NRK Meny
Normal

Nye dopingsaker på gang

Gerhard Heiberg annonserer nye dopingsaker i OL.

Gerhard Heiberg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lekene har så langt hatt langt færre positive prøver enn forventet. IOK-president Jacques Rogge anslo like før OL-start at han ikke utelukket et sted opp mot 40 dopingsaker.

Så langt er tallet fem.

Heiberg sier seg tilfreds med dopingjakten, men avslører at det er ting på gang.

- Godt i forkant OL plukket vi ut 40 utøvere fra forskjellige land og idretter. Disse var det grunn til å følge ekstra nøye opp. Vi samarbeidet med nasjonale forbund og olympiske komiteer. Dette har vi fått god effekt av.

Tony Andre Hansen
Foto: Scanpix

Det vil med andre ord høyst trolig offentliggjøres en dopingsak med det aller første.

Heiberg holder affæren fra ryttermiljøet i Hongkong utenfor. Der er blant annet den norske hesten Camiros A-prøve positiv.

Mange prøver

Det er lagt store ressurser i testing i hele verden de siste månedene. Dopingjegere har innhentet prøver intensivt.

- Jeg håper det er effekten av dette vi nå ser, og at det ikke er slik at utøverne lurer oss og at vi ikke er flinke nok, sier Heiberg.

Dopingjegerne i Beijing jobber på høygir. De nærmer seg 4500 gjennomførte prøver. Vel halvparten ble tatt før OL-start. I denne perioden tyr mange utøvere til doping som gir effekt seinere i lekene.

Det er verdens antidopingbyrå (WADA) og OL-arrangøren i Beijing (BOCOG) som er ansvarlig for prøvetakingen.

IOK har økt fra 3600 prøver i Aten for fire år siden til totalt 4500 tester denne gangen.

De fem beste i alle øvelser blir testet, i tillegg til to tilfeldig valgte utøvere. Dessuten er det både tilfeldig og målrettet testing utenfor konkurranse.

- Foreløpig har det ført til at det er ryddet opp i fem tilfeller, sier Heiberg til NTB.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg