Nederlandsk outsider overrasket - satte ny olympisk rekord og tok gull

Jorien Ter Mors har sine beste resultat i kortbaneløp, men var likevel helt suveren på 1500-meteren i hurtigløp i Sotsji. Norske Ida Njåtun måtte nøye seg med 12.-plass.

Jorien Ter Mors

Jorien Ter Mors satt ny olympisk rekord på søndagens 1500 meter.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

ida

Ida Njåtun gikk i par med forhåndsfavoritten Ireen Würst, og endte til slutt på 12.-plass.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

På forhånd hadde nok få sett for seg at Mors skulle vinne distansen. Landslagsvenninnen hennes Ireen Würst har nemlig vært helt suveren, og var omtrent en så stor forhåndsfavoritt som det er mulig å bli.

I tillegg har Mors, som også var Nederlands flaggbærer i OL, satset mest på kortbaneløp.

Likevel var 24-åringen helt suveren på dagens 1500-meter. Hun gikk i det niende paret mot japanske Ayaka Kikuchi, og satte like greit ny olympisk rekord med tiden 1.53.51.

– Trodde aldri jeg skulle vinne

– Jeg trodde aldri jeg skulle vinne gull her, men jeg gikk et veldig godt løp. Det var teknisk godt, og jeg holdt tempoet oppe, sier Mors ifølge NTB.

Den tiden klarte ingen å slå. Selv ikke storfavoritten Ireen Würst kunne tukte sin nederlandske landslagsvenninne. Hun måtte nøye seg med sølvmedalje.

– Jeg finner ikke ord. Det er en bisarr følelse å bli olympisk mester på så stor bane, sa Mors mens gledestårene rant.

– Nervepirrende

Mors er vant til å gå kortbaneløp. Før dagens løp hadde hun ingen individuelle medaljer på skøyter hurtigløp.

– Jeg er ikke vant til slike situasjoner. I kortbaneløp vet du med en gang om du har vunnet. Nå måtte jeg vente lenge, og det var nervepirrende, sa Mors.

Würst gikk det femtende paret sammen med norske Ida Njåtun, og tiden hennes i mål var 0,58 sekunder bak Mors.

Skuffende norsk dag

Njåtun ble til slutt nummer tolv, noe som nok var et litt skuffende resultat for Asker-jenta. Hun var regnet som en av outsiderne til å ta medalje på distansen.

Øystein Haugen, sportssjef i skøyteforbundet, uttalte på forhånd at målet var at Njåtun skulle bli blant de åtte beste.

I stedet ble det nok en jubeldag for de oransjekledde - nederlenderne tok alle plassene på pallen. Lotte Van Beek tok bronsen.

Nederland har dominert på skøytebanen i dette mesterskapet. Av de åtte gullmedaljene som har blitt delt ut har de tatt fem gull. Så langt har landet tatt 16 skøytemedaljer i Sotsji.

Hege Bøkko gikk i det femte paret mot russiske Olga Fatkulina. Den norske jenta fikk det tungt på slutten og endte tilslutt på en 33.-plass.

Siste nytt

 • Frisk Asker til NM-semifinale

  Mats Frøshaug ble den store helten da Frisk Asker slo Lillehammer 2-1 i den sjuende og avgjørende kvartfinalekampen i NM-sluttspillet i ishockey tirsdag. Frisk Asker har fått Vålerenga som semifinalemotstander, mens Storhamar møter Stavanger.

  Lillehammer IK - Frisk Asker
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Casper Ruud-kamp regnet bort

  Regnvær tvang arrangørene av tennisturneringen Miami Open til å utsette alle tirsdagens kamper. Dermed fikk Casper Ruud en ufrivillig fridag. Ruud skulle ha møtt russiske Jevgenij Donskoj i 2. kvalifiseringsrunde av ATP-turneringen tirsdag.

  Casper Ruud under Australian Open
  Foto: Toru Hanai / Reuters
 • PL-manager bøtelagt for munnbruk

  Everton-manager Marco Silva er ilagt en bot for sitt utbrudd mot dommerne etter 2-3-tapet for Newcastle i Premier League tidligere denne måneden. Silva må ut med 12.000 pund, tilsvarende rundt 135.000 kroner, som følge av episoden.

  Marco Silva
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal