Nye hopp-diskinger: – Vi lurer jo på hva som skjer

De strenge dresskontrollene skaper mer usikkerhet i den norske leiren før hoppuka åpner med kvalifisering mandag.

Hilde

DISKET: Tom Hilde har ikke hatt noen problemer med dresskontrollene i verdenscupen, men 28-åringen ble likevel disket under kontinentalcupen i Engelberg søndag.

Foto: Urs Flueeler / Ap

Bråthen

OVERRASKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi vet hva som er årsaken, men vi klarer ikke å forstå at det kan skje når vi bruker det samme utstyret og det samme måleapparatet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Denne sesongen har han måtte se flere norske hoppere få startnekt i verdenscupen etter at dressen har blitt målt for lav i skrittet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har skjerpet kontrollene, og erfarne hoppere som Andreas Stjernen og Anders Fannemel (to ganger) har blitt diskvalifisert.

Søndag ble både Tom Hilde (28) og Espen Røe (22) diskvalifisert under kontinentalcupen i Engelberg.

– Må ha vært svikt i rutinen

Hilde, som altså ble vraket til hoppuka, forteller til NRK at dressen var 0,7 centimeter for lav i skrittet.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Det må ha vært en svikt i rutinen min, men jeg vet ikke hvor, sier Hilde på telefon fra Sveits.

Små endringer på dressen kan være forskjellen på seier og fiasko i hoppbakken. Derfor prøver hopperne å være så nær grensen som mulig.

Hilde forklarer at hvis du legger deg på «den trygge siden», taper du automatisk 3-5 meter.

– Når det er så tett, har du ikke mulighet. Derfor er det ikke et alternativ å «safe», sier Hilde.

– Jeg bruker å ha én centimeter til gode. Da har jeg mulighet til å gå gjennom selv om måleren treffer litt på siden eller dressen beveger seg, sier Hilde.

Stjernen

DISKET: Her diskuterer Andreas Stjernen (t.v.) med assistenttrener Andreas Vilberg etter å ha blitt diskvalifisert på Lillehammer 6. desember.

Foto: Anders Engeland / NRK

8 av 55 disket

Hilde og Røe var langt ifra de eneste som ble diskvalifisert i Engelberg. Hele 8 av 55 hoppere ble nektet start dagen før hoppuka braker løs.

– Vi føler vi har begynt å få kontroll på det, men så fikk vi disken til Fannemel, som vi ennå ikke har funnet ut av. Og her er det plutselig åtte diskvalifikasjoner. Vi lurer jo på hva som egentlig skjer, sier Bråthen.

Han forklarer at de fem diskvalifikasjonene på Lillehammer skyldtes at hopperne fra norgescupen hadde lært seg feil prosedyre før verdenscuprennet, mens sportssjefen venter en FIS-forklaring av den siste Fannemel-diskingen før hoppuka åpner.

Til tross for at nye hoppere ble disket søndag, mener Bråthen at de er godt forberedt før årets høydepunkt.

Samtidig kan han ikke gi noen garantier.

– Vi har trodd at vi har rettet på det tidligere også. Vi gjør det vi kan for å sørge for at utøverne er forberedt, sier Bråthen.

Norge har hele fire hoppere inne blant topp ti i verdenscupen, og Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Kenneth Gangnes og Johann Andre Forfang er dermed forhåndskvalifiserte.

Siste nytt

 • City tok sin 21. strake seier

  Manchester City fortsetter stormløpet mot Premier League-gullet og kanskje tre andre titler. Med 4-1 over Wolverhampton tok laget sin 21. seier på rad.

  Wolverhampton truet med å bryte rekken, men Gabriel Jesus banket inn ledermålet (2-1) kun ti minutter før slutt.

  Riyad Mahrez økte etter at innbytter Owen Otasowie mistet ballen i eget felt, og Jesus satte punktum på overtid med et mål som først ble feilaktig vinket av for offside.

  Dermed er Pep Guardiolas lag en kamp nærmere rekorden til Bayern München, som med 23 seirer på rad har den lengste seiersrekken for klubber i de fem store ligaene.

  Samtidig tangerte laget klubbrekorden på 28 strake kamper uten tap i ulike turneringer, og Arsenals 22 år gamle rekord på 19 strake Premier League-kamper uten å ligge under. (NTB)

  Britain Soccer Premier League. Gabriel Jesus.
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland og Dortmund videre i cupen

  Erling Braut Haaland fikk en scoring annullert borte mot Borussia Mönchengladbach, men Borussia Dortmund tok seg likevel videre til semifinale i cupen etter en scoring av Jadon Sancho. Haaland var tredje sist på ballen da Sancho førte Dortmund i ledelsen etter 66 minutter.

  Haaland kunne også ha tegnet seg i målprotokollen da han i det 83. minutt avsluttet alene med Tobias Sippel, men keeperen reddet.

  På overtid ble Dortmund-spiller Mahmoud Dahoud utvist med sitt annet gule kort, men lagkameratene holdt unna med ti mann.

  To nye semifinalister kåres onsdag, mens kampen mellom Jahn Regensburg og Werder Bremen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronasmitte hos hjemmelaget.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Koss gir seg som visepresident

  Johann Olav Koss trekker seg som visepresident i Norges Idrettsforbund. Det skriver Dagbladet.

  Årsaken skal være at han vil prioritere mer tid til familien.

  – Det har vært mange hyggelige henvendelser etter Mesternes Mester, og kona mi og jeg har mange jern i ilden nå, i tillegg til våre fire barn, som jeg vil prioritere så mye som mulig. Jeg har vurdert å trekke meg til side lenge, sier han til avisa.

  Grethe Fossli, leder i valgkomiteen, forstår valget.

  – Det er ikke lenge siden han kom til Norge. Han har mye å gjøre med Right To Play og fire unger. Nå har han ikke tid til dette vervet lenger, sier Fossli.

  Koss ble innstilt som visepresident i en toårsperiode i mai 2019.

  Mesternes mester 2021 - Johann Olav Koss
  Foto: Sondre Transeth / Rubicon TV/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal