NRK Meny
Normal

Nederlandsk outsider overrasket - satte ny olympisk rekord og tok gull

Jorien Ter Mors har sine beste resultat i kortbaneløp, men var likevel helt suveren på 1500-meteren i hurtigløp i Sotsji. Norske Ida Njåtun måtte nøye seg med 12.-plass.

Jorien Ter Mors

Jorien Ter Mors satt ny olympisk rekord på søndagens 1500 meter.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

ida

Ida Njåtun gikk i par med forhåndsfavoritten Ireen Würst, og endte til slutt på 12.-plass.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

På forhånd hadde nok få sett for seg at Mors skulle vinne distansen. Landslagsvenninnen hennes Ireen Würst har nemlig vært helt suveren, og var omtrent en så stor forhåndsfavoritt som det er mulig å bli.

I tillegg har Mors, som også var Nederlands flaggbærer i OL, satset mest på kortbaneløp.

Likevel var 24-åringen helt suveren på dagens 1500-meter. Hun gikk i det niende paret mot japanske Ayaka Kikuchi, og satte like greit ny olympisk rekord med tiden 1.53.51.

– Trodde aldri jeg skulle vinne

– Jeg trodde aldri jeg skulle vinne gull her, men jeg gikk et veldig godt løp. Det var teknisk godt, og jeg holdt tempoet oppe, sier Mors ifølge NTB.

Den tiden klarte ingen å slå. Selv ikke storfavoritten Ireen Würst kunne tukte sin nederlandske landslagsvenninne. Hun måtte nøye seg med sølvmedalje.

– Jeg finner ikke ord. Det er en bisarr følelse å bli olympisk mester på så stor bane, sa Mors mens gledestårene rant.

– Nervepirrende

Mors er vant til å gå kortbaneløp. Før dagens løp hadde hun ingen individuelle medaljer på skøyter hurtigløp.

– Jeg er ikke vant til slike situasjoner. I kortbaneløp vet du med en gang om du har vunnet. Nå måtte jeg vente lenge, og det var nervepirrende, sa Mors.

Würst gikk det femtende paret sammen med norske Ida Njåtun, og tiden hennes i mål var 0,58 sekunder bak Mors.

Skuffende norsk dag

Njåtun ble til slutt nummer tolv, noe som nok var et litt skuffende resultat for Asker-jenta. Hun var regnet som en av outsiderne til å ta medalje på distansen.

Øystein Haugen, sportssjef i skøyteforbundet, uttalte på forhånd at målet var at Njåtun skulle bli blant de åtte beste.

I stedet ble det nok en jubeldag for de oransjekledde - nederlenderne tok alle plassene på pallen. Lotte Van Beek tok bronsen.

Nederland har dominert på skøytebanen i dette mesterskapet. Av de åtte gullmedaljene som har blitt delt ut har de tatt fem gull. Så langt har landet tatt 16 skøytemedaljer i Sotsji.

Hege Bøkko gikk i det femte paret mot russiske Olga Fatkulina. Den norske jenta fikk det tungt på slutten og endte tilslutt på en 33.-plass.

Siste nytt

 • Ødegaard tilbake da Heerenveen spil

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK
 • Tredjeplass til Skarstein

  Paralympics-håpet Birgit Skarstein fikk en sterk tredjeplass i lørdagens verdenscuprenn i langrenn i Tyskland, skriver NTB.

  Birgit Skarstein
  Foto: Anne Ragnhild Kroken / Norges Skiforbund
 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal