NRK Meny
Normal

Nye hopp-diskinger: – Vi lurer jo på hva som skjer

De strenge dresskontrollene skaper mer usikkerhet i den norske leiren før hoppuka åpner med kvalifisering mandag.

Hilde

DISKET: Tom Hilde har ikke hatt noen problemer med dresskontrollene i verdenscupen, men 28-åringen ble likevel disket under kontinentalcupen i Engelberg søndag.

Foto: Urs Flueeler / Ap

Bråthen

OVERRASKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi vet hva som er årsaken, men vi klarer ikke å forstå at det kan skje når vi bruker det samme utstyret og det samme måleapparatet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Denne sesongen har han måtte se flere norske hoppere få startnekt i verdenscupen etter at dressen har blitt målt for lav i skrittet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har skjerpet kontrollene, og erfarne hoppere som Andreas Stjernen og Anders Fannemel (to ganger) har blitt diskvalifisert.

Søndag ble både Tom Hilde (28) og Espen Røe (22) diskvalifisert under kontinentalcupen i Engelberg.

– Må ha vært svikt i rutinen

Hilde, som altså ble vraket til hoppuka, forteller til NRK at dressen var 0,7 centimeter for lav i skrittet.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Det må ha vært en svikt i rutinen min, men jeg vet ikke hvor, sier Hilde på telefon fra Sveits.

Små endringer på dressen kan være forskjellen på seier og fiasko i hoppbakken. Derfor prøver hopperne å være så nær grensen som mulig.

Hilde forklarer at hvis du legger deg på «den trygge siden», taper du automatisk 3-5 meter.

– Når det er så tett, har du ikke mulighet. Derfor er det ikke et alternativ å «safe», sier Hilde.

– Jeg bruker å ha én centimeter til gode. Da har jeg mulighet til å gå gjennom selv om måleren treffer litt på siden eller dressen beveger seg, sier Hilde.

Stjernen

DISKET: Her diskuterer Andreas Stjernen (t.v.) med assistenttrener Andreas Vilberg etter å ha blitt diskvalifisert på Lillehammer 6. desember.

Foto: Anders Engeland / NRK

8 av 55 disket

Hilde og Røe var langt ifra de eneste som ble diskvalifisert i Engelberg. Hele 8 av 55 hoppere ble nektet start dagen før hoppuka braker løs.

– Vi føler vi har begynt å få kontroll på det, men så fikk vi disken til Fannemel, som vi ennå ikke har funnet ut av. Og her er det plutselig åtte diskvalifikasjoner. Vi lurer jo på hva som egentlig skjer, sier Bråthen.

Han forklarer at de fem diskvalifikasjonene på Lillehammer skyldtes at hopperne fra norgescupen hadde lært seg feil prosedyre før verdenscuprennet, mens sportssjefen venter en FIS-forklaring av den siste Fannemel-diskingen før hoppuka åpner.

Til tross for at nye hoppere ble disket søndag, mener Bråthen at de er godt forberedt før årets høydepunkt.

Samtidig kan han ikke gi noen garantier.

– Vi har trodd at vi har rettet på det tidligere også. Vi gjør det vi kan for å sørge for at utøverne er forberedt, sier Bråthen.

Norge har hele fire hoppere inne blant topp ti i verdenscupen, og Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Kenneth Gangnes og Johann Andre Forfang er dermed forhåndskvalifiserte.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal