Hopp til innhold

Kritisk til norsk disk-trøbbel: – Vært for late

Hoppledelsen innrømmer at de ikke har full kontroll på dressmålingene før hoppuka. NRK-ekspert Anders Jacobsen mener hopperne forbereder seg for dårlig.

Stjernen

UTE I KULDEN: Her diskuterer Andreas Stjernen (t.v.) med assistenttrener Andreas Vilberg etter å ha blitt diskvalifisert på Lillehammer 6. desember.

Foto: Anders Engeland / NRK

Bråthen

LETER ETTER SVAR: Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke annet å si at dette er ting som ikke skal skje, men vi har ingen unnskyldinger.

Det sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK da Anders Fannemel ble disket i sesongåpningen og ødela lagkonkurransen i Klingenthal.

Denne helgen, én måned senere, ble Fannemel igjen nektet å hoppe. Da hadde til sammen fem norske hoppere blitt disket på hjemmebane to uker tidligere.

– Rart

– Vi må bare fortsette å jobbe med å forstå hvorfor det har skjedd, og utbrede de mulige årsakene. Vi skal fortsette å ha fokus på det, sier Bråthen etter tirsdagens presentasjon av hoppuke-laget.

Alle diskvalifikasjonene skyldes uregelmentær hoppdress. Bråthen forklarer at noen diskvalifikasjoner har vært forståelige, mens andre, som Fannemels søndag, fortsatt er et mysterium.

– Forklaringen er at dressen var for lav i skrittet. Det synes vi er rart, siden vi sjekket det mange ganger. Vi må finne ut hva som har skjedd, sier Bråthen.

– Tviler dere på FIS sine målinger?

– Nei, det gjør vi ikke, men vi klarer ikke å se hvor vi har gjort feilen. Det kan være noe feil med det apparatet vi bruker, for eksempel, men det vet vi ikke.

Kritisk til forberedelsene

Fannemel selv mener han hadde kontroll på dressen før søndagens måling. Han har heller ikke et klart svar på hva han må gjøre annerledes.

Jacobsen

KRITISK: NRK-ekspert og tidligere hopper Anders Jacobsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg må ha stått feil på en eller annen måte. Jeg har ikke noe mer å si enn det, sier Fannemel.

FIS har skjerpet kontrollene og gjort noen justeringer av utstyrsreglene før sesongen. NRK-ekspert Anders Jacobsen tror ikke utøverne har tilpasset seg godt nok.

– Det vanskelig å si akkurat hva som har skjedd, men jeg kjenner ingen som juksemakere, så jeg vil heller si at de har vært litt for late.

– Hva mener du med det?

– Jeg mener de ikke har brukt nok tid på forberedelser eller øvd nok i en konkurransesammenheng. Slik at de vet hvordan de skal stå på toppen og under utstyrskontrollen, sier Jacobsen.

Eksperten utelukker at det kan være forskjeller i måleapparatene, og Jacobsen tror alt handler om hvordan hopperne, og dermed dressen, står når de blir målt.

– Hvis man ser på resultatene så langt, blir det vanskelig å tenke at dette er slendrian eller udugelighet. Men vi ønsker definitivt ikke at de blir disket, og vi må finne ut hvorfor det skjer og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Bråthen, som varsler nye samtaler med FIS før hoppuka.

Siste nytt

  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal