NRK Meny
Normal

Nye dopingsaker på gang

Gerhard Heiberg annonserer nye dopingsaker i OL.

Gerhard Heiberg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lekene har så langt hatt langt færre positive prøver enn forventet. IOK-president Jacques Rogge anslo like før OL-start at han ikke utelukket et sted opp mot 40 dopingsaker.

Så langt er tallet fem.

Heiberg sier seg tilfreds med dopingjakten, men avslører at det er ting på gang.

- Godt i forkant OL plukket vi ut 40 utøvere fra forskjellige land og idretter. Disse var det grunn til å følge ekstra nøye opp. Vi samarbeidet med nasjonale forbund og olympiske komiteer. Dette har vi fått god effekt av.

Tony Andre Hansen
Foto: Scanpix

Det vil med andre ord høyst trolig offentliggjøres en dopingsak med det aller første.

Heiberg holder affæren fra ryttermiljøet i Hongkong utenfor. Der er blant annet den norske hesten Camiros A-prøve positiv.

Mange prøver

Det er lagt store ressurser i testing i hele verden de siste månedene. Dopingjegere har innhentet prøver intensivt.

- Jeg håper det er effekten av dette vi nå ser, og at det ikke er slik at utøverne lurer oss og at vi ikke er flinke nok, sier Heiberg.

Dopingjegerne i Beijing jobber på høygir. De nærmer seg 4500 gjennomførte prøver. Vel halvparten ble tatt før OL-start. I denne perioden tyr mange utøvere til doping som gir effekt seinere i lekene.

Det er verdens antidopingbyrå (WADA) og OL-arrangøren i Beijing (BOCOG) som er ansvarlig for prøvetakingen.

IOK har økt fra 3600 prøver i Aten for fire år siden til totalt 4500 tester denne gangen.

De fem beste i alle øvelser blir testet, i tillegg til to tilfeldig valgte utøvere. Dessuten er det både tilfeldig og målrettet testing utenfor konkurranse.

- Foreløpig har det ført til at det er ryddet opp i fem tilfeller, sier Heiberg til NTB.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal