siste nytt

 • Curlingparet tilbake i Sør-Korea

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien er på plass i Pyeongchang, og er klare for å motta OL-medaljene.

  – Vi har ikke hørt om noen seremoni ennå. Tiden vil vise, sier Skaslien.

  – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK
 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe. Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat. Lars Helge Birkeland går førsteetappe, mens Tarjei Bø har den andre etappen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin